Hortensja( Hydrangea ) - zmiany, choroby liści
- Zuzia111
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensja( Hydrangea ) - zmiany, choroby liści
Karo..poprzedniej hortensji która mi padła korzeni prawie nie widziałam. Starałam się przesadzić z jak największą bryłą ziemi, niestety i tak padła. Środek przeciw grzybiczy już czeka, niestety codziennie pada i nie ma kiedy pryskać
Selli7..nawóz dostała dosłownie dwa, trzy dni temu kiedy zauważyłam że coś złego dzieje się z moją hortensją. Zaraz w tym samym dniu była wielka ulewa, sądziłam nawet że próżne moje nawożenie bo deszcz wszystko wypłukał
Selli7..nawóz dostała dosłownie dwa, trzy dni temu kiedy zauważyłam że coś złego dzieje się z moją hortensją. Zaraz w tym samym dniu była wielka ulewa, sądziłam nawet że próżne moje nawożenie bo deszcz wszystko wypłukał
Może doszło do tzw. suszy fizjologicznej. Straciła turgor, a to jest odpowiednie stężenie wody i rozpuszczonych w niej soli mineralnych. W glebie istnieje również odpowiednie stężenie wody i rozpuszczonych w niej związków . Stężenie soli mineralnych w glebie jest zazwyczaj mniejsze niż w roślinie co oznacza że ilość wody w glebie jest większa niż w roślinie. Ponieważ roślina pobiera składniki i wodę na zasadzie osmozy, a ta polega na przenikaniu z roztworu mniej stężonego do bardziej stężonego, więc bardziej stężony roztwór w roślinie zasysa roztwór z gleby. Gdy dajemy zbyt dużą dawkę nawozów powodujemy wzrost rozpuszczonych soli mineralnych w glebie. Jeśli przedobrzymy to roztwór glebowy staje się bardziej stężony i zaczyna wysysać wodę z rośliny. Jeśli do tego dodamy normalny ubytek wody w procesie transpiracji i słońca roślinie zacznie brakować wody, choć ma jej pod dostatkiem.
-
- 50p
- Od: 11 wrz 2013, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć wszystkim,
widzę, że w tym roku dużo osób ma problem z hortensjami. I objawy u mojej widze podobne. Nie mam pojęcia co jej dolega, kupiona kilka temu w szkółce, zdrowa, duża hortensja bukietowa nagle marnieje w oczach. Liście bez jakichkolwiek śladów grzyba, zasychają utrzymując zielony kolor. Dołączam zdjęcia do podglądu. Czy to może być efekt zalania? Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Hortensja jest ciągle w doniczce. Mogę ją wyjąć i osuszyć ale może jest jakaś inna przyczyna... proszę o sugestie.
widzę, że w tym roku dużo osób ma problem z hortensjami. I objawy u mojej widze podobne. Nie mam pojęcia co jej dolega, kupiona kilka temu w szkółce, zdrowa, duża hortensja bukietowa nagle marnieje w oczach. Liście bez jakichkolwiek śladów grzyba, zasychają utrzymując zielony kolor. Dołączam zdjęcia do podglądu. Czy to może być efekt zalania? Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Hortensja jest ciągle w doniczce. Mogę ją wyjąć i osuszyć ale może jest jakaś inna przyczyna... proszę o sugestie.
Efekt przelania, najlepiej jak najszybciej do gruntu, albo przesadzić do większej donicy i nie podlewać przez jakiś czas.
-
- 50p
- Od: 11 wrz 2013, o 18:19
Już jest zdecydowanie lepiej. Roślina widać że wybaczyła i chce żyć. Dzięki
- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pamiętacie? Pod koniec czerwca wrzuciłam zdjęcia hortensji ze zdeformowanymi liśćmi. Nie wiem, co to było, ale kolejne liście pojawiły się już normalne. Nie wiem, czy zakwitnie, może nie, ale jakaś nadzieja jest, że wreszcie w przyszłym roku pokaże, co potrafi.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 wrz 2020, o 10:59
Cześć,
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu co tutaj u mnie się dzieje Pacjent to : Hortensja 'Annabelle'
Ogród 1 rok (sadzona w zeszłym roku) wszystko było ok po zimie, rozwijała się normalnie i ...
"nagle" jedna gałązka w jednej Hortensji zaczęła wypuszczać dziwne listki (lub też nowe listki zaczęły dziwnie karłowacieć)
w ciągu 2-3 dni reszta tzn cała Hortensja i 2 kolejne wygląda jak poniżej
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu co tutaj u mnie się dzieje Pacjent to : Hortensja 'Annabelle'
Ogród 1 rok (sadzona w zeszłym roku) wszystko było ok po zimie, rozwijała się normalnie i ...
"nagle" jedna gałązka w jednej Hortensji zaczęła wypuszczać dziwne listki (lub też nowe listki zaczęły dziwnie karłowacieć)
w ciągu 2-3 dni reszta tzn cała Hortensja i 2 kolejne wygląda jak poniżej
Dziękuję
Janusz
Janusz
Wygląd liści wskazuje na zalanie.Może masz cięższą glebę, a wtedy szkodzi włóknina i żwir, korzenie się duszą pod tym, woda nie ma jak odparować, ani powietrze do korzeni nie dochodzi.Wyrzuć to i wzrusz ziemie wokół drzewka i podlewaj gdy widać, że sucho.
Dzień dobry,
Dziś przychodzę na ogródek i widzę takie nieładne rzeczy na hortensji. Niestety nie mam pojęcia, co to może być. Hortensje mam pierwszy raz. Stanowisko nasłonecznione, torf, kora. Nie widzę żadnych szkodników. Ta przeźroczysta część jest krucha - jak zaschnięte białko. Ktoś ma pomysł i pomoże?
Dziś przychodzę na ogródek i widzę takie nieładne rzeczy na hortensji. Niestety nie mam pojęcia, co to może być. Hortensje mam pierwszy raz. Stanowisko nasłonecznione, torf, kora. Nie widzę żadnych szkodników. Ta przeźroczysta część jest krucha - jak zaschnięte białko. Ktoś ma pomysł i pomoże?
Rodzaj gleby im nie odpowiada, zbyt mokry, chyba gliniasty, słabo odprowadzający nadmiar wody.