Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
Re: Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
Dobrze, na razie roślina leży w doniczce bez ziemi. Za jaki czas ją zasadzić w nowej ziemi i zacząć powoli zraszać?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedy posadzić napisałem wcześniej, jak korzenie będą suche, bo nie wiem czy w końcu moczyłaś żeby pozbyć się starego podłoża czy nie. Jeśli nie, a są suche to sadzisz.
Zamgławianie możesz zacząć po paru dniach.
Zamgławianie możesz zacząć po paru dniach.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję
Gdy już go po miesiącu delikatnie podleję, czy pobranie wody z podstawki będzie oznaką zdrowienia?
Gdy już go po miesiącu delikatnie podleję, czy pobranie wody z podstawki będzie oznaką zdrowienia?
- norbert76
Najlepiej podlewać od góry. Objawem poprawy powinno być nabranie jędrności liści.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dobrze. A czy przed posadzeniem konieczne jest całkowite oczyszczenie go ze starej ziemi, czy śladowe ilości mogą zostać?
- Nuami
- 100p
- Od: 15 lut 2015, o 16:33
Mogą zostać
Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
Wielkie dzięki! Oby udało się mu zregenerować.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 sty 2022, o 13:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zamiokulkas
Hej!
Mam problem z moim zamiokulkasem.
Dostałam go na koniec kwietnia 2021.
Po 2 miesiącach zakwitł.
Nie wiem czy go przelałam (200/300ml na tydzień/dwa) ale nagle zaczął żółknac. Doniczka jest spora (30cm średnicy). Zawsze przed podlaniem sprawdzałam i kilka cm górnej warstwy było suche.
Czytał że najczęściej jest to przelanie więc zmieniłam mu miejsce bliżej okna i kaloryfera, ograniczył podlewanie ale to nie powstrzymało procesu żółknięcia.
Pierwsze 7cm gleby jest suche jak wiór ale dół jest wilgotny.
nie wiem co robić. Bardzo proszę o pomoc.
Dodam tylko że nadal jest ogromnym metrowym kwiatem i nawet podniesienie jest kłopotliwe. Dlatego wyjęcie go z doniczki do sprawdzenia jest praktycznie niemożliwe.
Mam problem z moim zamiokulkasem.
Dostałam go na koniec kwietnia 2021.
Po 2 miesiącach zakwitł.
Nie wiem czy go przelałam (200/300ml na tydzień/dwa) ale nagle zaczął żółknac. Doniczka jest spora (30cm średnicy). Zawsze przed podlaniem sprawdzałam i kilka cm górnej warstwy było suche.
Czytał że najczęściej jest to przelanie więc zmieniłam mu miejsce bliżej okna i kaloryfera, ograniczył podlewanie ale to nie powstrzymało procesu żółknięcia.
Pierwsze 7cm gleby jest suche jak wiór ale dół jest wilgotny.
nie wiem co robić. Bardzo proszę o pomoc.
Dodam tylko że nadal jest ogromnym metrowym kwiatem i nawet podniesienie jest kłopotliwe. Dlatego wyjęcie go z doniczki do sprawdzenia jest praktycznie niemożliwe.
- norbert76
Odpowiedź jest jasna. Rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie do właściwego podłoża, bo podłoże produkcyjne w którym są zazwyczaj sprzedawane rośliny nie nadaje się do długotrwałej uprawy. Dlatego, bo niestabilnie przesycha, jak sama zauważyłaś góra sucha a dół wilgotny, a w głębi jeszcze bardziej. A w przypadku sukulentów podłoże powinno jak najszybciej przesychać na całej wysokości doniczki. Tak więc teraz trzeba bezwzględnie to zrobić. Podczas przesadzania oczyść w miarę możliwości bryłę korzeniową ze starego podłoża. W ten sposób będziesz mieć możliwość oceny stanu korzeni, a zwłaszcza bulw.
W przypadku Zamiokulkasa powinna być mieszanka ziemi i żwirku w proporcji około 1 :1, na dno drenaż a doniczkę stawiasz na podstawce.
W przypadku Zamiokulkasa powinna być mieszanka ziemi i żwirku w proporcji około 1 :1, na dno drenaż a doniczkę stawiasz na podstawce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2022, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
Rośliny przesadzamy częściej niż raz na 5 lat. Najlepiej co około 2 lata.
W tym konkretnym przypadku jeśli nie choruje, to poczekałbym do wiosny.
Wtedy można rozsadzić nawet na 3 mniejsze doniczki - Zamiokulkas preferuje ciaśniejsze.
Podczas rozsadzania dobrze jest oczyścić korzenie ze starego podłoża i wtedy będzie łatwiej rozdzielić bulwy.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku/perlitu w proporcji około 1:1.
Po przesadzeniu nie podlewasz przez tydzień.
W tym konkretnym przypadku jeśli nie choruje, to poczekałbym do wiosny.
Wtedy można rozsadzić nawet na 3 mniejsze doniczki - Zamiokulkas preferuje ciaśniejsze.
Podczas rozsadzania dobrze jest oczyścić korzenie ze starego podłoża i wtedy będzie łatwiej rozdzielić bulwy.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku/perlitu w proporcji około 1:1.
Po przesadzeniu nie podlewasz przez tydzień.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dzień dobry! zauważyłam ostatnio pogorszenie stanu liści mojego Zamio. Myślałam, że to może mechaniczne uszkodzenia, ale ostatnio jeden liśc zaczął żółknąć. może to jakieś szkodniki? ale nie umiem ich zidentyfikować:/ staram się go podlewać kiedy trzeba, bez przelewania
najbardziej mnie zastanawiają jasne zmiany na spodzie liści i te dziurki widoczne na pożółkłym liściu
w tym miesiącu zaczął wypuszczać 3 nowe łodygi, więc zależy mi na uratowaniu roślinki
najbardziej mnie zastanawiają jasne zmiany na spodzie liści i te dziurki widoczne na pożółkłym liściu
w tym miesiącu zaczął wypuszczać 3 nowe łodygi, więc zależy mi na uratowaniu roślinki
- norbert76
To są uszkodzenia mechaniczne. Pojedyncze liście mogą żółknąć ze starości i jest to normalne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta