Kolekcje Floriana cz.2
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.2
Agnieszko, dziadkowie nie żyją od 40 lat Nie od nich dostałem dalię 'Acapulco' ale od nieco młodszych antenatów, też już nie żyjących.
Dalia 'Ance' jest żółta. Może na zdjęciu wyszła trochę limonkowo ale to przekłamanie.
'Baby Purplerosa' - najmniejsza dalia w mojej kolekcji
'Bonny Blue', większa od poprzedniej w czystym fiolecie
Małgosiu, zgadzam się; 'Ayers Mabel II' jest przepiękna!
'Bahama Red', taki słodziak
'Barbara, kolejna balka
takie widoki już wkrótce znikną - przymrozki coraz bliżej ale dziś było jeszcze tak:
Dalia 'Ance' jest żółta. Może na zdjęciu wyszła trochę limonkowo ale to przekłamanie.
'Baby Purplerosa' - najmniejsza dalia w mojej kolekcji
'Bonny Blue', większa od poprzedniej w czystym fiolecie
Małgosiu, zgadzam się; 'Ayers Mabel II' jest przepiękna!
'Bahama Red', taki słodziak
'Barbara, kolejna balka
takie widoki już wkrótce znikną - przymrozki coraz bliżej ale dziś było jeszcze tak:
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Aż szkoda,ze te dlijkowe piękności zaraz znikną.
Piękny kolorek tej Bonny Blue
Piękny kolorek tej Bonny Blue
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Black Satin i Bonny Blue wyglądają interesująco. Belle of Barmera, którą mam od ciebie pięknie mi kwitła, chociaż najbardziej zachwycona byłam Banshu No Mori. Bardzo duże, pięknie wybarwione kwiaty. Wczoraj był u mnie przymrozek i zwarzył wszystkie dalie. Teraz czeka mnie wycinanie pędów. Z wykopkami wstrzymuję się jeszcze.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florku
Oj Mój Dziadek też 40 - ci lat nie żyje , a ja wciąż mam Jego ogród w pamięci...
Ale georginii nigdy nie mieli.
Za to ciekawostka - Pradziadkowie na fotografii z okazji rocznicy ślubu mieli kosz pięknych dalii
Piękne kuliste ,drobne dalie na dwóch fotkach. Kolorystyka ciekawa.
Pozostałe też cudne.
Niestety u nas był mróz niewielki i pozbawił nieco dalie urody
Ale żyją.
Oj Mój Dziadek też 40 - ci lat nie żyje , a ja wciąż mam Jego ogród w pamięci...
Ale georginii nigdy nie mieli.
Za to ciekawostka - Pradziadkowie na fotografii z okazji rocznicy ślubu mieli kosz pięknych dalii
Piękne kuliste ,drobne dalie na dwóch fotkach. Kolorystyka ciekawa.
Pozostałe też cudne.
Niestety u nas był mróz niewielki i pozbawił nieco dalie urody
Ale żyją.
- Florian Silesia
Aniu, zgadza się, po daliach pozostało już wspomnienie, bo przymrozki weekendowe zakończyły ich wegetację. Pomimo iż kocham dalie - widzę plusy tej sytuacji. Po pierwsze mogę już teraz zabrać się za wykopki (5 tygodni szybciej niż w ub. roku!), a po drugie - na plan pierwszy w ogrodzie wychodzą astry:
aster ageratoides 'Asram'
Corazonbianco, u mnie podobnie; dalie skończyły żywot i wycinam pędy. Ale w piątek zaczynam wykopki, bo do wykopania mam w tym roku ok.1700 karp.
aster novii-belgiae 'Caliope'
Agnieszko, ciekawe masz wspomnienia.
U mnie jeszcze pod domem dalie nie całkiem zmrożone, bo na polu - cmentarzysko dalii i zaczynam wykopki. No i cieszę się z przepięknie kwitnących astrów a wśród nich z setek owadów:
aster 'Isis'
aster ageratoides 'Asram'
Corazonbianco, u mnie podobnie; dalie skończyły żywot i wycinam pędy. Ale w piątek zaczynam wykopki, bo do wykopania mam w tym roku ok.1700 karp.
aster novii-belgiae 'Caliope'
Agnieszko, ciekawe masz wspomnienia.
U mnie jeszcze pod domem dalie nie całkiem zmrożone, bo na polu - cmentarzysko dalii i zaczynam wykopki. No i cieszę się z przepięknie kwitnących astrów a wśród nich z setek owadów:
aster 'Isis'
Florian, pozwolę sobie wkleić (możesz usunąć ) fotkę sadzonki od ciebie. Zakup 3 lata temu. Wiosną podzieliłam na 4 i taki efekt
. ~Efekt oczywiście x 4. To jeden z ulubionych moich astrów. Masz super rękę. Liczę na dalsze zakupy u ciebie.
. ~Efekt oczywiście x 4. To jeden z ulubionych moich astrów. Masz super rękę. Liczę na dalsze zakupy u ciebie.
Viola
- pelagia72
Florku
Piękne lila - fiolety
Tak myślałam o Twoim polu daliowym
Szkoda ,ale taka kolej rzeczy.
Trzeba je i tak wykopać i schować.
Moje przy domu jeszcze trwają ,choć piękne już nie są
Piękne lila - fiolety
Tak myślałam o Twoim polu daliowym
Szkoda ,ale taka kolej rzeczy.
Trzeba je i tak wykopać i schować.
Moje przy domu jeszcze trwają ,choć piękne już nie są
- Florian Silesia
Violu, piękne zdjęcie astra! Nie usuwaj. Ładnie się o niego zatroszczyłaś więc się odwdzięczył. Też mam duże kępy niektórych odmian i tylko brak miejsca sprawia, że muszę się z nimi ograniczać.
piękny aster pełny 'Franz Pfar'
aster ericoides 'Pink Star'
Agnieszko, zawsze chciałoby się, by dalie pokwitły troszkę dłużej, najlepiej do końca października ale mniej więcej co drugi rok przymrozek przychodzi wcześniej. Pod domem jednak dalie miały trochę cieplej i lekko podmarznięte ale kwitną nadal.
Jedną z takich dalii była ta odmiana, która kwitła do dziś:
'Różowaja Diadema'
a potem została zerwana i trafiła do bukietu:
piękny aster pełny 'Franz Pfar'
aster ericoides 'Pink Star'
Agnieszko, zawsze chciałoby się, by dalie pokwitły troszkę dłużej, najlepiej do końca października ale mniej więcej co drugi rok przymrozek przychodzi wcześniej. Pod domem jednak dalie miały trochę cieplej i lekko podmarznięte ale kwitną nadal.
Jedną z takich dalii była ta odmiana, która kwitła do dziś:
'Różowaja Diadema'
a potem została zerwana i trafiła do bukietu:
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ piękne bukiety robisz Florianie
Nie mogę się doczekać widoku palmy z czerwonymi kotkami. którą zrobisz
Właśnie podwiązywałem pędy tej wierzby, bo się mocno położyły (a długie ponad metr) i zauważyłem już mocno zawiązane pąki tych bazi. Będzie widok ciekawy już w lutym
Nie mogę się doczekać widoku palmy z czerwonymi kotkami. którą zrobisz
Właśnie podwiązywałem pędy tej wierzby, bo się mocno położyły (a długie ponad metr) i zauważyłem już mocno zawiązane pąki tych bazi. Będzie widok ciekawy już w lutym
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Bardzo ładny taki swojski bukiet stworzyłeś w roli głównej z piękną 'Różowaja Diadema'
Śliczna ta dalijka.
chyba taki sezon długi jak w ubiegłym roku szybko nam się nie powtórzy.
W ubiegłym roku dalie kopałam ok 23 listopada .
Śliczna ta dalijka.
chyba taki sezon długi jak w ubiegłym roku szybko nam się nie powtórzy.
W ubiegłym roku dalie kopałam ok 23 listopada .
- Florian Silesia
Andrzeju, poszedłem sprawdzić moje różowe bazie i też mają zawiązane pąki Nie wiem, czy będzie z nich palma ale na pewno zostaną wykorzystane florystycznie.
Twoje dalie widziałem już wycięte, a niektóre moje pod domem lekko podmarzły a teraz znów rozkwitają, korzystając z ciepłych dni.
Dzięki teku zakwitła taka nowinka:
'Salzburg'
i ta odmiana też zdążyła rozwinąć pierwszy kwiat :
'Spartacus Purpur'
Aniu, dziękuję. Wiejskie czy inaczej polne bukiety są bardzo chętnie kupowane. I każdy klient wie, że nie wystarczy zerwać kwiaty z ogródka czy łąki i związać je. Ty zresztą też to wiesz, bo jesteś po florystyce
A dla Ciebie jeszcze jedna dalia, którą pragnę pokazać. Nie tylko że dopiero teraz zakwitła ale również, że to siewka, którą dostałem w tym roku. Jest przetestowana, czyli powtarza cechy i nadaje się na nową odmianę, bo taką kolorystykę widzę po raz pierwszy:
Jeszcze jedna siewka zdążyła zakwitnąć. Jest w intensywnym, "żarówiastym" kolorze:
'Z016-705'
A ja przed przymrozkiem zdążyłem zrobić ostatnią kompozycję do kościoła z daliami ale z dużym udziałem jesiennych kwiatów:
Twoje dalie widziałem już wycięte, a niektóre moje pod domem lekko podmarzły a teraz znów rozkwitają, korzystając z ciepłych dni.
Dzięki teku zakwitła taka nowinka:
'Salzburg'
i ta odmiana też zdążyła rozwinąć pierwszy kwiat :
'Spartacus Purpur'
Aniu, dziękuję. Wiejskie czy inaczej polne bukiety są bardzo chętnie kupowane. I każdy klient wie, że nie wystarczy zerwać kwiaty z ogródka czy łąki i związać je. Ty zresztą też to wiesz, bo jesteś po florystyce
A dla Ciebie jeszcze jedna dalia, którą pragnę pokazać. Nie tylko że dopiero teraz zakwitła ale również, że to siewka, którą dostałem w tym roku. Jest przetestowana, czyli powtarza cechy i nadaje się na nową odmianę, bo taką kolorystykę widzę po raz pierwszy:
Jeszcze jedna siewka zdążyła zakwitnąć. Jest w intensywnym, "żarówiastym" kolorze:
'Z016-705'
A ja przed przymrozkiem zdążyłem zrobić ostatnią kompozycję do kościoła z daliami ale z dużym udziałem jesiennych kwiatów:
- pelagia72
Florku
Spartakus cudny
Bukiet do Kościoła bardzo ciekawy.
Spartakus cudny
Bukiet do Kościoła bardzo ciekawy.