Fikus tępy(F. microcarpa, F.retusa,F.nitida('Ginseng','Moclame')wymagania,potrzeby,cięcie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fikus tępy(F. microcarpa, F.retusa,F.nitida('Ginseng','Moclame')wymagania,potrzeby,cięcie

Post »

O i tutaj jesteś w dużym błędzie. Akurat rośliny uprawiam od kilkunastu lat, więc doświadczenia mi nie brakuje. Zamiast posłuchać kogoś z dużo większą wiedzą, oczekujesz cudów. Nic takiego tutaj się nie wydarzy, bo roślina jest w stanie agonalnym i tyle.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
noweOgrodniczki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus tępy(F. microcarpa, F.retusa,F.nitida('Ginseng','Moclame')wymagania,potrzeby,cięcie

Post »

Mam pytanie odnośnie mojej podrośniętej zaszczepki ficusa ginseng - co poszło nie tak, że tak oklapł, czyżby przelanie? Jak mogę go odratować :(
Obrazek
https://imagizer.imageshack.com/img923/2681/P5EpWA.jpg

Dodatkowo na jednym z liści pojawiły się dziurki :

Obrazek
https://imagizer.imageshack.com/img924/994/xYszYQ.jpg
Czy to sprawka jakiegoś szkodnika? Nie sądzę, że do uszkodzenie mechaniczne, ponieważ rośliny w jednym pokoju, w różnym naświetleniu, różnym podłożu i również te nie przycinane, mają coś podobnego.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz w ogóle doświadczenie w hydroponice, że uprawiasz roślinę w typowym dla niej podłożu? Jeśli nie masz, to powinien trafić jak tylko pojawiły się około kilkunastu cm korzenie do normalnego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku/perlitu w proporcji około 3:1. Wyciągnij z tego keramzytu i jeśli korzenie nie zgniły to posadź do w/w podłoża.
Jeśli zgniły będziesz musiała na nowo ukorzenić, ale już normalnie w samej wodzie.

Co drugiego, dostałaś już odpowiedź w tym wątku:

viewtopic.php?f=19&t=64554 - uszkodzenia mechaniczne.

Na marginesie ginseng jest jedynie nazwą handlową, te fikusy to są microcarpa/retusa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Beata_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2021, o 13:34

Post »

Dzień dobry,
Dużo cennych informacji można znaleźć w tym wątku. Chciałabym także się poradzić odnośnie fikusa tępego bo nie miałam wcześniej styczności z figowcami w zasadzie a już zwłaszcza takim, który się formuje. Pokrótce opiszę jaki jest u mnie punkt wyjścia.

Roślinkę dostałam dwa tygodnie temu, przesadziłam, zmieniłam miejsce. Jest już po pierwszych opadniętych listkach i wydaje się nie gubić więcej, pojawiają się pąki.

Ziemia : dałam jaką mam do roślin zielonych i palm / na bazie torfu wysokiego i wapnia + perlit i nawóz startowy.
Nawóz w okresie wegetacji planuję dawać typowo jak dla innych roślin czyli w okresie wegetacji co 2 tygodnie. Azot 1,5% / fosfor 0,5% / potas 1%.

Moje pytania:
1. Czy pobudzę do rozrostu roślinę w określonym kierunku jak będzie miała dostęp do światła z jednej strony a z drugiej nie? Czy lepiej przesadzić pod okno i po prostu przycinać i formować?
2. Mam nabłyszczasz do liści i czy mogę go używać też do fikusa?
3. Czy można go codziennie zraszać?
4. Planuję jak do innych roślin obłożyć kamieniami na wierzchu. Czy to będzie ok?
5. Okaz jaki dostałam ma brzydko podcięty korzeń. Nie zakopałam go, ale delikatnie bardziej zranione miejsce przykryłam ziemią bo wypuściła roślina tam korzenie. Czy ten kikut jakoś zarośnie czy całkowicie go schować przy następnym przesadzaniu do większej doniczki?
6. Roślina ma także brzydko podciętą jedną z głównych gałęzi. Czy można coś zrobić by pobudzić roślinę do wzrostu w tym miejscu czy to już przegrana opcja i ten kikut mogę jedynie przykryć obfitą koroną?
7. Jak sprawić by roślina rozrastała się poziomo? Teraz jest w stanowisku gdzie z jednej strony jest dostęp do światła a z drugiej jest zacienione. Czy burzy myślę, że będzie rosła w stronę światła i tym samym mogę ją formować i później obrócić?

Dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam.
Poniżej zdjęcia mojej rośliny:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku/perlitu w proporcji około 3:1.

Nawóz jaki podałaś jest dobry do jakichś ziółek. Kup mineralny nawóz do roślin zielonych o stężeniu NPK na poziomie około kilku procent.

Ad. 1. To stanowisko pozostaw dla sztucznych kwiatków, fikus bezwzględnie daj na parapet.
Ad. 2. W żadnym wypadku, czy w naturze używa się nabłyszczaczy?
Ad. 3. Spryskiwanie liści nic nie daje oprócz ryzyka załapania infekcji grzybowej. Jeśli masz suche powietrze to tylko nawilżacz wchodzi w grę.
Ad. 4. A co to sztuczny kwiatek? W żadnym wypadku, podłoże musi mieć dostęp do powietrza.
Ad. 5. Zostaw na razie, jak jest.
Ad. 6. Roślina być może wypuści w tym miejscu nowe przyrosty.
Ad. 7. Jak napisałem w pierwszym punkcie ma stać na parapecie. Światło to najważniejszy czynnik w uprawie roślin.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Beata_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2021, o 13:34

Post »

Dzięki za odpowiedzi
Milczacycien
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 kwie 2015, o 19:20

Post »

Zaniedbałem swojego fikusa, bardzo wystrzelił i pogubił liście. Obciąłem 2 najdłuższe części z nadzieją że wypuści coś bocznego. Niestety nic się nie dzieje. Chciałbym usunąć resztę pozostałych części, ale boje się że nie wypuści nic nowego. Macie jakieś rady jak sprawić że znów będzie piękny?

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cóż, cudów nie oczekuj.
Przede wszystkim podłoże do wymiany, nie sadzimy roślin do samej ziemi tylko do mieszanki ziemi i żwirku/perlitu. Na dno drenaż.
Doniczka również do wymiany, przeźroczyste nadają się do storczyków, ale w przypadku innych ich korzenie nie są przyzwyczajone do dostępu słońca i światła.
Następnie, fikus powinien mieć stanowisko na parapecie. Z radykalnym przycięciem bym się wstrzymał, niech roślina wpierw nabierze sił.
Po miesiącu od przesadzenia zacznij regularnie nawozić mineralnym nawozem do roślin zielonych.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Martigg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2021, o 21:15

Post »

Dzień dobry! Dostałam kilka galazek fikusa tępego do ukorzenienia. Teraz doczytałam, że należy je umyć w gorącej wodzie żeby pozbyć się soku. Jest sens czekac na korzenie czy powinnam je podciąć i próbować ukorzenic od nowa?

Pozdrawiam Marta
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Normalnie wsadzasz do wody. Wodę wymieniaj co jakieś 2 dni i tyle.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Over758
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2021, o 13:30

Fikus Benjamin - liście nie odrastają

Post »

Witam, zimą kupiłem fikusa Benjamina w Ikei. Miał bardzo dużo liści ale wszystkie je zgubił. Uznałem to za proces naturalny. Na wiosnę pojawiły się liście ale tylko do połowy drzewka i na nowych gałązkach. Stare gałązki nie puszczają liści. Proszę o pomoc.

Obrazek

https://imagizer.imageshack.com/img922/8117/SKl4e0.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/8872/VQOifE.jpg
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Fikus Benjamin - liście nie odrastają

Post »

Przede wszystkim jest to Ficus retusa https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... cus+retusa .

Po drugie, roślinę powinieneś przesadzić niezwłocznie po zakupie, a najpóźniej na wiosnę. Podłoże jest skrajnie beznadziejne. Powinna być mieszanka ziemi i żwirku w proporcji około 3:1. Na dnie drenaż z keramzytu.

Po trzecie powinno być jasne stanowisko, najlepiej na parapecie.

Po czwarte, osłonka do wyrzucenia. Doniczkę z odpływem stawiasz na podstawce.

Nie można zapomnieć o regularnym nawożeniu w okresie wegetacji, co 2 tygodnie. Po przesadzeniu odczekujesz miesiąc.

Jeśli natomiast chodzi o te bezlistne gałązki, to jeśli są suche, to nic z nich nie będzie. Spróbuj delikatnie zdrapać korę i sprawdź czy tkanka jest zielona.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Over758
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2021, o 13:30

Post »

Witam,
Fikus dostał nowa doniczke z podstawka, nowa ziemię i keramzyt na dole.
Galazki są suche, coś z nimi zrobic?

https://imagizer.imageshack.com/img924/4730/CsHyaK.jpg
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim stanowisko ma być na parapecie albo blisko niego - pisałem poprzednio, a nie gdzieś za szafką, w tym miejscu ma za ciemno.

Suche gałązki możesz normalnie odciąć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Dzień dobry, dostałam takiego oto fikusa [wydaje mi się że to fikus microcarpa?] do reanimacji, czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaki to fikus, czy trzeba go przesadzić [chyba jest długo w tej doniczce], czy mogę przyciąć bezlistne gałązki.. zastanawiam się czy go zachować.Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”