Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2
Po roku znowu wracam do mojego potencjalnego amarylisa. Otóż kupiłam parę lat temu 3 cebule pod nazwą Amarylis belladonna. Dwie z nich okazały się nie być amarylisem, tylko bliżej nierozpoznaną krynką lub Amarcrinum. Trzecia zaginęła bez śladu. Zrezygnowałam już z poszukiwania amarylisa, bo to loteria i zwykle coś innego pod tą nazwą dostaję. Jakież było moje zdziwienie, gdy ni z gruszki ni z pietruszki wyrosło coś takiego:
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko wskazuje na Amarylis Belladonna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
Hura Dziękuję za potwierdzenie Norbercie!
Tak się cieszę, że ta ostatnia cebulka okazała się tą właściwą Będę teraz zwracać uwagę na tę cebulkę i zobaczę czy uda mi się ją jakoś rozmnożyć. Choć z tego co czytałam to nie jest taka chętna do tworzenia cebul potomnych jak krynka czy amarcrinum.
Tak się cieszę, że ta ostatnia cebulka okazała się tą właściwą Będę teraz zwracać uwagę na tę cebulkę i zobaczę czy uda mi się ją jakoś rozmnożyć. Choć z tego co czytałam to nie jest taka chętna do tworzenia cebul potomnych jak krynka czy amarcrinum.
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
iwonaceae, i to ten Twój Amaryllis belladonna jest ładnej, ciemnej odmiany - standardowe kwiaty są w jasnym różu.
I amarylis chętnie tworzy cebule potomne ale nie tworzą się one u podstawy cebuli jak u zwartnic tylko przeważnie tworzą się wewnątrz cebuli. I to powoduje, że na możliwość oddzielenia cebuli trzeba sobie trochę poczekać ponieważ ona musi ostatecznie wyjść z cebuli matecznej Gdy amarylis wypuszcza pióropusz liści często zamiast wypuszczać je z jednego miejsca to wypuszcza np. 3 rozety u szczytu - to oznacza, że kiedyś podzieli się na 3 cebule - ale trwa to co najmniej 2 lata - a z reguły dużo dłużej
Gratuluję kwitnienia - piękna roślina
I amarylis chętnie tworzy cebule potomne ale nie tworzą się one u podstawy cebuli jak u zwartnic tylko przeważnie tworzą się wewnątrz cebuli. I to powoduje, że na możliwość oddzielenia cebuli trzeba sobie trochę poczekać ponieważ ona musi ostatecznie wyjść z cebuli matecznej Gdy amarylis wypuszcza pióropusz liści często zamiast wypuszczać je z jednego miejsca to wypuszcza np. 3 rozety u szczytu - to oznacza, że kiedyś podzieli się na 3 cebule - ale trwa to co najmniej 2 lata - a z reguły dużo dłużej
Gratuluję kwitnienia - piękna roślina
-
- 200p
Dziękuję sauromatum. Faktycznie kolor jest dużo ciemniejszy niż u krynki/amarcrinum. Choć muszę przyznać, że zapach jest mniej intensywny, aczkolwiek przyjemny.
Wygląda na to, że przyjdzie mi poczekać na cebulki potomne, ale jestem cierpliwa
Wygląda na to, że przyjdzie mi poczekać na cebulki potomne, ale jestem cierpliwa
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
Będę miała nasiona z matecznej cebuli. 1 z kulek nasiennych (?) zaczyna się otwierać i chciałabym je odrazu dać do doniczki pod przykryciem z woreczka foliowego z dziurkami. Jedyne ciepłe miejsce jakie mam w mieszkaniu to ciemna łazienka. Jest szansa że coś wzrośnie w ciemnościach? Coś ktoś helps?
pozdrawiam
Kasia
Kasia
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak już odpisywałem w moim wątku aryia1985, nasiona powinny wykiełkować nawet w ciemności - nie wydaje mi się by kiełkowanie było zależne od światła w ich wypadku. Ale co znaczy jedyne ciepłe miejsce? powyżej 20 stopni? im wystarczy temperatura zwyczajna pokojowa, nawet trochę niższa - ale wtedy na pewno kiełkowanie będzie trwało dłużej. Nie mam doświadczenia w siewie do ziemi więc ciężko jednoznacznie odpowiedzieć
Czy ktoś mi pomoże w identyfikacji szkodnika.
W młodych wyrastających z cebuli listkach znalazłam coś, jak pestki siemienia lnianego, tylko mniejsze i ciut ciemniejsze. Jak ziarenka lnu mają ok.5-6 mm (zmierzyłam ), to te moje znaleziska ok, 1-1,5 mm Podejrzewam, że to jajka czegoś, bo nieruchliwe.
Zdjęcia nie dam rady zrobić, bo mój sprzęt nie da rady z tak małym obiektem i w dodatku przy słabym świetle, ale myślę, że opis jest wyczerpujący.
A jak będzie wiadomo, co to jest, to sugestie na temat zwalczania mile widziane.
W młodych wyrastających z cebuli listkach znalazłam coś, jak pestki siemienia lnianego, tylko mniejsze i ciut ciemniejsze. Jak ziarenka lnu mają ok.5-6 mm (zmierzyłam ), to te moje znaleziska ok, 1-1,5 mm Podejrzewam, że to jajka czegoś, bo nieruchliwe.
Zdjęcia nie dam rady zrobić, bo mój sprzęt nie da rady z tak małym obiektem i w dodatku przy słabym świetle, ale myślę, że opis jest wyczerpujący.
A jak będzie wiadomo, co to jest, to sugestie na temat zwalczania mile widziane.
Pozdrawiam. Jola.
- norbert76
Bez zdjęć, sam opis nie wystarczy. Jeśli nie możesz zrobić zdjęcia to możesz samodzielnie wspomóc się Google i poszukać zdjęć szkodników i ich jaj. Polecam wpisać np frazę "szkodniki roślin doniczkowych".
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
To pierwsze co zrobiłam, ale ponieważ nie dałam rady samodzielnie, miałam nadzieję, że tutaj może znajdę odpowiedź. No cóż, nadzieja...norbert76 pisze: możesz samodzielnie wspomóc się Google i poszukać zdjęć szkodników i ich jaj. Polecam wpisać np frazę "szkodniki roślin doniczkowych".
Pozdrawiam. Jola.
- norbert76
Po prostu, jaja wielu szkodników są do siebie podobne. Potrzebny byłby dorosły osobnik.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
Hipeastrum wypuściło mi teraz badyle z pąkami i najdłuższy ma 90 cm łodyżkę. Wolałabym, żeby miał krótsze łodygi, czy można to jakoś regulować?
- norbert76
Może to być spowodowane mniejszą ilością słońca o tej porze roku, chociaż stawiał bym również na kwestie indywidualne danego egzemplarza, kwestia nawożenia, itd.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta