Szkodniki w ogrodzie: krety, dziki, sarny,zające

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szkodniki w ogrodzie: krety, dziki, sarny,zające

Post »

Jelizawieta pisze:ale i znalazłyby się pewnie zabawne historyjki
2-3 lata temu w środku nocy wyjrzałem przypadkowo przez okno. Wydało mi się wtedy, że wszystko się rusza. I w zasadzie to była prawda :shock: Po drodze biegały młodziutkie pasiaste warchlaczki w liczbie.....mnóstwo. Stare sztuki ostrzegawczo zabuczały w krzakach. Zdałem sobie wtedy sprawę z jakim zjawiskiem mam do czynienia i chyba wtedy się poddałem 8-) Staram się je odstraszać na tyle aby widok z okna nie przypominał ornego pola.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Jelizawieta
200p
200p
Od: 23 sty 2021, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zimą przez parę nocy próbowałam przyfilować grasującego szkodnika w ogródku, który wygrzebywał posadzone cebulki wiosennych kwiatów i chyba je zżerał. Na trawniku odkryłam ślady chyba dzika, więc trawnik posypałam pieprzem, popryskałam preparatem na kuny i mocnymi perfumami, uzbroiłam się w mocną latarkę oraz palto na podorędziu i czatowałam przy oknie. Po kilku nocach odpuściłam, sądząc że odór codziennego pryskania je zniechęcił, wreszcie wyspałam się we własnym łóżku a nie na parapecie. Przez kilka dni oporządzałam ogródek smrodami nieprzyjaznymi zwierzętom, zaczynałam się wstydzić w sklepach, że namiętnie wykupuję najtańsze i najbardziej śmierdzące perfumy, na moje szczęście ścisnął mróz i spadło dużo śniegu. Nastał błogi spokój.
Obecnie na nowym, założonym we wrześniu trawniku, widzę rycie i ślady racic. Może niepotrzebnie w trawnik nawtykałam około setki krokusów i to je zwabiło?
Pozdrawiam, Jelizawieta.
Ps. Rycie w trawniku nie jest głębokie, więc to jednak nie dziki?
Pozdrawiam, Jelizawieta
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Jak jest rycie to jest dzik - a konkretnie warchlak. po kilku takich wizytach doceniłam rolę kretów. To co wysypały na kopce, tym zasypywałam buchtowinki ;:223
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Post »

Szczurbobik pisze:To co wysypały na kopce, tym zasypywałam buchtowinki ;:223
Czyli naturalny obieg materii w przyrodzie :wink:
Krety i dziki to w sumie sympatyczne zwierzaki. Szkoda, że tak się to poukładało i one mają taki a nie inny sposób zdobywania pożywienia.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”