Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

Lucynko na chwilę przestało padać, ale cały dzień ta up... piosenka...do znudzenia ;:224
Czy ta hortensja bukietowa jest olbrzymia czy nazywa się tak? Czy zawsze tak oszczędnie kwitnie?

Miłego wieczoru i oby nam jak najszybciej przestało podlewać! Mocno ściskam ;:4 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
plocczanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witajcie!
Zajrzałam na działkę, owszem, ale byłoby mi lżej na duszy, gdybym tam nie pojechała. Zobaczyłam tam bowiem obraz nędzy i rozpaczy. Błoto, woda, kwiatki zmoczone i oklapnięte, większe czy cięższe położone niemal na płask. Różyczki najbardziej ucierpiały, a tyle miały pąków wróżących moc kwiatuszków...
Jesień na działce. Mokra jesień. Brzydka jesień.

Aniu - z tego co jest mi wiadomo, to karpy dziwaczka można przez zimę przechować jak karpy dalii, ale ja tego nie robię, zdecydowanie wolę zebrać nasiona na wypadek, gdyby same się nie zasiały. W sumie zawsze się rozsiewają i tylko przesadzam na przeznaczone dlań miejsce. ;:303
Świecznicę po raz pierwszy mogę podziwiać u siebie, ponieważ po raz pierwszy kwitnie, a zawsze mi się podobała podczas wędrówek po zaprzyjaźnionych wątkach. ;:215
Dzisiaj pada , pada, pada ... Jednak nie jest zimno.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Marysiu - u mnie dzisiaj fatalna pogoda pełna wody lejącej się z nieba, ;:oj działka po prostu tonie w błocie. ;:222
Wydaje mi się, że pytasz o hortensję ogrodową. Niestety, źle ją podpisałam. :roll:
Ona, ta hortensja zbudowała olbrzymi krzak, zawsze kwitnie dużymi wieloma kwiatami, jeszcze nie było tak, by nie zakwitła, a w tym roku ;:222 ;:222 Ona do ubiegłego roku rosła u sąsiadki, od której ją dostałam jesienią.
Niestety, jakoś deszczowe chmury nie chcą opuścić naszych stron, ;:185 a mogłyby popłynąć tam, gdzie brakuje wody z nieba. ;:108
Może wrzesień da się bardziej polubić, może da nam jeszcze dużo słoneczka, czego Tobie, sobie i wszystkim nam życzę z całego serca. ;:167
Buziaki. ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazekobrazek w html

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko na pewno jeszcze będą ładne dni, a może złota jesień będziemy mieć. Na działkach po takich opadach nie ma miłego widoku, pocieszę Cię, że u mnie podobnie kwiaty wyglądają. Najbardziej żal mi malin, bo wszystko gnije na krzakach.
Dziękuję za informacje o świecznicy, ja zastanawiałam się nad tą o ciemnych liściach, nawet miejsce lekko ocienione dla niej mam, ale do tej pory jej nie kupiłam.
Na koniec tygodnia poprawa pogody i tej nadziei się trzymajmy :D
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Lucynko :wit
Wreszcie kończy się ten nieprzyjemny sierpień, a właściwie ostatnia dekada sierpnia, która dała nam popalić ;:124 Miejmy nadzieję że nowy miesiąc powita nas poprawą pogody. Tak będzie, musi tak być ;:333
Twoje kwiatki dzielnie się trzymają mimo tej okropnej pogody ;:215 hibiskus bagienny świetnie się prezentuje, wilce, budleje, piękna lilia, różyczki też niczego sobie, nie narzekaj :D zniszczone deszczem kwiatki opadną a pąki jeszcze się rozwiną ;:108

Dobrej, spokojnej nocy Lucynko i słonecznego poranka ;:3 ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj lucynko rozstania zawsze są trudne, ale dobrze że choc przez telefon możemy zawsze pogadać. U mnie też liście zmieniają kolory, a brzoza nawet je traci i nie długo trzeba będzie grabić. Wiosny nie było przydałoby się żeby choc jesień była ładna. Pozdrawiam życzę słoneczka i dużo zdrówka. Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
plocczanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Dzisiaj nawet nie zerknęłam na działkę. Czekam na wysuszenie błota, a ponieważ słońca i wiatru dziś nie brakowało, to może jutro już się da spokojnie i bez poślizgu po ścieżkach pospacerować.
Korzystając z dnia wolnego odwiedziłam dwa stoiska ogrodnicze. Nic nie kupiłam i nie kupię. Poszłam popatrzeć, co proponują. Szału nie ma. Jesienią żadnej roślinki sadzić nie będę w obawie o kolejne hektolitry wody z nieba, która powoduje gnicie korzeni nawet tym bylinkom, które u mnie już kilka lat mieszkają. Jesienią zrobię remanent, trochę poprzesadzam, a przede wszystkim muszę wiedzieć, które roślinki oparły się pogodowym niedogodnościom. Ewentualne dziury uzupełnię dopiero wiosną. Oczywiście trochę tulipanów wsadzę, bo obawiam się, że część cebulek z poprzednich lat mogło zgnić, a nie wszystkie wykopałam.

Mamy nowy miesiąc i niech on przyniesie dobrą pogodę, czego wszystkim nam życzę z całego serca. ;:167

Dorotko - obwąchałam kwiaty swojej świecznicy i nie wyczułam zapachu. ;:131 Może pachnie tylko ta o ciemnych liściach.
Moje maliny na szczęście nie gniją, a owocują obficie. ;:333 Zajadamy na bieżąco i my, i rodzinka, a już kilka słoiczków soku narobiłam i jeszcze stoją zasypane cukrem.
Podobno weekend może być słoneczny, tylko jakoś nie dowierzam kilkudniowym prognozom. ;:185 Zbyt wiele razy już się zawiodłam. :?

Halszko - oby ta poprawa pogody we wrześniu utrzymała się dłużej, niech już nie leje, bo w mojej ciężkiej ziemi do wiosny wszystko zgnije. Skoro piszesz, że musi być poprawa pogody, to niech tak będzie! ;:303
Hibiskus bagienny wyglądał okropnie, ;:222 dopiero po doprowadzeniu go do ładu i składu mogłam zrobić w miarę przyzwoitą fotografię. ;:108 Natomiast różyczkom główki opadły pod ciężarem wody. Dzisiaj dostały słoneczka, to może podniosły łebki. Niestety, 'Novalis' na pewno nie podniosła. ;:185 Ona jest bardzo zdrową różą, jednak każdy deszcz niszczy jej śliczne kwiatuszki. ;:174
Za dobre życzenia serdeczne dzięki ;:180 i wzajemnie życzę Ci słonecznych dni. ;:3 ;:196

Alu - masz rację, telefon pozwala na częste rozmowy, ;:131 jednak nic nie zastąpi bezpośredniego kontaktu.
Bardzo dziękuję za dobre życzenia, które odwzajemniam w stu procentach. ;:167 ;:196

Ponieważ nie mam cieplutkich zdjęć, pokażę nieco starsze, ale takie, których jeszcze nie pokazywałam.

Rozchodniki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rudbekie.

Obrazek

Obrazekimage upload

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Same słoneczka miłe oku w tej porze deszczowej ogólnokrajowej pokazujesz Lucynko! ;:138 Też ich u mnie sporo różnych choć ich nigdy nie siałam ani nie sadziłam...Jest nadzieja ,że od jutra poprawa pogody ale w sobotę u mnie już załamka znów.. ;:145
Mamy kompost do przesiania.. Syn ma się tym zająć ale pogody dobrej potrzeba,bo jak będzie bardzo mokry to ;:222 Jak żyć!!!???
Spokojnej nocy! ;:196 ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Hej Lucynko! Chyba rozpostarłaś parasole nad swoim ogródkiem, bo kwiatki jakby żadna ulewa ich nie tknęła :D rozchodniki, rudbekie stoją na baczność i zdobią rabatki. Może nareszcie będzie lepsza pogoda i odpoczniemy od wilgoci, zdrówka i radości z działkowania ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Witaj Lucynko :wit
Piękny jest Twój Novalis tak jak i inne różyczki ;:333 Rozchodniki okazałe to też moje ulubione, ale praktycznie zjedzone przez opuchlaki, zostały same ogryzki ;:145 Wszystkie hibiskusy ślicznie się prezentują ;:215 Widać, że deszcz im nie zaszkodził.
U mnie w nocy w końcu przestało padać i nawet zaświeciło ;:3, ale bardzo zimno.
Życzę zdrówka i samych słonecznych dni ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko kwiatki jak widać odżyły,piękne ostatnie zdjęcia.Podoba mi się ten kwiatek co ma biało zielone liście,zapomniałam jak się nazywa.
U mnie pomimo dużych ilości wody dobrze się kopało i pieliło,nawet było lekko i przyjemnie.Przyjrzałam się mojemu hibiskusowi bylinowemu i teraz zobaczyłam,że ma dużo pąków kwiatowych.
Miałam aparat na działce,ale w sumie nie było takiego kwiatka,żeby mu zrobić zdjęcie,ale był taki ładny rudo kotek,że zrobiłam mu parę zdjęć przez płot telefonem,niestety jak bliżej chciałam podejść to uciekł.
Trzymaj się ciepło. ;:168
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Byłam dzisiaj na działce ale żadnych rozczarowań na szczęście nie było.. Rośliny dzielnie się trzymają ,jedynie resztki pomidorów zżarte przez zarazę do wyrwania. W tunelu jeszcze się trzymają jako tako.. Zerwałam II rzut fasolki szparagowej , trochę ogórków i dojrzałych pomidorów. Udały się selery z wysianych w domu nasionek,natomiast mimo dwu krotnego siewu marchewka,pietruszka i koper całkowita klapa! ;:222 :oops:Takiego roku jeszcze nie mieliśmy!Wróciliśmy i rozpadał się deszcz! ;:145
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dziękuję o informacje o dziwaczku. To będę zbierała i ja nasionka.
Przepiękny malinowy hibiskus. mój czerwony jeszcze nie kwitnie.
Rozchodniki masz bardzo ciekawe i śliczne odmiany. Muszę i ja swoim się przyjrzeć.
Rudbeki też masz sporo różnych.U mnie ostało się 2 rodzaje.
Ogrom różnych roślin u ciebie Lucynko jest.Wszystko widać bardzo dobrze rośnie i kwitnie.
Dalijki ciekawe. Róze cudne.
Roślinkom chłodniejsza aura nie przeszkadza.
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Lucynko Pięknie Ci kwiatuchy kwitną cudowne masz te rudbekie uwielbiam te kwiaty. Dziś byłam na działce strasznie mokro i choć przydałoby się kosić to muszę poczekać. Teraz zapowiadają ocieplenie to powinno to obeschnąć. Pozdrawiam życzę dużo słoneczka. ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”