Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słonecznik - uprawa
A moje słoneczniki już dawno sikorki wydziobały. 

-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tego z największym talerzem zawinąłem woalką (moskitiera balkonowa) to nie zjadły. Pozostałe są jeszcze sukcesywnie dziobane - tak jak pisałem wcześniej późno dojrzewają. Jeszcze doprecyzuję mój pomiar wysokości słoneczników dwa lata temu. Mierzyłem prętem zbrojeniowym o długości 2m., przymierzając do siebie. Przez noc jednak mam wątpliwości, czy było to 4,5m. Mogło to być tak ok 3,5- 4m. Jak nie zapomnę, to zmierzę tegoroczne, z tym że dwa lata temu były wyższe - część złamała wichura, a część przywiązałem do kantówek wbitych w ziemię przy pomocy kotew stalowych.
Z moich obserwacji wynika, że żeby zwiększyć szansę ładnych słoneczników, to trzeba je siać w różnych miejscach działki, punktowo najlepiej po kilka sztuk w danym punkcie (po wschodach zostawiamy najsilniejszy), oczywiście jeśli siejemy wprost do gruntu. Jak mamy trochę dłuższy/szerszy pasek wolnego gruntu, to zostawiamy tak ok 50 cm jeden od drugiego. Nie we wszystkich miejscach słoneczniki dobrze rosną.
Z moich obserwacji wynika, że żeby zwiększyć szansę ładnych słoneczników, to trzeba je siać w różnych miejscach działki, punktowo najlepiej po kilka sztuk w danym punkcie (po wschodach zostawiamy najsilniejszy), oczywiście jeśli siejemy wprost do gruntu. Jak mamy trochę dłuższy/szerszy pasek wolnego gruntu, to zostawiamy tak ok 50 cm jeden od drugiego. Nie we wszystkich miejscach słoneczniki dobrze rosną.
Pozdrawiam Irek
-
- 200p
Mój największy ubiegłoroczny talerz miał 43 cm. Z niego w niedzielę posiałem nasionka do gruntu. U znajomych już wschodzi z moich nasion.
Pozdrawiam Irek
- Efkakam
- 200p
- Od: 24 lut 2018, o 21:40
Dopiero dzisiaj wysiałam. Mam nadzieję, że pora nie jest jeszcze za późna. Kocham jak w lecie jest słonecznik, bo ogród od razu nabiera o wiele bardziej sielskiego-country stylu
I potem zostawiam nasiona do karmnika na zimę, albo po prostu zostawiam talerze w ogrodzie na jesień i ptaki dobrze wiedzą co z tym zrobić.
W tym roku planuję też wysuszyć łodygi, pociąć i mieć materiał na rozpałkę w kominku.

W tym roku planuję też wysuszyć łodygi, pociąć i mieć materiał na rozpałkę w kominku.
-
- 200p
Nie jest za późno, jeśli to standardowa odmiana. Ja mam te wysokie, one późno dojrzewają, ale jeśli przymrozków we wrześniu nie będzie, to zdążą.
Pozdrawiam Irek
Czy nasiona słonecznika dobrze powtarzają cechy "rodzica"? Warto zbierać nasionka z dorodnych okazów? Chodzi o słonecznik jadalny.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Słoneczniki bardzo dobrze się krzyżują. Jeśli rósł jeden z dużym talerzem, a obok inny z wieloma małymi, to możemy być pewni miksu z nasion zebrenych z nich. Nie wiem jednak które cechy są dominujące itd więc miks może być rożny czy to na przewage jednego rodzica czy innego.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Przez dwa lata z rzędu siałam słonecznik z nasion pozyskanych z dużego talerza rosnącego u mnie wysianego w poprzednim roku z nasion sklepowych. Te z nasion sklepowych wszystkie były ładne i "jednotalerzowe". U sąsiada od lat rosną różne samosiejki z małymi wieloma talerzami na jednej roślinie.
Z kilkunastu słoneczników raz w ciągu tych dwóch lat miałam słonecznik z wieloma talerzami, które obcięłam i ten główny urósł spory.
Równocześnie sąsiad wziął ode mnie trochę tych nasion i wysiał u siebie "rzutem". Otrzymał różne rośliny. Podejrzewał mnie o jakieś oszustwo, że jemu dałam inne nasiona bo moje słoneczniki były ok.
Ja sieję słoneczniki w regularnych wyznaczonych miejscach siejąc po 3 nasiona do jednego dołka. Jak słoneczniki podrosną kilka cm to wycinam najsłabszą roślinę i rosną dwie. Gdy rośliny mają 30-50 cm wycinam kolejny słabszy słonecznik pozostawiając jeden.
Być może ta selekcja pozostawiając najsilniejszą roślinę pozbawiła mnie tych słoneczników wielotalerzowych
Jednak w kolejnym roku znowu zakupiłam w sklepie nasiona, bo kolejne pokolenie nie dałoby mi chyba dobrego efektu pomimo mojej selekcji.
Z kilkunastu słoneczników raz w ciągu tych dwóch lat miałam słonecznik z wieloma talerzami, które obcięłam i ten główny urósł spory.
Równocześnie sąsiad wziął ode mnie trochę tych nasion i wysiał u siebie "rzutem". Otrzymał różne rośliny. Podejrzewał mnie o jakieś oszustwo, że jemu dałam inne nasiona bo moje słoneczniki były ok.
Ja sieję słoneczniki w regularnych wyznaczonych miejscach siejąc po 3 nasiona do jednego dołka. Jak słoneczniki podrosną kilka cm to wycinam najsłabszą roślinę i rosną dwie. Gdy rośliny mają 30-50 cm wycinam kolejny słabszy słonecznik pozostawiając jeden.
Być może ta selekcja pozostawiając najsilniejszą roślinę pozbawiła mnie tych słoneczników wielotalerzowych

Jednak w kolejnym roku znowu zakupiłam w sklepie nasiona, bo kolejne pokolenie nie dałoby mi chyba dobrego efektu pomimo mojej selekcji.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 200p
W tym roku, na wiosnę posiałem nasiona z bardzo ładnego "talerza" słonecznika wysokiego.

Niestety, w tym roku talerze i nasiona były mniejsze. Tak jak wcześniej było napisane, słonecznik bardzo łatwo się krzyżuje.
To coś na górze to czapka z daszkiem, żeby pokazać proporcje. To największy, ubiegłoroczny mój "talerz", o którym pisałem w ubiegłym roku.

Niestety, w tym roku talerze i nasiona były mniejsze. Tak jak wcześniej było napisane, słonecznik bardzo łatwo się krzyżuje.
To coś na górze to czapka z daszkiem, żeby pokazać proporcje. To największy, ubiegłoroczny mój "talerz", o którym pisałem w ubiegłym roku.
Pozdrawiam Irek
Kiedyś kupiłem na allegro nasiona na kiełki. Poszukaj, może trafisz na coś takiego. Duże pestki z których wyrastają ogromne słoneczniki. Łodygi trzeba czasem ścinać siekierą, bo mocno drewnieją. Nasiona są długie, ale wydaje mi się, że masa nasiona w środku nie jest większa od typowych. Talerze też nie są tak duże jak sugeruje rozmiar rośliny.
https://i.postimg.cc/tJZ9GmHg/WP-202108 ... 08-Pro.jpg
Proszę zmniejszać zdjęcia przed wgraniem ich na forum. Z konieczności zamieniam je na link./K
https://i.postimg.cc/tJZ9GmHg/WP-202108 ... 08-Pro.jpg
Proszę zmniejszać zdjęcia przed wgraniem ich na forum. Z konieczności zamieniam je na link./K
Krzysiek
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Dzięki za podpowiedź. I to wszystko wiem, ale taki mam gust i wolę wygryzać długie pestki.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy
Kolega z forum kupił nasiona z tej samej oferty co ja i niestety dostał zupełnie co innego. Więc piszę, żebyście nie szukali tej oferty na alle...
Link do następnej 2 cz. wątku viewtopic.php?t=42082
Link do następnej 2 cz. wątku viewtopic.php?t=42082