Wiecie może co to za roślinka? Jest ze mną już wiele lat, ale nie zdradziła mi jeszcze swojego imienia ;) Szukałam po różnych stronach i sklepach ale nie ma nic podobnego. Może na zdjęciu nie jest jakaś bardzo charakterystyczna ale kwitnie na fioletowo, a kwiatki są w kształcie małych trąbek, po przekwitnięciu tworzą się strączki, które z impetem się otwierają. Liście są delikatne i mają krótkie włoski.
Witam wszystkich.
Chciałbym prosić bardziej doświadczonych ludzi o identyfikacje trzech nowych roślin w mojej kolekcji. Od jakiegoś czasu zaczałem zbierać zaniedbałe lub wyrzucone przez kogoś rośliny i staram się je ratować. Z powodzeniem uratowałem przegniłą pachire aquatice oraz ficusa tępego. Od jakiegoś czasu posiadam trzy rośliny których nie mogę za "chiny" zidentyfikować.
Proszę o pomoc w identyfikacji żebym wiedział jak o nie dbać. Pozdrawiam wszystkich.
Cześć wszystkim
Dosłownie przed chwilą uratowałem tę kruszynę z półki śmierci. Ktoś pomoże w identyfikacji? Z wyglądu trochę przypomina mi ciemnotkę, ale ciemnotka na zdjęciach w necie ma dużo ciemniejsze liście, tu są jasne prawie jak u nefrolepisa (zdjęcie tego raczej nie oddaje, w ogóle jest kiepskiej jakości).
Dzień dobry.
Kupiłam tego biedaka w markecie, nie było na nim żadnej etykiety więc nie wiem co to jest za koleś ;)
Proszę o pomoc w identyfikacji żebym mogła odpowiednio pielęgnować i zadbać o tego gościa.
Ktoś dał mi takiego umarlaka, jak postawiłem na oknie to zaczął rosnąć. Zatem zainteresowałem się co to jest? (chodzi mi o tego na pierwszym planie z podłużnymi listkami)