Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.4 (2022 i 2023r.r.)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.4
Jeśli się uda i zakwitną, po czym zawiążą owoce (obiecuje szturchać kwiaty) to ogłowie krzaki aby owoce wcześniej zaczęły dojrzewać , stożki wzrostu ukorzenię, aby wsadzić już tak jak powinno być, czyli pod osłonę. Jeśli by wszystko się udało to posieję też pokolenie F2, aż zastanawiam się jaki mnie czeka tam bałagan
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
KamilK02 krzaczek nie będzie przejmować się bałaganem jak dostanie papu to skupi się na konsumpcji, a Ty zdążysz posprzątać.
Może Borasol będzie pomocny ,skutecznie pomaga w zawiązywaniu owoców. 3,8 ml Borasolu mieszamy z pół litra wody. Opryskujemy kwiaty dwukrotnie w ciągu tygodnia. Na szybkie wchłanianie można dodać mocznik np. Borasol - opakowanie100g+4 dkg mocznika= 140g koncentratu który używamy do sporządzenia roztworu w ilości 10 ml/l.
Może Borasol będzie pomocny ,skutecznie pomaga w zawiązywaniu owoców. 3,8 ml Borasolu mieszamy z pół litra wody. Opryskujemy kwiaty dwukrotnie w ciągu tygodnia. Na szybkie wchłanianie można dodać mocznik np. Borasol - opakowanie100g+4 dkg mocznika= 140g koncentratu który używamy do sporządzenia roztworu w ilości 10 ml/l.
- jonatanka
Ania co to za odmiana pomidorka?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu , to odmiana Odat . W tym roku wszystkie krzaczki miałam z sadzonek zielnych.
Dwa sobie zostawiłam resztę rozdałam . Przy odpowiednim prowadzeniu jeden krzaczek
wystarczy . W nadchodzącym sezonie też tak planuję .
Zastanawiam się czy nie prowadzić go tak jak ogórki po siatce .
Dwa sobie zostawiłam resztę rozdałam . Przy odpowiednim prowadzeniu jeden krzaczek
wystarczy . W nadchodzącym sezonie też tak planuję .
Zastanawiam się czy nie prowadzić go tak jak ogórki po siatce .
Były kiedyś na AWN pomidory o nazwie Pikuś - to były jedyne, które smakowały mojemu dziadkowi podobno takie pamięta z młodości. Niestety nie zebrałam nasion. Czy one są jeszcze na forum? Wydaje mi się, że to nie była konkretna odmiana, tylko czyjeś "domowe" nasiona, ale mogę się mylić.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
mam je ,myślę ze nie tylko ja. A na akcji wymiany nasion nie ma?
Faktycznie jak na wczesne ,są bardzo smaczne. Liście ziemniaczane i samokończące .
Trzeba je prowadzić na kilka pędów: 3-4 .Jak coś to pisz na pw
Asia
Faktycznie jak na wczesne ,są bardzo smaczne. Liście ziemniaczane i samokończące .
Trzeba je prowadzić na kilka pędów: 3-4 .Jak coś to pisz na pw
Asia
Dziękuję, jeśli nie znajdę na akcji to się odezwę
- kazko47
- 100p
- Od: 23 cze 2011, o 15:43
Dzisiaj otrzymałem nasiona z AWN. Dziękuję Jonatance za pakowanie i wysyłkę, dziękuję też wszystkim darczyńcom
a jest ich prawie 20 za nasiona. Mogę już zacząć planowanie która odmiana gdzie i kto obok.
a jest ich prawie 20 za nasiona. Mogę już zacząć planowanie która odmiana gdzie i kto obok.
Kazik.
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. Jonasz Kofta
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. Jonasz Kofta
- jonatanka
Kazik życzę obfitych plonów , zdrowych krzaczków i zadowolenia z uprawy.
-- 29 gru 2021, o 20:13 --
ogla niestety Pikusia brak. Niestety nikt nie odesłał nasionek. Sprawdzę czy mam nasionka to mogę się podzielic i na pewno rozmnożę w następnym sezonie.
-- 29 gru 2021, o 20:13 --
ogla niestety Pikusia brak. Niestety nikt nie odesłał nasionek. Sprawdzę czy mam nasionka to mogę się podzielic i na pewno rozmnożę w następnym sezonie.
- jonatanka
Ania jeżeli ma wiotkie łodygi i jest dużym krzaczkiem, to super pomysł z siatką.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Powoli zaczynam sobie układać listę pomidorów na przyszły sezon. Na chwilę obecną na mojej liście nasion jest 31 pozycji
Mam do dyspozycji jakieś 16m2 folii z czego co najmniej 3m2 muszę bezwzględnie przeznaczyć na ogórki, ewentualnie melon
Wracając do pomidorów: Dotarły do mnie nasionka z AWN czyli: K37 i Malachitowa szkatułka,
za co serdecznie dziękuję Joannie i osobom które nasiona pozyskały.
A to lista na brudno : K36, K37, Kam1 , Kam 2, Promyk ze 2,3 krzaczki, bo jest samkończący i bardzo wczesny,
(myślę wysieję go jeszcze raz w połowie czerwca) , Aurija, Banana Legs, Malinówka NoKa
Mirek 19 ;) Radana i mój koktajlowy wysoki (naciski ze strony rodziny) Black beauty, Malachitowa szkatułka,
któryś z dwójki Pascal de picarde, SGT pepper (jakieś sugestie?) Pociągnę również kam 4 i kam5 do kolejnego pokolenia.
18 krzaków mi wyszło
Mam do dyspozycji jakieś 16m2 folii z czego co najmniej 3m2 muszę bezwzględnie przeznaczyć na ogórki, ewentualnie melon
Wracając do pomidorów: Dotarły do mnie nasionka z AWN czyli: K37 i Malachitowa szkatułka,
za co serdecznie dziękuję Joannie i osobom które nasiona pozyskały.
A to lista na brudno : K36, K37, Kam1 , Kam 2, Promyk ze 2,3 krzaczki, bo jest samkończący i bardzo wczesny,
(myślę wysieję go jeszcze raz w połowie czerwca) , Aurija, Banana Legs, Malinówka NoKa
Mirek 19 ;) Radana i mój koktajlowy wysoki (naciski ze strony rodziny) Black beauty, Malachitowa szkatułka,
któryś z dwójki Pascal de picarde, SGT pepper (jakieś sugestie?) Pociągnę również kam 4 i kam5 do kolejnego pokolenia.
18 krzaków mi wyszło
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Kamil Promyka uprawiałeś już ?
Mam nasiona tej odmiany i co sezon odkładam na następny .
Teraz wyjęłam nasiona odmiany Balkonstar , też odkładane kilka razy .
Zna ktoś tę odmianę ?
Mam nasiona tej odmiany i co sezon odkładam na następny .
Teraz wyjęłam nasiona odmiany Balkonstar , też odkładane kilka razy .
Zna ktoś tę odmianę ?