Storczyki Jolanty

Zablokowany
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu - dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :D
Zapoznaję się przed kupnem rośliny (z reguły - czasem jednak kupuję pod wpływem impulsu :D ) z jej wymaganiami, jednak często okazuje się, że niekoniecznie to, co napisano w arkuszach uprawy danego gatunku tak do końca mu odpowiada czy jest niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania....Dlatego tak cenne (przynajmniej dla mnie) są praktyczne rady tych, którym się udało daną roślinę doprowadzić do kwitnienia :D I tak to, co piszesz nijak się ma do informacji zawartych w arkuszu uprawy Phal. lobbii na stronie Orchidarium. Tam napisano, że zimą (przez 2-4 miesiące) powinien przejść okres spoczynku (warunek, żeby zakwitł) podczas którego ma mieć chłodno i sucho....A u Ciebie miał ciepło i mokro, a mimo to wypuścił pęd :wink: , czego gratuluję i co napawa mnie nadzieją na własne kwitnienie w przyszłości, bo nie powiem - to chłodne zimowanie mnie trochę przerażało...
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zeczywiscie to dziwne z tym chlodnym zima, bo möj ma zawsze cieplo i mokro.
Wazne aby zyl i pieknie kwitl czego ci z calego serca zycze. ;:31
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dosyć sucho go ostatnio trzymałam, może ruszy jak mu dam więcej wilgoci? Spróbować nie zawadzi...
Aa, miałam jeszcze poprzednio napisać ciekawostkę, że w środowisku naturalnym zdarza się, że w okresie spoczynku Phal. lobbii zrzuca liście :wink:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Spröbowac nie szkoda, na pewno sie uda, zobaczysz. Oj zeby nam listköw nie zrzucil. Jak zrzuci to i zeby nowe wypuscil. Moglabys fotki zrobic ?
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

o, pędzik. u mnie pewnie taki Phal. by nie zakwitł. ale mam nadzieję, że Bellina zakwitnie. na razie ma się dobrze, puszcza listek, ale pędzika jeszcze nie. oby zakwitł w tym roku.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu - po dokładnym i dość dogłębnym przyjrzeniu się mojej Phal. lobbii okazało się, że korzonki jednak rosną, więc nie jest źle :D A moja roślinka wygląda tak:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

Jolu mam pytanie.
Oprócz tego ,że zarażona manią storczykową kupiłam dzisiaj trzy nowe okazy,to jeszcze rozsadziłam też dzisiaj dwa Phal(mam teraz cztery) :lol: a teraz dopiero zastanawiam się jak je pielęgnować,za jaki czas mam je podlać,ponawozić.
Pomyślałam,że jak innym się udaje to ja też spróbuję,a nie mam o tym zielonego pojęcia.
Na samym początku pisałaś,że spryskujesz?
Pozdrawiam:)))
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

madzik ale on piekny, widac ze sie dobrze ma i warunki mu sprzyjaja. Tak trzymaj :lol:

elizabett-1977 to naprawde nie zadna filozofia. Oddzielilas falki, wsadzilas je w substrat wiec pierwsze kroki sa prawidlowe. Ja czekam zawsze okolo 5 dni aby eventualne szkody na korzeniach mogly sie zagoic i zaczynam je od 6 dnia z göry zraszac. Po tygodniu albo jeszcze troszeczke dluzej wykapie i to pozadnie. Nie pamietam kiedy ostatni raz zmarnowalam falka wiec chyba to dobra metoda. :wink:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

elizabett-1977
200p
200p

Post »

Dzięki Jolu za radę, to tak wciąga.Odkąd zobaczyłam Twoję kolekcje chodzę po domu  i tylko szukam jakiegos wolnego a zarazem dogodnego miejsca,żeby upchac jeszcze parę okazów.Ale najbardziej ucieszy mnie jak moje rozsadzone roślinki wezmą sie do zycia,to będzie coś!!! Jestem dobrej myśli bo moje storczyki mam juz dwa lata i cału czas kwitną z małymi przerwami,więc chyba mam do nich rękę i cierpliwośc.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

a ja uważam że pryskanie może zaszkodzić, u mnie po pryskaniu przysychały powietrzne korzenie no i woda może dostać się między liście. najlepszym sposobem nawadniania jest normalne podlewanie.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

elizabett-1977 gratuluje kwitniec i wyglada na to ze masz bardzo dobra reke do storczyköw. Z tym miejscem to ja doskonale rozumiem, szuka sie i szuka i czasami znajdzie albo i nie. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

elizabett-1977
200p
200p

Post »

Dzisiaj zrobiłam śliczne zdjęcia moich"maleństw" i może skuszę się na własny post z ową kolekcją bo jestem z nich strasznie dumna i chciałabym Wam je pokazać.Czuję,że moja kolekcja będzie się powiekszać.
...a skoro sobie tak doradzamy to jak jest lepiej czy pędy po przekwitnięciu skracać czy zostawiac.
Nie mam w tej kwestii wyrobionego zdania w jednym i drugim przypadku moje Phal powtórzyły kwitnienia,ale chciałabym poznać Twoją opinię na ten temat. :lol:
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Z tymi pedami to jest röznie. Jedno skracaja drudzy nie. Ja obserwuje nastepne oczko na pedzie , jezeli jest troche zgrubione i widac ze cos sie bedzie dzialo to obcinam do tego miejsca. Na niektörych pedach nic sie nie dzieje wiec obcinam przy samym dole. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”