Złotokap -choroby,szkodniki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 sie 2021, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Złotokap nie rośnie
Dzień dobry, proszę o pomoc. Dwa lata temu posadziłam złotokap. Pod korzenie dałam ziemię uniwersalna, regularnie podlewany ,nawożę nawozem uniwersalnym w granulkach dwa razy w roku. Rośnie w miejscu słonecznym, niedaleko w tej samej ziemi rośnie tulipanowiec i on rośnie pięknie złotokap nie usycha ale też nie rośnie, dwa lata z rzędu zakwitł tylko jednym lichym kwiatkiem. W tym roku pojawiły się żółte przebarwienia. Przyznam że kupiłam go gdyż zapewniano o szybkim wzroście i niewielkich wymaganiach, co zrobić żeby go jakoś "uruchomić"? Z góry dziękuję za pomoc

Re: Złotokap -choroby,szkodniki
Niepotrzebne kombinacje z dodawaniem ziemi.Sadzi się w ziemi rodzimej, z tym że złotokap lubi gleby przepuszczalne, na glinie może słabo rosnąć.Jeśli masz np.cięższą ziemię, a została dodana jakaś torfiasta tylko pod korzenie, to system korzeniowy nie potrafi się odpowiednio rozwijać w takich warunkach, bo zimą gdy zamarznie grunt to każde podłoże inaczej pracuje (zamarza, rozmarza).Ja bym go bardzo wczesną wiosną wykopała i posadziła solidnie podlewając w rodzimym gruncie zmieniając przy tym miejsce.Może mu to pomoże.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 sie 2021, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za sugestię. Jak go kupiłam to wsadziłam w tym co był w doniczce i nic nie dodawałam - wykopałam tylko dołek w ziemi i tak wsadziłam. Nie rósł więc w zeszłym roku wykopałam i wsadziłam w nowe miejsce dodając trochę ziemi uniwersalnej. Nie pomogło. W sklepie ogrodniczym kazali mi go pryskać żelazem - że niby stąd te żółte obramówki? Ale też bez rezultatów. Niedaleko rośnie tulipanowiec i jarzębina , rosną pięknie. Przesadzany raz już był, wolałabym spróbować czegoś innego - może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?selli7 pisze:Niepotrzebne kombinacje z dodawaniem ziemi.Sadzi się w ziemi rodzimej, z tym że złotokap lubi gleby przepuszczalne, na glinie może słabo rosnąć.Jeśli masz np.cięższą ziemię, a została dodana jakaś torfiasta tylko pod korzenie, to system korzeniowy nie potrafi się odpowiednio rozwijać w takich warunkach, bo zimą gdy zamarznie grunt to każde podłoże inaczej pracuje (zamarza, rozmarza).Ja bym go bardzo wczesną wiosną wykopała i posadziła solidnie podlewając w rodzimym gruncie zmieniając przy tym miejsce.Może mu to pomoże.
U mnie złotokap wyhodowany z nasionka rośnie w glinie i ile. Przy sadzeniu dostał może 2, 3 łopaty ziemi. Rośnie, kwitnie i ochoczo się rozsiewa. Ślimaki go lubią, ale specjalnych szkód mu nie robią. W tym roku wyłuskałam z trawy 11 sadzonek. Ile skosiłam trudno powiedzieć. Natomiast, gdy sama wysiewam efektów brak.
Viola