Doświetlanie roślin doniczkowych
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Doświetlanie roślin doniczkowych
Norbert dwie żarówki po 54 W wystarczają mi do doświetlania ok. 20-tu cytrusów w garażu przy temperaturze 10-14 stopni. Mają tam malutko światła dziennego. Z bananowcem jest inna sprawa, to trzyletni Musa Acuminata Dwarf Cavendish i chcę go zmusić do zakwitnięcia (może zakwitnąć już w drugim roku uprawy). Dlatego przebywa w temperaturze ok. +26 stopni i jest intensywnie doświetlany. Mam zamiar dołożyć mu jeszcze z dwie lampy.
Np. do doświetlania kilku adenium stosowałem 2 żarówki o mocy 10 i 20 W, a faktycznie ok. 2,5 i 5 W. Niektóre cytrusy po 2 miesiącach zimowania przenosiłem z garażu do pokoju i w temperaturze ok. 22 stopnie doświetlałem żarówkami o mocy 5 x 54 W. Były to eksperymenty czy cytrusy przy takim doświetlaniu będą rosły. Były to duże drzewka w liczbie chyba 6 sztuk i rzeczywiście rosły i zakwitały.
Dawno temu robiłem podobne doświadczenia z świetlówkami.
Cytrusy
Np. do doświetlania kilku adenium stosowałem 2 żarówki o mocy 10 i 20 W, a faktycznie ok. 2,5 i 5 W. Niektóre cytrusy po 2 miesiącach zimowania przenosiłem z garażu do pokoju i w temperaturze ok. 22 stopnie doświetlałem żarówkami o mocy 5 x 54 W. Były to eksperymenty czy cytrusy przy takim doświetlaniu będą rosły. Były to duże drzewka w liczbie chyba 6 sztuk i rzeczywiście rosły i zakwitały.
Dawno temu robiłem podobne doświadczenia z świetlówkami.
Cytrusy
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Wygląda całkiem profesjonalnie.
Myślę, że z czasem zauważysz różnicę.
Myślę, że z czasem zauważysz różnicę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mam lampę HPS 150W czy nada się do doswietlania fikusa benjamina 8 letniego? Jeśli tak, to jaka odległość zachować i ile godzin doswietlac?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Ja zaś używam 600 W( 95000 lumenów) nad siewkami pomidorów na wysokości 1 m i prawidłowo rosną. Ważne, aby w czasie doświetlania nie miały na liściach kropel wody. Do zimowania może ekonomiczniej oświetlenie ledowe, bo tylko chodzi, aby rośliny przetrwały i miały jakieś 8 godzin światła łącznie z dziennym.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Witam
Jestem tutaj i w uprawie roślin całkiem nowy
Chciałbym spytać o doświetlenie Draceny Marginata. Mam około 12 małych sztuk (40-60cm z doniczką), osiem "podwójnych" (40cm łączone z 90-100cm) i jedną "potrójną" (20cm, 60cm, 120-130cm).
Jakie żarówki kupić, ile i w jakiej odległości powiesić je oraz pod jakim kątem, żeby doświetlić około 2m2 tych różnej wielkości roślin w ciągu +/- 10h dziennie przede wszystkim w okresie jesień/zima tak, żeby nie zrobić im krzywdy, a żeby jednak doświetlenie dobrze działało? Czy muszą to być żarówki fullspectrum, czy mogą być "inteligentne" białe LED 13W 6500k? Oczywiście chodzi mi jedynie o LED, żeby zaoszczędzić na poborze prądu.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, jeśli zrobiłem gdzieś błąd lub napisałem coś nie tak, to proszę o zwrócenie uwagi oraz korektę :wink
Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników roślinek
Jestem tutaj i w uprawie roślin całkiem nowy
Chciałbym spytać o doświetlenie Draceny Marginata. Mam około 12 małych sztuk (40-60cm z doniczką), osiem "podwójnych" (40cm łączone z 90-100cm) i jedną "potrójną" (20cm, 60cm, 120-130cm).
Jakie żarówki kupić, ile i w jakiej odległości powiesić je oraz pod jakim kątem, żeby doświetlić około 2m2 tych różnej wielkości roślin w ciągu +/- 10h dziennie przede wszystkim w okresie jesień/zima tak, żeby nie zrobić im krzywdy, a żeby jednak doświetlenie dobrze działało? Czy muszą to być żarówki fullspectrum, czy mogą być "inteligentne" białe LED 13W 6500k? Oczywiście chodzi mi jedynie o LED, żeby zaoszczędzić na poborze prądu.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, jeśli zrobiłem gdzieś błąd lub napisałem coś nie tak, to proszę o zwrócenie uwagi oraz korektę :wink
Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników roślinek
- norbert76
Nie ma żadnej potrzeby doświetlać draceny. One z powodzeniem radzą sobie w normalnych warunkach oświetleniowych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A jeżeli chcę to zrobić, to mógłbym uzyskać odpowiedź na moje pytania?
- norbert76
Ale tutaj nie chodzi o chciejstwo, tylko o potrzeby rośliny. Są rośliny, które potrzebują doświetlania, a są takie które tego nie potrzebują.
Doświetlanie roślin musi mieć sens.
I tyle.
Doświetlanie roślin musi mieć sens.
I tyle.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Roślina, która w swoich naturalnych warunkach ma około 12h dnia "świetlnego" przez rok nie potrzebuje przez okres jesienno-zimowy w Polsce więcej światła? Proszę wybaczyć, być może się mylę, ale jakoś w to nie wierzę, że doświetlenie nie pomoże tym roślinom chociaż w minimalnym stopniu, przynajmniej jeśli chodzi o "niebieskie" światło. Więc na upartego, dalej dążę do tego, żeby uzyskać odpowiedzi od profesjonalistów (tak, Pana również za takiego uważam) na moje pytania I nadal pozdrawiam
- norbert76
Jest to najbardziej tolerancyjny gatunek Draceny jeśli chodzi o światło. Powtórzę więc trzeci raz, Dracena marginata nie potrzebuje w ogóle doświetlania. Jest to tylko strata prądu.
Część roślin po prostu dostosowuje się dość dobrze do warunków otoczenia, również jeśli chodzi o światło i bez większego problemu znoszą w naszych warunkach okres jesienno-zimowy. Oczywiście jeśli nie postawisz tej draceny kilka metrów od okna.
I piszę to nie tylko jako specjalista w uprawie roślin, ale zarówno mam wystarczające doświadczenie w doświetlaniu.
Część roślin po prostu dostosowuje się dość dobrze do warunków otoczenia, również jeśli chodzi o światło i bez większego problemu znoszą w naszych warunkach okres jesienno-zimowy. Oczywiście jeśli nie postawisz tej draceny kilka metrów od okna.
I piszę to nie tylko jako specjalista w uprawie roślin, ale zarówno mam wystarczające doświadczenie w doświetlaniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
I właśnie o tą odległość od okna chodzi, że jest bardzo bardzo duża i nie mogę tego zmienić, dlatego po raz czwarty zadam pytanie może się w końcu porozumiemy
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Trochę bezcelowa ta dyskusja, jeśli chcesz doświetlać bo sądzisz że tego potrzebują, to doświetlaj, po jakimś czasie zobaczysz czy przyniosło to zamierzony efekt. Co do ledów... ja stosuję świetlówki, dopiero w zeszłym roku na próbę na jednej półce dałem świetlówki ledowe i powiem szczerze, nie zauważyłem różnic w skuteczności. Moje rośliny (siewki dla szkółki) rosną bez dostępu światła słonecznego, więc jest to raczej wiarygodny wynik. Jeśli zastosujesz LED-y o barwie 6500K powinno być dobrze, między LED-ami różnych firm są niewielkie różnice w zastosowanych pasmach, ale nie na tyle znaczące by się nie nadawały do doświetlania. Opiszę Ci też test, jakim sprawdzam skuteczność... ustawiam młodą roślinę, aksamitkę z nasion czy coś równie drobnego i doświetlam ją z odwrotnej strony do okna, jeśli roślinka ugnie się w stronę żarówki, wszystko jest OK Powodzenia
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r