Gdzie kupić cebulowe, jednoroczne, nasiona, rozsady...?
-
- 50p
- Od: 6 gru 2015, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Gdzie kupić cebulowe, jednoroczne, nasiona, rozsady...?
W jednej z toruńskich biedronek pokazały się już cebulki, głównie tulipany, białe krokusy, narcyzy.
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Tak, chyba już powoli startuje sezon cebul jesiennych, w ubiegłym tygodniu wykładali cebule w PNOSie.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
- FikuMiku
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
Ja w tym roku chyba niczego nie będę kupować z cebulowych. Wykopane tulipany, hiacynty trzymają się na razie bardzo dobrze w ciemnym garażu. Oczyściłam je z łusek, przełożyłam do papierowych torebek, wywaliłam budzące wątpliwości i czekają na wkopanie w październiku.
Z dalii rezygnuję, ślimaki je zżerają, to czego nie wszamały jeszcze nie kwitnie, poddaję się.
Za kanę kanę też już chyba podziękuję, mam słabą odmianę, pomarańczowa i chorowita. Może jeszcze rok jej dam szansę w innymi miejscu.
Mieczyki planuję wykopać i postaram się przechować. Piękne kwiaty.
Begonię zostawiam sobie tylko białą pełną i pomarańczową. Bulwy pójdą do suchego torfu przed przymrozkami i oczywiście do garażu. Czerwona okazała się jakaś niewydarzona, wielkie liście i ledwo widoczne rozetowane kwiaty i małej ilości płatków. Nie o to mi chodziło
Z dalii rezygnuję, ślimaki je zżerają, to czego nie wszamały jeszcze nie kwitnie, poddaję się.
Za kanę kanę też już chyba podziękuję, mam słabą odmianę, pomarańczowa i chorowita. Może jeszcze rok jej dam szansę w innymi miejscu.
Mieczyki planuję wykopać i postaram się przechować. Piękne kwiaty.
Begonię zostawiam sobie tylko białą pełną i pomarańczową. Bulwy pójdą do suchego torfu przed przymrozkami i oczywiście do garażu. Czerwona okazała się jakaś niewydarzona, wielkie liście i ledwo widoczne rozetowane kwiaty i małej ilości płatków. Nie o to mi chodziło
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- mandorla
- 200p
O, też mam takie szczytne plany, żeby nic nie kupować, bo już miejsca brak. Ale jak znam życie jak długo bym się nie opierała, przy wyprzedażach się poddam . No, taka słabość. Jak tu sobie odmówić narcyzów?
Z dalii chyba też zostaną tylko te, co już są, za dużo z nimi zachodu. Kanny są dwie, zostaną, bo wyhodowałam je od nasionka. Pewnie wykopię i przechowam najładniejsze dziwaczki, chociaż na pewno i tak będzie mnóstwo samosiewów. Tulipany i hiacynty raczej wystarczą mi te, które już mam. Krokusy też, bo one się mnożą jak szalone.
Z dalii chyba też zostaną tylko te, co już są, za dużo z nimi zachodu. Kanny są dwie, zostaną, bo wyhodowałam je od nasionka. Pewnie wykopię i przechowam najładniejsze dziwaczki, chociaż na pewno i tak będzie mnóstwo samosiewów. Tulipany i hiacynty raczej wystarczą mi te, które już mam. Krokusy też, bo one się mnożą jak szalone.
- FikuMiku
Jedyne co, to właśnie jakieś narcyzy kupię, bo nie mam żadnych
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
W której Biedronce? zaczynam już szukać
Z innej beczki: mam wsadzone na wiosnę do skrzynek hiacynty kalifornijskie, frezje i krokosmie. Nie za bardzo wiem co zrobić z tymi cebulkami?
Z innej beczki: mam wsadzone na wiosnę do skrzynek hiacynty kalifornijskie, frezje i krokosmie. Nie za bardzo wiem co zrobić z tymi cebulkami?
Pozdrawiam Lucyna
- FikuMiku
Szczurbobik, a nie zostały wyjęte z ziemi po kwitnieniu, gdy im liście zaschły i zanikły? Najlepiej po kwitnieniu dokarmić nawozem na wzmocnienie, żeby cebule były silne i jak liście zbrązowieją i uschną, wykopać, a następnie wysuszyć rozłożone na płasko jedną warstwą w ciemnym suchym miejscu. W czasie gdy kanikuła dręczy nas upałami lub podtapia siklawicą z nieba, parę razy sprawdzić, czy żadna cebulka nie robi się miękka, nie pleśnieje, nie gnije. Potrząsać i czekać cierpliwie. Wsadzać jesienią w docelowe miejsce i czekać na kwiaty wiosną
Jeśli jeszcze ich nie wyjęłaś z ziemi, to prędziutko - jeszcze zdążą odpocząć. Teoretycznie hiacynty możesz zostawić w ogrodzie przez parę lat, nie wykopując, ale w skrzyneczce to nie wskazane.
Jeśli jeszcze ich nie wyjęłaś z ziemi, to prędziutko - jeszcze zdążą odpocząć. Teoretycznie hiacynty możesz zostawić w ogrodzie przez parę lat, nie wykopując, ale w skrzyneczce to nie wskazane.
-
- 50p
Szczurobobik na Stawkach przy Łódzkiej.
- mandorla
- 200p
Szczurbobik, ja bym potraktowała te cebulki jak mieczyki, tj. przechowała do wiosny i wtedy posadziła. Hiacynt kalifornijski dałby radę przezimować w gruncie (czy w skrzynce też, to zależy od zimy), ale frezje i krokosmie? Baaardzo wątpię.
'L. Speciosum var. Album'
Drodzy, czy można i gdzie ją dostać:
https://www.bdlilies.com/l8028.html
https://www.bdlilies.com/l8028.html
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 sie 2020, o 09:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w sobotę wybieram się dopiero po cebulki do Biedronki. Był ktoś już i przeglądał? Były jakieś nowości?
-
- 50p
Tulipany33 przejechałam przez kilka biedronek, z nowości rzuciły mi się jedynie narcyzy Sun disc i czosnek Miami, ale całkiem możliwe, że były już wcześniej.
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
W Częstochowie:
Obi - wystawiło dwa małe regały z cebulowymi, w większości to tulipany te co rok temu, dwa rodzaje zimowitów, 4 odmiany szafirków? było trochę tych cebul promocyjnych (małe opakowania - również trochę narcyzów, tulipanów, krokusów i hiacyntów) niestety jak na razie żadnych nowości?
W Biedronkach, nie ma żadnych cebulowych, byłem w trzech i zastałem tylko jakieś dogorywające bromelie i monstery.
W Auchanie - cebul brak.
Obi - wystawiło dwa małe regały z cebulowymi, w większości to tulipany te co rok temu, dwa rodzaje zimowitów, 4 odmiany szafirków? było trochę tych cebul promocyjnych (małe opakowania - również trochę narcyzów, tulipanów, krokusów i hiacyntów) niestety jak na razie żadnych nowości?
W Biedronkach, nie ma żadnych cebulowych, byłem w trzech i zastałem tylko jakieś dogorywające bromelie i monstery.
W Auchanie - cebul brak.