Kosaćce mniej znane
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Kosaćce mniej znane
Wacku, wszystko się wyjaśni w lecie, bo wezmę go wtedy podzielę.
Korzeń ma pachnieć dopiero po wysuszeniu, ale tak sobie pomyślałam,
że może zapach wydobędzie się dopiero po potraktowaniu czymś.
Bo czytałam, że olejek zapachowy pozyskuje się z korzenia w procesie destylacji.
Z kolei czy można destylować suchy korzeń
Korzeń ma pachnieć dopiero po wysuszeniu, ale tak sobie pomyślałam,
że może zapach wydobędzie się dopiero po potraktowaniu czymś.
Bo czytałam, że olejek zapachowy pozyskuje się z korzenia w procesie destylacji.
Z kolei czy można destylować suchy korzeń
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- WacekJ
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 16:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ma pachnieć po wysuszeniu które trwa 3 - 5 lub więcej lat bo w tym czasie " Bicykliczne triterpeny przy utlenianiu dają alfa-, beta- i gamma-iron o zapachu fiołkowym."
Ja w tym roku będę suszył korzenie iris florentina alba , irisy pallida Dalmatica i Princess Beatrice . Obecnie to te odmiany są używane w perfumerii bo mają grubsze korzenie . 'Orris root butter' destyluje się dopiero gdy irony już powstaną .
Ja w tym roku będę suszył korzenie iris florentina alba , irisy pallida Dalmatica i Princess Beatrice . Obecnie to te odmiany są używane w perfumerii bo mają grubsze korzenie . 'Orris root butter' destyluje się dopiero gdy irony już powstaną .
Udało mi się otrzymać w prezencie takie cudo
Wg mnie to iris lacustris
Wysokość 10-15 cm, kolor lawendowo niebieski, kwiat 5 cm. Rozmnaża się przez pełzające kłącza. Pochodzi znad jeziora Michigan w Wisconsin -USA
Czy ktoś posiada tego iryska i wie jak go uprawiać w naszych warunkach klimatycznych?
Wg mnie to iris lacustris
Wysokość 10-15 cm, kolor lawendowo niebieski, kwiat 5 cm. Rozmnaża się przez pełzające kłącza. Pochodzi znad jeziora Michigan w Wisconsin -USA
Czy ktoś posiada tego iryska i wie jak go uprawiać w naszych warunkach klimatycznych?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Całkiem nową ciekawą grupą są mieszańce kosaćca żóltego z japońskim - są rewelacyjne