Zielono w oczach - rośliny początkującej

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Teeger
100p
100p
Od: 12 lis 2016, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielono w oczach - rośliny początkującej

Post »

Hello!
Już wracam! Po covidowej rocznej przerwie w szkole mam znowu zajęcia i znowu się zaczęło wariactwo z brakiem czasu na cokolwiek. A wiecie jaki teraz kurs robię? Molekularną biologię roślin, jako tzw. minor. Więc hodujemy sobie roślinki z tkanek, izolujemy protoplasty, nawet ostatnio robilismy transformacje za pomoca Agrobacterium i CRISPR-Cas9 :) A jeszcze dużo dużo eksperymentów przed nami. Generalnie dużo fajnych nowych rzeczy i tak trochę dla mnie dla zabawy, bo specjalizację będę robić z researchu medycznego.
Jak będę miała jakieś fajne fotki z labu to wrzucę :)

A póki co wrzucam parę roślinek z domu!

Tak jak pisała Foxowa, szał jest na caladia! I ja w nim też biorę udział, bo mi się zawsze strasznie podobały, ale się ich bałam. Nawet przedwczoraj sobie kupiłam kilka większych okazów ale wiem, że to ich ostatnie podrygi. Mam nadzieję, że uda mi się przechować bulwy. Na razie pokażę tylko jednen egzemplarz, w bardzo intensywnym kolorze (bez filtra, normalne światło):

Caladium (nie znam odmiany)
Obrazek

A tu małe caladia, które widzieliście wcześniej. No tyle tylko urosły od tamtego czasu...
Obrazek
Tak się świecą bo pryskałam olejkiem neem... niestety cały czas od paru miesięcy mam jeszcze jakieś pozostałości po pladze wciornastkowej :(

Dzisiaj wrzucam zupełnie przypadkowe roślinki, takie które akurat mi wpadły w oko :)
Np. moja jedyna phalenopsis, która przeżyła od początku mojego roślinnego szału. Wszystkie inne ukatrupiłam... Ale juz oczywiście mam nowe.

Phalenopsis biała <3
Obrazek

A to orchidea z drugiej fali moich kwiatowych szaleństw, w sumie to też jedyna która z tamtej transzy przeżyła. Resztę zjadły różne potwory, wciornastki, wełnowce a nawet mszyce co jest w ogóle szczytem zaniedbania.
No więc będzie kwitła, a jak kwitnie to trochę przypomina Zygopetalum. Może jak już zakwitnie to ktoś ją rozpozna!

NN orchidea
Obrazek

Ostatnio doszłam do wniosku, że najbardziej rozdziawiałam paszczę w podziwie cudzych roślin widząc stare, wilekie okazy diffenbachii. No więc teraz "mam i ja" i tylko czekać aż będzie miała 3 metry :D. Oto moja "Diffenbaśka", jedna z dwóch. Niestraszna mi ich toksyczność. Jeszcze mi się marzy odmiana Reflector, ale to jak już się przeprowadzimy do kolejnego, większego domu hahaha

Diffenbachia seguine (chyba Tropic Snow)
Obrazek

Co tam ja jeszcze dzisiaj na roślinnym obchodzie sfotografowałam...
No na przykład dopiero tego lata, po chyba 2-3 latach (?) zaczęły mi się wypuszczać epiphyllia, które sobie zamówiłam z Niemiec. Ciekawa jestem czy cos z tego będzie... kilka z nich obumarło, ale większość przetrwała i słowo "przetrwać" jest tu kluczowe :/ To trzymajcie kciuki, żeby to nie były tylko płonne nadzieje.

Epiphyllum
Obrazek
Ja je już wszystkie poprzesadzałam do doniczek "na stratę" i postawiłam w miejscu "dla brzydkich roślin"... I właśnie wtedy zaczęły puszczać. Argh!
Na prawdę bym chciała, żeby coś z nich wyszło, bo po tym jak mi inny okaz zakwitł (muszę poszukać zdjęć) to aż się prawie ze szczęścia popłakałam :oops:

A tutaj hojka. Niestety walczę u niej z wełnowcem. Bardzo się zniechęciłam do hoi przez wełnowca. Chciałam kiedyś mieć kolekcje a nawet ograniczyc w ogóle mój zbiór tylko do hoi, ale nie. Nie dam rady walczyć z wełnowcem na taką skalę. One po prostu jakby go same produkowały :/

hoja krinkle
Obrazek
I chyba muszę ją z tego okna zdjąć, bo tam strasznie daje słońce latem. Aż część liści wyblakła.

To jak już jesteśmy przy hojach, to taka niespodzianka. Miałam ostatnią szczepkę hoi Krimson Queen co się ostała po wełnowcowej awarii... I już na nic nie liczyłam, gdy tymczasem...

hoja Krimson Queen
Obrazek
Staram się za bardzo nie łudzić, że coś z tego będzie, bo ona już puszczała takie pasożyty bez chlorofilu. Ale tym razem jest odrobine inaczej, bo puściła aż cały pęd... a na dodatek ma chociaż odrobinę tego zielonego. A może akurat? Trzymajcie za nią kciuki, bo ewidentnie bardzo by chciała żyć, tylko chyba nie za bardzo wie jak!

A tu dwie roślinki, które ostatnio były, ale są takie wdzęczne, że znowu będą :)

Skrętnik Marylin Monroe
Obrazek
On jest niesamowity, no kwitnie już conajmniej od marca.

Phlebodium aureum
Obrazek
Ono się tak bardzo wzięło tego lata po przesadzeniu. Uwielbiam je!

No dobra, to na dzisiaj tyle, wracam do nauki poczytać o hodowli ziemniaka!

Pozdrówka :)

Edit: I w końcu zapomniałam cyknąć tych dwóch orchidei, o których wcześniej mówiłam. No ciamajda...
Zapraszam do mojego wątku:
Zielono w oczach - rośliny początkującej
Ewa
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystkie pokazane rewelacja! Małe caladia przypominają na zdjęciu syngonium. Szkoda, że one na zimę zanikają. Chyba tak właśnie jest, prawda?
Ostatnie Twoje phlebodium przepiękne. Bardzo lubię te paprocie, szybko rosną. Moje phlebodium Blue Star jest identyczne, choć może więcej niebieskości ma w liściach.
Urocze masz kwiatowe zakątki. :)

A na wełnowce skuteczny jest Mospilan. Miałam plagę na storczykach i dzięki temu środkowi od razu się pozbyłam.
Awatar użytkownika
Traffcia
100p
100p
Od: 7 kwie 2015, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jej, ile piękności u ciebie !!!!! I jak wszystko ładnie rośnie i kwitnie !!!!!
Pozdrawiam
Beata
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Wszystkie roślinki piękne. Bardzo podoba mi się to phlebodium. Caladia przyciągają mój wzrok, ale minus to zanikanie na zimę. Czekam na kolejne relacje.
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08

Post »

Szczególnie podoba mi się Twoja kolekcja paproci. Wspaniale się rozrastają.
Calladium zaniknie na zimę, ale wiosną odrośnie - też zaczynam przygodę z nimi, na razie tylko dwie odmiany.
Co tam u Ciebie nowego w roślinach?
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”