Śliwa choroby i szkodniki część 2
Re: Śliwa choroby i szkodniki część 2
Wygląda na torbiel śliwy. Teraz można jedynie usuwać porażone owoce. W przyszłym roku w okresie bezlistnym dwukrotny oprysk sylitem, a przed kwitnieniem miedzianem.
dziękuję
Czyli co w moim tatrzańskim klimacie musze się przyzwyczaić co roku ze ta śliwka zachoruje bez oprysku?
Druga odmiana węgierki jak na razie jest ok, kupione z zmoderowano.
Czyli co w moim tatrzańskim klimacie musze się przyzwyczaić co roku ze ta śliwka zachoruje bez oprysku?
Druga odmiana węgierki jak na razie jest ok, kupione z zmoderowano.
Region nie ma tu wielkiego znaczenia. Choroba występuje w całej Polsce, zarówno w sadach towarowych jak i ogródkach przydomowych. Patogen przenosi się z wodą i wiatrem. Infekcjom sprzyjają lata wilgotne z dużą ilością wiosennych opadów. Nie wszystkie odmiany są w równym stopniu podatne na tę chorobę. Tu masz w pigułce dokładniejsze informacje o tej chorobie i wszystko co można zrobić żeby jej zapobiegać https://ogrodosfera.pl/blog/torbiel-sli ... ystapienia .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na śliwki robaczywki jest tylko jeden sposób - opryski w odpowiednich terminach.
Na pierwszej fotce; zastanawiam się czy te mumie są tegoroczne czy z ub. roku!?
Wyglada to na brunatna zgniliznę drzew pestkowych. W tym roku nic nie zdziałasz poza dokładnym pozbieraniem zgniłych owoców i zutylizowaniem ich, nie wiem , może je gdzieś zakopiesz?
Przez zimę poczytasz co to za dziadostwo ta choroba (czytania na forum jest sporo i sporo się dowiesz) i przygotujesz się psychicznie, fizycznie i finansowo do walki o zdrowe i nie robaczywe owoce .
Zapewniam Cię, że idzie to dziadostwo zwalczyć.
Na pierwszej fotce; zastanawiam się czy te mumie są tegoroczne czy z ub. roku!?
Wyglada to na brunatna zgniliznę drzew pestkowych. W tym roku nic nie zdziałasz poza dokładnym pozbieraniem zgniłych owoców i zutylizowaniem ich, nie wiem , może je gdzieś zakopiesz?
Przez zimę poczytasz co to za dziadostwo ta choroba (czytania na forum jest sporo i sporo się dowiesz) i przygotujesz się psychicznie, fizycznie i finansowo do walki o zdrowe i nie robaczywe owoce .
Zapewniam Cię, że idzie to dziadostwo zwalczyć.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pelasiu, to już sadownik pewnie odpowie, ale powinnaś - tak myślę, podać naszczepione odmiany i rodzaj podkładki, może to jakaś niezgodność tkanek z podkładka czy cóś.
Pozdrawiam! Gienia.
Nic szczególnego, czasem tak się dzieje, że drzewo odrzuca wszczep. Może być niezgodność, mógł być słaby zrost itp. W sumie kora poza czubkiem jest jeszcze zielona więc może liście spadły z powodu jakiejś choroby lub czegoś fizjologicznego. Utnij tę końcówkę uschniętą i zobacz czy końcówka pędu jest żywa. Jak jest żywa to zostaw i poczekaj co się będzie działo.
W tym roku węgierka prawie wszędzie jest taka. Jest to wynik obfitych opadów deszczu. Owoce wchłonęły dużo wody, która potem szybko odparowała w wyniku wysokich temperatur. Nastąpiło prawdopodobnie uszkodzenie wiązek przewodzących w owocu i taki jest efekt. Nie jest to choroba, a uszkodzenie spowodowane czynnikami fizjologicznymi.
Posiadam śliwę, kilkunastoletnia renkloda, niestety od jakiegoś czasu dosyć mocno porażona jakąś chorobą, próbowałem działać chemicznie bez skutku...
Zastanawiałem się czy można ją zaszczepić, najlepiej na jej pniu, ma dosyć sporą średnicę.
Zastanawiałem się czy można ją zaszczepić, najlepiej na jej pniu, ma dosyć sporą średnicę.
Jeśli cała śliwa jest porażona to pień też, więc szczepienie nie ma sensu. Może powiedz coś bliżej o tej chorobie, pokaż jak to wygląda na zdjęciach.