Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10

Post »

Uprzejmie donoszę :twisted: , że Kam 1 łaskawie zakwitł pierwszym kwiatem, ma długi słupek jak u Bawolego serca i wystaje z rurki pręcikowej.
Nawiasem jaki jest w miarę optymalny termin na siew papryki, która ma rosnąć w gruncie?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Sylwester88
200p
200p
Od: 14 sty 2022, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zależy od regionu kraju ja w lubelskim jak siałem rok temu 1marca nie dojrzała mi w tym roku 1lutego siałem i zobaczymy co będzie :)
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Posiałam już papryki(ok 90 sztuk, jak to wszystko wejdzie to obdzielę nie tylko mamę i teściową, ale i połowę znajomych), bakłażany, pory, seler, cebulę cukrową, majeranek. W ubiegłym roku wysiewałam o tej porze paprykę i owocowała fajnie.
A i jeszcze kilka nasion sałaty na spędzenie w szklarni i 2 nasiona wczesnych pomidorów - w tym roku Katja z AWN
Wysiałam też kilka paczek mocno przeterminowanych nasion i takich, które słabo wschodziły. Stwierdziłam, że szkoda wyrzucić, a może chociaż po jednym nasionku wzejdzie. Szanse marne bo było to pół paczki cebuli Tosca - w ubiegłym roku z połowy paczki udało się otrzymać 1 cebulę ;-) no i selery naciowe 5 lat po terminie - było tego ze 3g nasion.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Ja już wysiałam na rozsady do szklarni: papryki, seler, por, luffę , arbuza -ten w poprzednim roku zasiany koniec marca nie zdążył mi dojrzeć 8-) i mam zasiane byliny: smagliczkę skalną, krwawnicę i jeżówki.
Za jakieś 2 tygodnie posieję: pomidory-5 różnych odmian, kalafiora :-)
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A mnie korci ,żeby posiać trochę rzodkiewki do skrzyń pod chmurką i przykryć agro, tak samo sałatę,
Niewielką ilość :roll:
W przyszłym tygodniu posieje do gruntu szpinak.
Patrzę na prognozy długoterminowe na Dolnym Śląsku, ma być ciepło, bez dużych mrozów ;:oj
Asia
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Siej Pelasiu, siej!

U mojej mamy siewki sałaty przezimowały pod chmurką. Tylko kilka, ale jednak! Nie ma to jak dolnośląskie tropiki! ;)

W tym roku to już bym bób wysiała, gdybym z przygotowaniem grządki zdążyła... bo mam miękką ziemię, a bób i tak wykiełkował by, kiedy by mu się zechciało. Jakbym mu dała agrowłókninę, to by ładnie podgonił i nie bawiłabym się w doniczki. Z rzodkiewką podobnie.
Darek26
200p
200p
Od: 5 maja 2019, o 17:02

Post »

Ja w tamtym tygodniu znalazłem dość ładne pietruszki i kilku centymetrów a sałatę na ogródku. Jutro jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie. Chyba że sarny/dziki zzarly. Mimo rzeki odgradzajacej moje podwórko, mam często gości na kompostowniku i ogródku :)
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Witam. Ja dziś wysiałem w namiocie foliowym rzodkiewki. W tym sezonie o 2 tygodnie wcześniej do poprzedniego roku. Odmiany to, Saxa, Rowa i Opolanka.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

W szklarence posieję trochę kopru i rzodkiewkę i szpinak. Będę przykrywać na noc agrowłókniną. Myślę o kapustach i kalarepie. Jak wyrosną liście właściwe też pójdą do szklarni pod agro.. ryzyk fizyk :wink:
pozdrawiam
Edyta
Darek26
200p
200p
Od: 5 maja 2019, o 17:02

Post »

Niestety pierwsza rozsada pora i kapusty padła po dzisiejszej nocy w namiocie.. Kolejna już rośnie pod lampą. Do tego wysłałem część pomidorów i papryk
Obrazek
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

A ile w nocy było mrozu ?
pozdrawiam
Edyta
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Kam 2 ma już 3 pomidorki ;:138 teraz czekanie aż towarzystwo dojrzeje. Widać już poniekąd kształt owocków
tak jak mówiłem będzie okrągły z chyba 2 żeberkami. Pojawiło się 4 grono które też zaczyna kwitnąć, za tym gronem krzak został ogłowiony.
Myślę, że będzie fajnie się sprawdzać w folii, ma dobry wigor, wiąże w domu więc pewnie w folii też będzie.
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

A ja mam pytanie?? co robicie z tymi pomidorami ,które macie w domu takie duże z zawiązkami owoców? dajecie do ogrzewanej szklarni?trzymacie w domu?
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Siejąc już papryki słodkie z przeznaczeniem do wysadzenia do gruntu trzeba się liczyć z płaczem i zgrzytaniem zębów jak przyjdzie pora wysadzania a siejąc już cebulę cukrową należy zaopatrzyć się w nożyczki.
Z dziada pradziada była niepisana zasada że w lutym ziemi w polu nie tyka się narzędziami.To nie czas i pora na sianie już czegokolwiek w grunt.Myslicie że parę dni deko cieplejszych zwiastuje już wiosnę? Obyście nie żałowali waszej pracy.Ale jak to mówią,kto bogatemu zabroni. ;:224 ;:306 :;230
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Od wielu lat sieję bób w lutym, a jeśli ziemia jeszcze zamrożone, to sieję, jak tylko rozmarznie. Potem nakrywam białą włókniną. Dzięki temu bób zdąży zawiązać strąki, zanim mszyce go dopadną. :) Początkiem lipca mam już wolną grządkę dla fasolki szparagowej. :)

...ale w podkarpackim tego bym nie robiła w lutym... :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”