Pielęgnacja starych drzew owocowych
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 mar 2021, o 22:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ochrona starych drzew owocowych
Dziękuję za szybką odpowiedź. A czym wypełnić dziuplę? i jak poznać, że usuwając kikut doszłam do zdrowego drzewa?
Żywe drewno jest jasne, takie jak złamany świeży pęd. Usuwać tylko próchno, nie kaleczyć do żywego drewna. CZereśnia zacznie zalewać dziurę i będzie dokladnie widać, gdzie jest martwe, gdzie żywe. Co do wypełniania, są dwie szkoły, można wypełnić albo pozostawić puste, oczyszczone z próchna, jedynie odkażone środkiem grzybobójczym. Ze zdjęć w poście karol64 na tej stronie jest mozna sporo dowiedzieć się, co i jak zrobić z ranami.
Pozdrawiam
Karol
Karol
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 mar 2021, o 22:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję, mam nadzieję, że uda mi się uratować moją czereśnie. Dobrze,że tu trafiłam.
- Brendii
- 500p
- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń dyskusje ogólne
Dzień dobry. W tym roku zaczęliśmy oporządzić stara jabłoń w naszym ogrodzie i zauważyłam taka czarna plamę. Szczerze mówiąc nie wiem jak długo ona jest... Nie wiem czy to normalne, czy to jakaś choroba, czy należy coś z tym zrobić? Proszę o poradę.
https://m.fotosik.pl/zdjecie/d9e4dd2d294170fe
https://m.fotosik.pl/zdjecie/fc727fe4bde6b56a
https://m.fotosik.pl/zdjecie/d9e4dd2d294170fe
https://m.fotosik.pl/zdjecie/fc727fe4bde6b56a
-
- 200p
- Od: 24 wrz 2020, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli już korona przycięta jak pasowało, to teraz zaczekaj. Musi odrosnąć. Owocowanie na nowych pędach jest za parę lat. Coś zapewne i w przyszłym roku się trafi.
Patrz czy kwitnie, i gdzie
Patrz czy kwitnie, i gdzie
Czyli w tym stanie zostawić na przyszły rok czy coś zerwać tych wilków?
-
- 200p
- Od: 24 wrz 2020, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zostawić. Wiosną/latem coś zdecydujesz - a teraz już późno na cięcie.
Oderwać wszystko co słabo przylega, oczyścić do zdrowego zabezpieczyć.jakimś smarowidłem. Nie musisz robić daszków.
Witajcie,
Mam problem z 55-letnią jabłonią (papierówką) Czy można jeszcze uratować to drzewo?
Wiem, że ten biały nalot to bawełnica korówka
Zdjęcia niedostepne/K.
Mam problem z 55-letnią jabłonią (papierówką) Czy można jeszcze uratować to drzewo?
Wiem, że ten biały nalot to bawełnica korówka
Zdjęcia niedostepne/K.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na pewno oskrobac martwą materię na ile się da. To co luzem odpada. Nie skrobalbym do zielonego bo dziura i tak zostanie. Nie zalepialbym niczym. Odkurzulbym wszystko porządnie jakimś budowlanym odkurzaczem i przedmuchać kompresorem jeśli masz taką możliwość. Po prostu bym oczyścił to co martwe. Później może się pojawia jakieś nowe pomysły ale to co napisałem możesz zrobić i na pewno będzie to dobry ruch.
PS. U mnie też w tym roku pierwszy raz się bawełnica pojawiła na jabłoni. Może taki rok. Ogólnie dużo mszycy jest.
PS. U mnie też w tym roku pierwszy raz się bawełnica pojawiła na jabłoni. Może taki rok. Ogólnie dużo mszycy jest.
Stara jabłoń, jest szansa na ratunek?
Witam serdecznie,jak potraktować taki stary uraz jabłonki? Ktoś ją wypełnił gruzem i cementem. Środek jest czarny miejscami miękki, pod kamieniami było pełno mrówczych jaj, w koronie trochę pousychanych i poczerniałych konarów, zdeformowane liście na większości gałęzi. Żrą ją jakieś grzyby, czy jest szansa na odratowanie jej? Lata temu dawała bardzo smaczne jabłka oraz pięknie kwitła, pozdrawiam.