Kolekcja drzew i krzewów owocowych Garoma część 1
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcja drzew i krzewów owocowych Garoma.
Niezłe przemeblowanie...
Trzymam kciuki za powodzenie całej akcji
Ja mam w planach tylko jedną przeprowadzkę - kilkuletnia czereśnia na giseli i już mnie w krzyżu łupie na samą myśl.
Trzymam kciuki za powodzenie całej akcji
Ja mam w planach tylko jedną przeprowadzkę - kilkuletnia czereśnia na giseli i już mnie w krzyżu łupie na samą myśl.
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Małgorzato, także życzę powodzenia "w przeprowadzce". Chociaż takie działania to raczej domena płci brzydkiej. Ja na szczęście przy takiej skali przedsięwzięcia mam pomocnika po sąsiedzku więc jak mam ciężkie prace to się umawiamy i heja...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2012, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Romku, czy coś więcej mógłbyś napisać o tej odmianie np. czy jest to odmiana o silnym wzroście i czy już ci zaowocowała. Chciałem kupić Sommer Gold Pepping w Ek...zmoderowano/jagusia111 (mają na podkładce M25) ale mam tylko miejsce na średnio duże drzewko. Z opisu wygląda na ciekawą odmianę ale w Internecie jest bardzo mało jest informacji na ten temat.garom pisze:Sommer Gold Pepping, Sommer Goldpepping,
Mam dodatkowe pytanie: czy zaowocowała Ci jabłoń Adam Mickiewicz. Moja jabłoń ma już około 3 metrów wysokości i w tym roku miała dwa jabłuszka, które notabene zrzuciła w ubiegłym tygodniu. Z opisu mam trochę wątpliwości co do tej odmiany (kupionej też w zmoderowano/jagusia111 . Poniżej zdjęcia.
-
Sommer Gold Peeping jest u mnie na Antonówce więc jeszcze mi nie owocowała, może w przyszłym roku, zobaczymy... . Drzewka na M26 są znacznie niższe od tych na Antonówce więc spokojnie możesz posadzić bez obaw ,że będziesz miał wieżę Eiffela. Moje drzewka są z tego samego żrodła tylko,że szczepione właśnie na Antonówce a nie na półkarłowej podkładce typu M26, a Adam Mickiewicz mi jeszcze nie owocował bo to nabytek sprzed około 3 lat więc może zaowocować za 1-3 lat licząc od dzisiaj. Kolor tego Adama nie pasi do opisu bo to powinno być raczej zielono-żółte jabłko z lekkim różowym rumieńcem od strony słońca a ten rumieniec u ciebie jest mocno intensywny. niestety nie miałem jeszcze owoców więc nie możemy porównać. Ale można jeszcze spróbować porównać kolor i konsystencje miąższu oraz smak z opisem..., być może ten kolor skórki to efekt zbyt gorącego lata?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2012, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój Adam Mickiewicz został wsadzony jesienią 2018 roku. Sam byłem zaskoczony, że drzewko szczepione na podkładce antonówka zaowocowało już w trzecim roku od wsadzenia. Co do konsumpcji jabłuszek to muszę poczekać bo są na razie twarde jak kamienie. Co do tego nietypowego lata to coś w tym może być, bo np. jabłka z GM konsumowałem wcześniej od Discovery a Szampion już ma pierwsze miękkie jabłuszka a Sawa ma bardzo twarde. Wychodzi na to, że późniejsze odmiany w tym roku dojrzewają przed wcześniejszym (bynajmniej u mnie).
Pss.: Sommer Gold Peeping jest na podkładce M25 i jak pisali poprzednicy wychodzi, że jest to podkładka silnie rosnąca a dodatkowo stosunkowo późno wchodzi w owocowanie.
Pss.: Sommer Gold Peeping jest na podkładce M25 i jak pisali poprzednicy wychodzi, że jest to podkładka silnie rosnąca a dodatkowo stosunkowo późno wchodzi w owocowanie.
-
KamilK02 napisał:
Tak z pobieżnej lustracji wynika,że widać zawiązki paków na czereśniach i wiśniach, ze względu na początek opadania liści. pestkowe natomiast póki co liście mają i trochę potrwa zanim zaczną opadać więc i zawiązków pąków zbytnio nie widać.A jak mają się najstarsze nasadzenia, zaczynają pojawiać się jakieś zawiązki pąków kwiatowy
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
garom cieszy mnie ta wiadomość, trzymam kciuki, aby przyszły rok był bardzo urodzajny i obfity w degustacje pierwszych owocowań.
-
Które odmiany z Twojej kolekcji są według Ciebie najsmaczniejsze?
-
Hm. to trudne pytanie, bo z moich około 120 odmian deserowych zaowocowało do tej pory tak z 30-40 więc na razie opinia jest mało obiektywna i ograniczona co do zakresu odmianowego. Na pewno do tych najlepszych (według mnie bo smak to rzecz gustu): Bajkonur, Nazari, Everest,Alladyn, Century, ,Rozmus,Szarada, Podarok Irynie, Jupiter, Zarja Nieswietaja, Hariton (z tych nowszych odmian). Ale także mnie i rodzinie smakuje: Eszter, Gałachad, Czekoladowa, Swenson Red, Miodowa, Łora , Arkadia (to z tych starszych odmian).
-
garom takie pytanie mnie naszło czy masz w kolekcji odmiany renet z sekcji Brytyjskich Russet? St. Edmunt pippin, albo egermont Russest, Knonbby russet?
-
Mam z tych rejonów tylko St.y Edmund Russet. Sadzonka wsadzona 2 lata temu pochodzi ze szkółki Ziobrowskich, jeszcze nie owocowała.
-
podobno bardzo aromatyczne wczesne jabłko, Stephen Hays pokazywał na swoim kanale Youtube, problem stanowi podobno przemiennie owocowanie i wierzcholkowy typ owocowania. Jak sobie ta odmiana daje radę w Polsce przez te dwa sezony, chodzi mi o choroby i marznięcie.
-
Ta odmiana u mnie na razie nie przemarzła, a co do rośnięcia to trudno powiedzieć, bo:
-po pierwsze u mnie od kilku lat jest susza więc trudno oczekiwać dobrych przyrostów;
-po drugie w tym roku została przesadzona i dosyć mocno przycięta bo rosła w zasięgu przenoszonej winnicy i aby winnicę wydłużyć musiałem część drzewek przekopać.
Dlatego nie mogę w chwili obecnej przedstawić adekwatnej opinii co do jej siły wzrostu.
-po pierwsze u mnie od kilku lat jest susza więc trudno oczekiwać dobrych przyrostów;
-po drugie w tym roku została przesadzona i dosyć mocno przycięta bo rosła w zasięgu przenoszonej winnicy i aby winnicę wydłużyć musiałem część drzewek przekopać.
Dlatego nie mogę w chwili obecnej przedstawić adekwatnej opinii co do jej siły wzrostu.
-
Żeby nie było,iż nic się nie dzieje to dosadziłem:
Jabłonie: Macoun, Jonamac, Parmena Adamsa ,Primula , Reneta Strauwalda, Elan , Kup/Coop 323 ,Linda , Ambassy, Rubinette Rosso, Red Cap, Sentima, Admiral,Rubinstep, Rozela, Sirius , Antonówka.Cukrowa Vista Bella Galoval, Niezrównane Peasgooda, Summerred, Ambrosia, Liberty, Goldrush, Krasawe;
Grusze: Jizera, Klapsa, Bera Sterkmana, Karina , Bera dHiver Baby, Soczysta, Benita, Jana, Wahlsche Schnapsbirne;
Śliwy: Edda, Excalibur, Żniwka, Emma Lepperman, Reeves;
Brzoskwinie: Rakoniewicka, Alaska, Darina, Flateryna;
Czereśnie i wiśnie (czerechy): Proszczalnaja, Wasilica, Priusadiebnaja, Merton Premier, Penny,Tajna, Meteor Korai, Carmen, Justyna, Christiana, Sylvia.
W przyszłym tygodniu powinno jeszcze troch odmian przybyć, jak dotrą to napiszę jakie... . A w listopadzie to już tylko winorosle i będzie po sezonie.
Jabłonie: Macoun, Jonamac, Parmena Adamsa ,Primula , Reneta Strauwalda, Elan , Kup/Coop 323 ,Linda , Ambassy, Rubinette Rosso, Red Cap, Sentima, Admiral,Rubinstep, Rozela, Sirius , Antonówka.Cukrowa Vista Bella Galoval, Niezrównane Peasgooda, Summerred, Ambrosia, Liberty, Goldrush, Krasawe;
Grusze: Jizera, Klapsa, Bera Sterkmana, Karina , Bera dHiver Baby, Soczysta, Benita, Jana, Wahlsche Schnapsbirne;
Śliwy: Edda, Excalibur, Żniwka, Emma Lepperman, Reeves;
Brzoskwinie: Rakoniewicka, Alaska, Darina, Flateryna;
Czereśnie i wiśnie (czerechy): Proszczalnaja, Wasilica, Priusadiebnaja, Merton Premier, Penny,Tajna, Meteor Korai, Carmen, Justyna, Christiana, Sylvia.
W przyszłym tygodniu powinno jeszcze troch odmian przybyć, jak dotrą to napiszę jakie... . A w listopadzie to już tylko winorosle i będzie po sezonie.