Krokusy - wymagania,problemy w uprawie itp.cz.2
- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Krokusy...cz.2
Jeśli nie masz na co zużyć (chodzi mi o rośliny domowe) to możesz krokusy podlać.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2021, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzień dobry.
Jesienią na trawniku posadziłam ponad dwieście krokusów, część wkopałam w koszyczkach a część bezpośrednio do ziemi. Z luzem posadzonych krokusów nie wszystkie wzeszły, chyba jakieś żyjątka je skonsumowały. W ubiegłym tygodniu skosiłam trawę i łodygi krokusów, a dzisiaj zauważyłam w miejscu posadzonych krokusów rosnące pąki na niewysokich łodyżkach. Czyżby krokusy zakwitną powtórnie?
Jesienią na trawniku posadziłam ponad dwieście krokusów, część wkopałam w koszyczkach a część bezpośrednio do ziemi. Z luzem posadzonych krokusów nie wszystkie wzeszły, chyba jakieś żyjątka je skonsumowały. W ubiegłym tygodniu skosiłam trawę i łodygi krokusów, a dzisiaj zauważyłam w miejscu posadzonych krokusów rosnące pąki na niewysokich łodyżkach. Czyżby krokusy zakwitną powtórnie?
Pozdrawiam, Jelizawieta
- neferet
- 200p
- Od: 18 paź 2014, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałabym w tym roku posadzić sporo różnych krokusów. Powiedzcie kiedy lepiej sadzić - wrzesień, październik czy to bez znaczenia?
Może jest coś o czym powinnam pamiętać, a do głowy mi nie przyjdzie? Za każdą poradę będę bardzo wdzięczna. Kocham te kwiaty i nareszcie mogę je mieć. Bardzo mi zależy, żeby wszystko się udało.
Z góry dziękuję.
Może jest coś o czym powinnam pamiętać, a do głowy mi nie przyjdzie? Za każdą poradę będę bardzo wdzięczna. Kocham te kwiaty i nareszcie mogę je mieć. Bardzo mi zależy, żeby wszystko się udało.
Z góry dziękuję.

- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Ja sadziłem w różnych miesiącach, według mnie nie ma to znaczenia. Ważne, żeby posadzić przed nadejściem przymrozków, by cebulki zdążyły się ukorzenić.
-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Witam w tym sezonie posadziłem 1000 cebulek krokusów mam nadzieję że w przyszłym sezonie będę miał czym się pochwalić
Pozdrawiam zagiel

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
-
- 100p
- Od: 22 paź 2017, o 18:46
Ojjj chciałabym mieć taki problem. Nie wiem dlaczego chcesz go opanowywać. Trawnik ukwiecony jakimikolwiek krokusikami wygląda cudnie przecież.AlTerra pisze:U mnie w ogrodzie nietypowy problem - istna inwazja krokusów i z roku na rok jest ich coraz więcej. Bardzo lubię krokusy na rabatach, ale teraz są już na połowie trawnika. Nie jest to żaden ozdobny gatunek, ot, zwykły krokus. Spotkał się ktoś z podobnym problemem? Poradźcie proszę, jak je opanować?
Znam ogród w którym wiosną na całym trawniku wyrastają krokusy i tulipany a że znajduje się w mieście nieopodal chodnika to zawsze mnóstwo wielbiceli tych roślin przychodzi się napatrzeć na to widowisko

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
-
Jak skosisz przed uschnięciem liści krokusy nie urosną, ale mogą też nie przetrwać zimy szkoda ich .
Daj na forum zdjęcia łąki krokusowej w przyszłym sezonie.
Pozdrawiam zagiel

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Fotka już niezbyt aktualna (trzy tygodnie temu zrobiona), ale jako że dwukrotnie baza danych forum się wykrzaczyła i straciliśmy niemal dwa tygodnie wpisów, to i wklejam ją po raz trzeci… (Była podawana wcześniej informacja...i teraz viewtopic.php?f=2&t=124204 Iwona)

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
-
- 200p
- Od: 23 sty 2021, o 21:39
Dzień dobry.
Dzisiaj zauważyłam, że krokusy posadzone jesienią na słonecznym stanowisku wykiełkowały. Kiełki mają maja ok. 1cm wysokości. Początek stycznia, to chyba za wcześnie ?
Dzisiaj zauważyłam, że krokusy posadzone jesienią na słonecznym stanowisku wykiełkowały. Kiełki mają maja ok. 1cm wysokości. Początek stycznia, to chyba za wcześnie ?
Pozdrawiam, Jelizawieta
-
Bo pogoda porąbana moje posadzone w cichym i słonecznym miejscu maja liście po 10 cm zobaczymy czy na wiosnę zakwitnąbo po świątecznych mrozach zmarzły
Pozdrawiam zagiel

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
- Monnia445
- 200p
- Od: 8 gru 2017, o 22:29
Jelizawieta
Myślę że nie powinno im zaszkodzić zimno, czasem tak bywa nawet za wcześnie
Moje szafirki też już mają głowki ponad ziemią ale to co innego bo są w doniczce i mogę je zawsze zabrać.
Jeśi sie obawiasz możesz je przykryć przy dużych mrozach

Myślę że nie powinno im zaszkodzić zimno, czasem tak bywa nawet za wcześnie

Moje szafirki też już mają głowki ponad ziemią ale to co innego bo są w doniczce i mogę je zawsze zabrać.
Jeśi sie obawiasz możesz je przykryć przy dużych mrozach
-
A to moje krokusy po dzisiejszym śniegu myślę że będzie dobrze i na wiosnę zakwitną

Pozdrawiam zagiel

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Uprzątnęłam wczoraj trochę stare liście z rabaty żeby wychodzące krokusy się nie wyciągały, bo już bardzo chcą rosnąć

Pozdrawiam. Sławka