Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.7
Re: Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.7
W tym roku wszystkie dalie nie osiągnęły swojej wysokości - długa zimna wiosna inie pozwoliła im urosnąć...
Mam dwie odmiany, których nie mogę rozszyfrować odmianowo, może ktoś zna nazwy?
Mam dwie odmiany, których nie mogę rozszyfrować odmianowo, może ktoś zna nazwy?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hurra! Basiu,Danusiu
Sandia Warbonnet
Hapet Red Jack pomyłka
Hapet Pink Jack ciemny liść
Erpeler Ley
Helen Richmond
Enchanrress
Sandia Warbonnet
Hapet Red Jack pomyłka
Hapet Pink Jack ciemny liść
Erpeler Ley
Helen Richmond
Enchanrress
Dalie Stanisława cz.7 Dalie Stanisława - sprzedam
https://www.dalie-stanislawa.pl/
Pozdrawiam Stanisław
https://www.dalie-stanislawa.pl/
Pozdrawiam Stanisław
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Basiu, co do pierwszej dalii, to być może to 'Bonny Blue' albo 'Westerton Folly'? U mnie 'Bonny Blue' nie pokazuje tzw. zielonego guziczka w środku, natomiast 'Westerton Folly' widzę na zdjęciach, właśnie to robi.
Co do drugiej dalii to tylko dwie znam, które potrafią tak się "zaczerwienić", choć z natury są żółte z czerwonym obrzeżem - 'Coriallo Furioso' i 'Kojo Kujaku'. Są bardzo podobne ale mają inny typ liścia. 'Kojo Kujaku' ma liść tak jak 'Citron du Cap' - bardziej owłosione i drobniejsze listki na ogonku liściowym.
Co do drugiej dalii to tylko dwie znam, które potrafią tak się "zaczerwienić", choć z natury są żółte z czerwonym obrzeżem - 'Coriallo Furioso' i 'Kojo Kujaku'. Są bardzo podobne ale mają inny typ liścia. 'Kojo Kujaku' ma liść tak jak 'Citron du Cap' - bardziej owłosione i drobniejsze listki na ogonku liściowym.
Stanisławie!
Sandia Warbonnet godna pożądania - warto było na nią czekać, ale mogłaby mieć troszkę więcej białego na końcach płatków...
Szkoda, że nie ma odm. Hapet Red Jack, bo też ma ciemne liście, podobnie jak Hapet Pink Jack.
Mam jedno pytanie o nazwę dalii, która znajduje się na drugim planie zdjęcia odm. Enchantress, bo u mnie właśnie zakwitła podobna i mam zgryz, co to jest.
Florianie,
moja liliowa z fioletowym lub zielonym środkiem jest podobna do Bonny Blue, ale chyba to jednak nie ona - mam ją od Stanisława, a w spisie jego dalii nie znajduję Bonny Blue. To jest dalia dekoracyjna, nie ball. Gdzieś mi kołacze w głowie, że to może być jakaś siewka od Aivarsa albo Petera. Jest wspaniała do bukietów - ma długie łodygi...
Co do drugiej odmiany to zauważyłam chyba ją właśnie na drugim planie, na zdjęciu zaprezentowanej przez Stanisława Enchantress. Może to być Koyo Kujaku, ale moja ma chyba tę czerwień bardziej ognistą. Na pewno nie jest to Coriallo Furioso, bo kwiat jest mniejszy (ok. 16 cm) i inaczej "wystrzępiony". Zastanawiałam się, czy nie jest to przypadkiem odm. Mingus Harry L., ale moja nie ma aż tak poskręcanych płatków... Czy masz zdjęcie odm. Pineland's Flames? Dostałam ją kiedyś od Ciebie -może to ona właśnie jest?
Sandia Warbonnet godna pożądania - warto było na nią czekać, ale mogłaby mieć troszkę więcej białego na końcach płatków...
Szkoda, że nie ma odm. Hapet Red Jack, bo też ma ciemne liście, podobnie jak Hapet Pink Jack.
Mam jedno pytanie o nazwę dalii, która znajduje się na drugim planie zdjęcia odm. Enchantress, bo u mnie właśnie zakwitła podobna i mam zgryz, co to jest.
Florianie,
moja liliowa z fioletowym lub zielonym środkiem jest podobna do Bonny Blue, ale chyba to jednak nie ona - mam ją od Stanisława, a w spisie jego dalii nie znajduję Bonny Blue. To jest dalia dekoracyjna, nie ball. Gdzieś mi kołacze w głowie, że to może być jakaś siewka od Aivarsa albo Petera. Jest wspaniała do bukietów - ma długie łodygi...
Co do drugiej odmiany to zauważyłam chyba ją właśnie na drugim planie, na zdjęciu zaprezentowanej przez Stanisława Enchantress. Może to być Koyo Kujaku, ale moja ma chyba tę czerwień bardziej ognistą. Na pewno nie jest to Coriallo Furioso, bo kwiat jest mniejszy (ok. 16 cm) i inaczej "wystrzępiony". Zastanawiałam się, czy nie jest to przypadkiem odm. Mingus Harry L., ale moja nie ma aż tak poskręcanych płatków... Czy masz zdjęcie odm. Pineland's Flames? Dostałam ją kiedyś od Ciebie -może to ona właśnie jest?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Florianie,
nie chodzi mi o zdjęcie odm. Pinelands Pam, tylko o Pinaelands Flames - dostałam ją od Ciebie w 2020 r.
Zdjęcie Pinelands Flames jest w Katalogu odmian naszych dalii, ale chciałabym porównać z inną fotografią tej odmiany
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4#p5967914
nie chodzi mi o zdjęcie odm. Pinelands Pam, tylko o Pinaelands Flames - dostałam ją od Ciebie w 2020 r.
Zdjęcie Pinelands Flames jest w Katalogu odmian naszych dalii, ale chciałabym porównać z inną fotografią tej odmiany
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4#p5967914
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
Hollyhill Exotica' będzie mi się śnić po nocach - łamiąc moje tfffarde postanowienie: koniec z kupowaniem
Kilka Stanislawowych u mnie..
Coriallo Furioso
Pink Surprise
Canby Centinal
Canby Centinal
Gatsby
Odo
Orchidea
Mingus Leroy T
Mingus Julie M
Mingus Alex
Smarty
Kidd's Climax
Red Flamboyant
Kilka Stanislawowych u mnie..
Coriallo Furioso
Pink Surprise
Canby Centinal
Canby Centinal
Gatsby
Odo
Orchidea
Mingus Leroy T
Mingus Julie M
Mingus Alex
Smarty
Kidd's Climax
Red Flamboyant
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Florianie właśnie miałam wątpliwości. Bo nie ma żółtego koloru. W tamtym roku odpadło mi kilka znaczników, a że nie ja wykopywałam to nie wiedziałam, który do której bulwy. Tylko teraz nie mam pojęcia co to za dalia, bo nie kupowałam takiej.
Pozdrawiam Katarzyna
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
Spartacus albo Mingus Alex miałam w zeszłym roku Spartacusa który był jaśniejszy i bardziej zaczesany
Moro Star
Rybnik
Imperial Wine- dziękuję Wiesiu(adawi)
nn przyszła jako Jax
Express, a może coś innego tzn zakwitły dwa jeden taki jak w katalogach:
a drugi wygląda tak:
czy to również jest Express?
Moro Star
Rybnik
Imperial Wine- dziękuję Wiesiu(adawi)
nn przyszła jako Jax
Express, a może coś innego tzn zakwitły dwa jeden taki jak w katalogach: