Potrawy Wigilijne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne

- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Zrobiłam na próbę śledzie w przyprawie piernikowej. Domownikom baaardzo smakowały. Przepis wstawiłam w moim kuchennym wątku, ale wstawię i tu:
Śledzie z przyprawą piernikową
1 kg śledzi matiasów bez skóry
150 g suszonej żurawiny
2 średnie cebule
2 duże słodkie jabłka
sok z połowy cytryny
przyprawa do piernika
olej rzepakowy
Śledzie wymoczyć krótko w wodzie. Osączyć, pokroić w kawałki, oprószyć przyprawą, odstawić. Cebulę pokroić w piórka zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut, odsączyć. Tak samo potraktować żurawinę. Jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć w słoiku warstwami, zalać olejem i do lodówki co najmniej na dobę.
Śledzie z przyprawą piernikową
1 kg śledzi matiasów bez skóry
150 g suszonej żurawiny
2 średnie cebule
2 duże słodkie jabłka
sok z połowy cytryny
przyprawa do piernika
olej rzepakowy
Śledzie wymoczyć krótko w wodzie. Osączyć, pokroić w kawałki, oprószyć przyprawą, odstawić. Cebulę pokroić w piórka zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut, odsączyć. Tak samo potraktować żurawinę. Jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć w słoiku warstwami, zalać olejem i do lodówki co najmniej na dobę.
- Marta+
- 200p
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie mam mikrofaliostatnia szansa pisze:Pojawiają się świetne przepisy.
Ciekawe czy dałoby się odgrzać w mikrofalówce tak, aby nie były z gumy.

Jeśli nie chcesz/ nie masz możliwości odpalenia piekarnika, to siup je do rondla (w tych foliach) czy innej patelni, nakryj pokrywką i na niewielki ogień

Kasik69 o matko, mam ślinotok.
Jakiej przyprawy do piernika używasz, domowej czy kupowanej? No i ile te śledzie postoją w lodówce (przy optymistycznym wariancie, że nie zostaną pożarte

- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Śledzie korzenne
o,5 kg śledzi typu matias
2 - 3 cebule
10 dkg rodzynek
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1/2 szklanki oleju
Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki. Cebule pokroić i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać razem. Zostawić do przegryzienia na co najmniej 2 godziny.
Można użyć gotowych śledzi po wiejsku, razem z cebulą - wtedy nie dodajemy dodatkowej cebuli i oleju.
Przyprawa do piernika to zmielone: cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon.
-- Pt, 11 grudnia 2020, 22:57 --
Śledzie w majonezie wg Bożenki
1 kg śledzi solonych (jeśli bardzo słone to należy wymoczyć je w mleku minimum 1 godz.)
1 kg cebuli cukrowej lub białej
0,7 l majonez Winiary lub Kielecki
pieprz mielony biały lub czarny (ok 1 torebkę)
ZALEWA:
3 małe listki laurowe
5 - 7 ziarenek ziela angielskiego
10 - 15 ziarenek prawdziwego pieprzu
50 ml (kieliszek) octu
100 ml (2 kieliszki) wody
Śledzie po namoczeniu pokroić w małe dzwonki. Cebule pokroić w plastry (po skrojeniu "wytłamsić" cebule ręką). Zalewę zagotować do wrzenia a następnie ostudzić. Ostudzoną zalewę miksujemy z majonezem w osobnym pojemniku. Układamy warstwę cebuli następnie warstwę śledzi. Śledzie intensywnie posypujemy pieprzem (nie bać się , że damy za dużo, gdyż zalewa załagodzi smak). Ponownie układamy warstwę cebuli, potem śledzi i posypujemy pieprzem i tak, aż do wypełniania miski. Na sam wierzch wlewamy zalewę octowo - majonezową i odstawiamy do lodówki na min. 4 godz. lub lepiej na całą noc.
o,5 kg śledzi typu matias
2 - 3 cebule
10 dkg rodzynek
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1/2 szklanki oleju
Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki. Cebule pokroić i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać razem. Zostawić do przegryzienia na co najmniej 2 godziny.
Można użyć gotowych śledzi po wiejsku, razem z cebulą - wtedy nie dodajemy dodatkowej cebuli i oleju.
Przyprawa do piernika to zmielone: cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon.
-- Pt, 11 grudnia 2020, 22:57 --
Śledzie w majonezie wg Bożenki
1 kg śledzi solonych (jeśli bardzo słone to należy wymoczyć je w mleku minimum 1 godz.)
1 kg cebuli cukrowej lub białej
0,7 l majonez Winiary lub Kielecki
pieprz mielony biały lub czarny (ok 1 torebkę)
ZALEWA:
3 małe listki laurowe
5 - 7 ziarenek ziela angielskiego
10 - 15 ziarenek prawdziwego pieprzu
50 ml (kieliszek) octu
100 ml (2 kieliszki) wody
Śledzie po namoczeniu pokroić w małe dzwonki. Cebule pokroić w plastry (po skrojeniu "wytłamsić" cebule ręką). Zalewę zagotować do wrzenia a następnie ostudzić. Ostudzoną zalewę miksujemy z majonezem w osobnym pojemniku. Układamy warstwę cebuli następnie warstwę śledzi. Śledzie intensywnie posypujemy pieprzem (nie bać się , że damy za dużo, gdyż zalewa załagodzi smak). Ponownie układamy warstwę cebuli, potem śledzi i posypujemy pieprzem i tak, aż do wypełniania miski. Na sam wierzch wlewamy zalewę octowo - majonezową i odstawiamy do lodówki na min. 4 godz. lub lepiej na całą noc.
Beata
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Marto ja zawsze robię śledzie kilka dni wcześniej. Oczywiście trzymam w lodówce. Przyprawę robię sama, w tej kupnej bywa mąka, cukier i różne wynalazki. Skład cynamon, goździki, imbir, kardamon, anyż, pieprz zwykły i kolorowy, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Ziarenka najpierw rozbijam trochę w moździerzu, potem podprażam na suchej patelni, i jak ostygną mielę w młynku. Jeśli któregoś składnika zabraknie, nic nie szkodzi.
- Marta+
- 200p
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
O rany, jakie tu pyszności
Miał być kilogram śledzi, trzeba będzie kupić ze trzy
Przepisy aż proszą się o wypróbowanie.
Kasik69 dziękuję za odpowiedź
Mam jakąś obsesję, że ryby mi się popsują
Przyprawy piernikowej też nie kupuję, mam młynek PRL, daje radę.

Kasik69 dziękuję za odpowiedź

Przyprawy piernikowej też nie kupuję, mam młynek PRL, daje radę.
- acia1065
- Kontakt:
Kapusta zrobiona zarówno kiszona jak i słodka, fasola ugotowana, podłoże robi się, śledzie w słoikach ( 4 kg - na 6 sposobów, oczywiście najwięcej tradycyjnie marynowane, ale też po kaszubsku, w curry i nowość z pieczarkami). Dzisiaj ciasta - sernik, piernik, makowiec i może karpatka. Jutro karp i uszka oraz pierogi.
Beata
- Graszka
- 1000p
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
Beatko te śledzie z curry to dobre robiłaś już wcześniej i czy jest to przepis ze strony 34?
- acia1065
- Kontakt:
Tak, to sprawdzony przepis od mojego syna, który jest kucharzem w Oslo. Śledzie robię od kilku lat i jeszcze nie było reklamacji.
Beata
- Graszka
- 1000p
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
Beatko jak znajdziesz wolną chwilę to podaj proszę przepis na śledzie z pieczarkami. Z góry dziękuję.
Ja od siebie dodam, że jeśli chcecie żeby lukier np. na makowcu, się wam nie kruszył, to warto rozpuścić trochę żelatyny w wodzie, i taką wodą rozrzedzać cukier puder.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
- acia1065
- Kontakt:
Śledzie z pieczarkami były pyszne, szukam jakiś nowinek na tegoroczne Święta!
Beata
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Trochę po czasie ale dopiero wracam do żywychacia1065 pisze:Śledzie z pieczarkami były pyszne, szukam jakiś nowinek na tegoroczne Święta!