Monstera - ukorzenianie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
meusx
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 gru 2018, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera - ukorzenianie

Post »

Mam pytanie odnośnie ukorzeniania monstery. Wymagany do tego jest minimum kawałek pędu z zalążkami korzeni? Same korzenie lub sam liść bez łodygi na nic się nie przydadzą?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sam liść bez łodygi nie wypuści ani korzeni, ani pędu. Podobnie z samych korzeni.
Bezlistny pęd z korzeniami teoretycznie może wypuścić nowy przyrost, ale powinien mieć przynajmniej około kilka cm długości. To zależy jeszcze z jaką monsterą mamy do czynienia. Jeśli chodzi o odmianę variegata to może być ciężko.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bartek0083
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lip 2021, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ukorzenianie monstery veriagaty

Post »

Witam wszystkich,
Pisze na forum z prośbą o pomoc w ukorzenieniu monstery.
Około miesiąca temu dostałem monsterę do ukorzenienia z dwoma korzeniami powietrznymi. Na początku monstera zostałą umierzczona w wilgotnym perlicie z dodatkiem węgla, lecz po około tygodniu jeden pęd zgnił przez co zmuszony byłem go obciąć i zabezpieczyć miejsce cięcia cynamonem, za normową znajomej monsterę przesadziłem do wilgotnego mchu sphagnum, oblepiony mchem korzeń powietrzny okręciłem dodatkowo folo spożywczą i co 3 dni delikatnie otwieram by wpadło trochę powietrza oraz by sprawdzić czy mech nadal jest wilgotny. Niestety około 1,5 tygodnia temu zauważyłem że drugi korzeń powietrzny zaczął gnić na czubku więc powtórzyłem zabieg z ucięciem kawałka tego korzenia i zabezpieczyłem go również cynamonem. Dziś sprawdzałem stan łodygi i korzenia... niestety widzę że czubek korzenia powietrznego zrobił się miękki i zrobił się czarny a więc sądzę że proces gnicia postępuje.
Drodzy, co w takim przypadku należałoby zrobić by uratować roślinę ? porad uzyskałem już wiele :
- przesadzenie rośliny do ziemi,
- umieszczenie w przegotowanej wodzie,
- umieszczenie w perlicie
Co Wy uważacie, jaki sposób na utrzymanie je przy życiu byłby najlepszy?
Warto zaznaczyć że roślina ma jeszcze aktywne oczko
W załączniku przesyłam zdjęcia z poszczególnych etapów
zdjęcie z już jednym korzeniem było robione ponad tydzień temu dziś już końcówka (kilka milimetrów zmiękła i zrobiła się czarna"

1. Zdjęcie po otrzymaniu rośliny
Obrazek

2. Ostatnio zrobione zdjęcie

Obrazek

Z góry dziękuję za wszystkie rady
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wsadź normalnie do wody. Wodę wymieniaj co 2 -,3 dni, możesz dodać kawałek węgla. I tyle.

Na marginesie przy takich korzeniach, jak na początku trzeba było od razu posadzić do mieszanki ziemi, żwirku/perlitu i podłoża do storczyków. Żadnych nakrywania, mchu itp.
Trzeba było od razu zadać pytanie na tym forum.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nairith
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lip 2021, o 07:39

Post »

To i ja zapytam o radę. Trzy dni temu zostałam obdarowana piękną sadzonką deliciosy variegaty, ale nie zdążyłam się przygotować merytorycznie na tyle dobrze, na ile bym chciała. Aktualnie stoi w filtrowanej wodzie pod oknem południowym (częściowo zasłoniętym okiennicami, żeby oszczędzić jej bezpośredniego słońca), dzisiaj dokupię węgiel aktywny. Miejsca cięcia ma zabezpieczone chyba woskiem. Co mogę zrobić, żeby jej nie zabić?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak korzenie nieco jeszcze podrosną, jak przypadek wcześniejszy (zdjęcie nr 1), to posadź do właściwego podłoża - również szczegóły wyżej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nairith
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czyli do tej pory wszystko ok? Korzenie mogą dotykać dna naczynia? Woda sięga do odpowiedniego miejsca?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co miałaby przeszkadzać korzeniom w dotykaniu dna naczynia? Jak posadzisz do doniczki, to też z czasem rozrosną się do jej dna.
Jest ok.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nairith
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zostałam przed chwilą nastraszona, że końce zaczynają gnić, dlatego muszę dopytać - czy to wygląda jak powinno czy faktycznie zacząć się martwić?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem co tutaj gnije, ja nic nie widzę. Ciemny kolor to po prostu od wody, a i tkanka została wcześniej przycięta, takie połączenie może tak wyglądać.. Jak coś, to możesz to posmarować cynamonem, odczekać żeby wsiąkło i ponownie dać do wody. Chociaż nie jest to konieczne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Magdalena131313
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 gru 2021, o 10:43

Post »

Dzień dobry wszystkim. Potrzebuje rady bo o takim egzemplarzu nigdzie nic nie mogę znaleźć. Dostałam kawałek oooogromnego, zdrewniałego pędu i nie wiem jak go ukorzenić. Nigdzie nie widzę miejsc z których mogłyby wyjść jakieś korzenie ( wszystko jest zdrewniałe). W jednym zaznaczonym chyba wychodzi nowy pęd. Pomóżcie proszę, nie chcę żebym zmarnowała tę sadzonke ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest w ogóle Monstera? Trochę przypomina jakiegoś "pełzacza".

W każdym razie, na pewno musisz zapewnić określone warunki żeby ta bezlistna sadzonka mogła wpierw wypuścić korzenie.

Więc potrzebujesz najlepiej plastikowego zamykanego pojemnika, wielkością dopasowanej pod sadzonkę. Musi być wysoki.
Keramzyt albo spagnum, jeśli wybierzesz keramzyt, to wsypujesz go do pojemnika wpierw go porządnie wypłukując. Wystarczy paru centymetrowa warstwa. Wlewasz trochę wody, tak gdzieś na cm, do dwóch max. Kładziesz sadzonkę oczywiście liśćmi do góry. Zakładasz pokrywkę i tutaj ważne, musi mieć ciepło od spodu, czyli albo mata grzewcza albo grzejnik.
W przypadku spagnum trzeba go namoczyć - kupujesz w sprasowanych brykietach - wyciskasz z nadmiaru wody (ma być lekko wilgotny) i wykładasz dno pojemnika. Reszta jak wcześniej, tylko nie wlewasz wody.
W obu przypadkach raz na jakiś czas trzeba otworzyć żeby wywietrzyć i sprawdzić czy np nie pojawiła się na sadzonce pleśń (może, ale nie musi).
Sadzonkę możesz uprzednio na wszelki spryskać jakimś preparatem grzybobójczym.
Można, żeby jeszcze dodatkowo wspomóc ukorzenianie robić opryski Rhizotonic, ale nie jest to wymóg. Powinna wystarczyć wysoka wilgotność i ciepło.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Magdalena131313
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak, na pewno jest to monstera ( ale baaaardzo stara ). Czy mogę zrobić to używając perlitu zamiast keramzytu ?
I czy "pień" przysypać również czy wysypać go tylko na dno ?
Mam w domu jakiś ukorzeniacz - może zrobić z niego roztwór i też spryskać ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Perlit odradzam jeśli nie masz doświadczenia. On po prostu zbyt mocno chłonie wilgoć.
Sadzonkę, jak napisałem najlepiej kładziesz poziomo na wspomnianym wcześniej medium (spagnum albo keramzycie), nie ma potrzeby zakopywać. Roślina sama sobie poradzi. Może być tak, że wypuści korzenie z każdego węzła, wtedy możesz pociąć i będziesz mieć więcej sadzonek. Ale to już Twój wybór co zrobisz.
Jeśli chodzi o ukorzeniacz to takiego typowego raczej się nie stosuje, a już na pewno w formie oprysku. One są są na bazie innej substancji czynnej, niż Rhizotonic, który jest powszechnie stosowany w takich sytuacjach.
Powtórzę jednak, że na razie możesz spróbować bez żadnego wspomagacza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Magdalena131313
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze ostatnie pytanie - w jakim miejscu powinna stać ta prowizoryczna "szklarnia" ? mam do wyboru nieco chłodniejsze ale jasne miejsce ( niedaleko okna ) albo cieplejsze ale niemal całkowicie bez dostępu światła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”