Świerk identyfikacja
Re: Jaki to świerk?
Witam ,na zdjęciu powyżej świerk podobno kolumnowy ,od połowy rośnie na dwie strony ciężko określić jak uformować przewodnik czy tak zostawić ? Podpowie ktoś ?
Mąż Ani
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 lip 2020, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
co to za świerk?
Witam,
podpowiedzcie proszę co to za świerk jest na pierwszym zdjęciu? Miały to być świerki pospolite, ale wydaje mi się, że wiem jak wygląda świerk pospolity, a ten i około połowa, które kupiłem znacznie się od nic różnią. Igły są ciemno zielone. Charakterystyczny drugi przyrost. Młode przyrosty w kolorze niemal żółtym.
tutaj poniżej typowy świerk pospolity
podpowiedzcie proszę co to za świerk jest na pierwszym zdjęciu? Miały to być świerki pospolite, ale wydaje mi się, że wiem jak wygląda świerk pospolity, a ten i około połowa, które kupiłem znacznie się od nic różnią. Igły są ciemno zielone. Charakterystyczny drugi przyrost. Młode przyrosty w kolorze niemal żółtym.
tutaj poniżej typowy świerk pospolity
-
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: co to za świerk?
Rozetrzyj igły w palcach jeśli czuć je pomarańczą, to nie jest to świerk tylko daglezja zielona. Na zdjęciu słabo widać ale po tych przyrostach na to wygląda.
To i owo opuncjowo Marcina
Na działce mam daglezje 13-letnie, wyhodowane z rocznych kiełków. Rzeczywiście dwukrotny przyrost jest charakterystyczny dla daglezji, ale drzewko na zdjęciu daglezją nie jest.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To jest świerk pospolity. Młode rośliny czasami mają drugi przyrost w ciągu roku.
Pozdrawiam Jacek
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Proszę o pomoc w identyfikacji świerka
Świerk pospolity (wyższy) i świerk kłujący.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Świerk, jaka odmiana?
Dzień dobry, czy to jest świerk pospolity, czy inna odmiana?
https://ibb.co/TqFdHTf
https://ibb.co/TqFdHTf
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Re: Świerk, jaka odmiana?
Raczej pospolity (to gatunek Picea abiens) Ale jaka odmiana, niech Ktoś inny się wypowie.
Pozdrawiam Lucyna
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Re: Świerk identyfikacja
Dwa ostatnie zdjęcia to na pewno serby. Pierwsze to mi wygląda na świerk pospolity. drugie i trzecie zdjęcie - trudno powiedzieć.
Inna rzecz: Wyrwij tą trawę wokół tych świerczków, bo ledwie zipią i w takich warunkach nie mają szans na dobry wzrost i ładny pokrój
Inna rzecz: Wyrwij tą trawę wokół tych świerczków, bo ledwie zipią i w takich warunkach nie mają szans na dobry wzrost i ładny pokrój
Pozdrawiam Lucyna
Re: Świerk identyfikacja
Bardzo dziekuje za odpowiedz!