Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne
Wiesz co? U mnie przed oknem sypialni jest pas tak paskudnej ziemi, że nawet chwasty tam nie za bardzo rosną. A dziwaczki sieją się na tym jak szalone? Co do wschodów ? późno wschodzą te samosiejki, jakoś tak w maju i to raczej drugiej połowie (chyba że wiosna bardzo ciepła, to wtedy wcześniej)? Zresztą dziwaczkowe ?marchewki?, które przezimowały też jakoś dopiero wtedy pokazują pierwsze oznaki życia.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozumiem, czyli trzeba uważać na ewentualne samosiejki przy wiosennym odchwaszczaniu.
Akurat trafiły mi się różne kolory także chętnie widziałabym je również i w tym roku.
Akurat trafiły mi się różne kolory także chętnie widziałabym je również i w tym roku.
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
-
- 100p
- Od: 18 lis 2015, o 18:03
W zeszłym roku pierwszy raz posiałam ogórecznik, a w tym mam go po całym warzywniku. I wszędzie tam gdzie posypywałam kompostem zeszłorocznym. Ale łatwo się wyrywa i można przenieść jeśli się chce we właściwe miejsce.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Ja miałam ogórecznik 3 lata temu, zakwitł i wydał nasiona. Do dzisiaj kiełkują i muszę go wyrywać.
Pozdrawiam Lucyna
-
- 100p
I to z tych 3 letnich nasion?
czy pozwoliłaś mu kolejny raz obrodzić? Mi ogórecznik podoba się wizualne i ewentualnie kwiaty mogę wykorzystać, bo ogólnie się zawiodłam, liście szorstkie nie da się ich zjeść. Nawet po zmiksowaniu w koktajlu czuje szorstkość ich włosków. Więc u mnie jako roślina ozdobna bardziej, ale nie w dużych ilościach 

- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
U mnie ogórecznik jakoś nie chciał się rozsiać, niestety... Za to karmnik (pewnie rozesłany, a myślałam, że ościsty) to w moim ogródku nr 1, przebił nawet szczawik rożkowaty 

Pozdrawiam słonecznie, Ika
-
- 100p
A szczawik to ja lubię, ale zajęczą kapustę. Zielona koniczynka, kwaśna w smaku. Jadłam ją jako dziecko i nie dawno sobie o niej przypomniałam.
- Szczurbobik
Tak, to z tych nasion wysianych trzy lata temu, nie pozwalam już "dziadostwu" zakwitnąć, wyrywam siewki jak tylko się pojawią.
Karmnik też sieje się na potęgę i jeszcze goździcznik skalnicowaty - podobny do karmnika ale trochę wyższy i kwitnie na różowo.
Karmnik też sieje się na potęgę i jeszcze goździcznik skalnicowaty - podobny do karmnika ale trochę wyższy i kwitnie na różowo.
Pozdrawiam Lucyna
Akant, nie myślałam, że to taki twardziel.Przesadzony odrósł w poprzednim miejscu.Wykopałam solidnie dałam koleżance, znowu odrósł, listki smarowałam pędzelkiem nierozcieńczonym randapem, bo w tym miejscu posadziłam świecznicę.I dziś widzę obok świecznicy znów rośnie...
U mnie podobnie jest z jukką, wykopana z 5 lat temu, dalej odrasta, na szczęście na razie nie wrasta w róże, które tam posadziłam.
Pozdrawiam, Zosia
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
U mnie też juka odrasta w różach
. No i jeszcze chrzan, mam wrażenie, że jest wszędzie!

Pozdrawiam słonecznie, Ika
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, potwierdzam, juka jest fatalna. Wykopałam, przesiałam ziemię tam, gdzie rosła. Już myślałam, że jest czysto, a tu nagle patrzę... i znowu jest. Nie wiadomo z czego.
Ja do parszywców dorzucę jaskier rozłogowy. No nie da się go pozbyć.
Ja do parszywców dorzucę jaskier rozłogowy. No nie da się go pozbyć.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 mar 2021, o 22:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Juka i chrzan - u mnie odbijają ciągle od korzeni.
A szczawik - w początkowych latach mojej przygody z działką cieszyłam się z tej "słodkiej" roślinki, tak pięknie rozrastała się między grządkami i tak ładnie kwitła. Z czasem odkryłam jej naturę. Zaraza jakaś. Ciągle wyłazi z ziemi.
A szczawik - w początkowych latach mojej przygody z działką cieszyłam się z tej "słodkiej" roślinki, tak pięknie rozrastała się między grządkami i tak ładnie kwitła. Z czasem odkryłam jej naturę. Zaraza jakaś. Ciągle wyłazi z ziemi.
-
- 200p
- Od: 31 lip 2013, o 03:51
Rudbekia. Dwa lata temu posadziłam jedną sadzonkę. Teraz mam tego całą plantację. 

Pozdrawiam Asia 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
- Szczurbobik
W tym roku okazało się, że jeżyna bezkolcowa to też twardy zawodnik 

Pozdrawiam Lucyna