Filodendron - problemy z liśćmi
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Filodendron - problemy z liśćmi
Odpuść sobie. Liście przemywaj samą wodą, wszelkie olejki są całkowicie zbędne, a jeśli będziesz przemywać od spodu liści to możesz pozatykać aparaty szparkowe. Pamiętaj, że liście oddychają. Pomijając tamte kreski, które najprawdopodobniej są uszkodzeniami mechanicznymi, to te plamy mogą być właśnie przyczyną tego roztworu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Bellique
- 10p - Początkujący
- Od: 13 mar 2021, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A chciałam dobrze
Ok! To w takim razie odpuszczam przemywanie olejem. Bardzo dziękuję!

- norbert76
A jakiej wielkości jest sadzonka?
Teoretycznie można byłoby posadzić, ale można jeszcze z tym poczekać.
Teoretycznie można byłoby posadzić, ale można jeszcze z tym poczekać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Sadzonka szczytowa z jednym liściem i zapowiedzią drugiego. Trochę wyższa od zwykłej szklanki
- norbert76
Potrzymaj jeszcze z tydzień, niech korzenie jeszcze się rozwiną.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję 

Hej 
Jakiś miesiąc temu stałam się szczęśliwą posiadaczką Philodendrona Melanochrysum. Zakupiłam całkiem dobrze ukorzenioną sadzonkę. Ostatnio zauważyłam, że filodendron zaczął wypuszczać nowego liścia, co mnie bardzo ucieszyło. Natomiast dzisiaj rano ku mojemu zdziwieniu zaobserwowałam, że nowy liść został uszkodzony przez jakiś dziwny pęd, który się przez niego przebił. Nigdy wcześniej nie miałam takiej sytuacji - co tu się zadziało? Czy ktoś z was miał podobną sytuację? Wygląda to trochę jakby łodyga zaczęła się przebijać przez liść? Nie wiem jak to się stało

Jakiś miesiąc temu stałam się szczęśliwą posiadaczką Philodendrona Melanochrysum. Zakupiłam całkiem dobrze ukorzenioną sadzonkę. Ostatnio zauważyłam, że filodendron zaczął wypuszczać nowego liścia, co mnie bardzo ucieszyło. Natomiast dzisiaj rano ku mojemu zdziwieniu zaobserwowałam, że nowy liść został uszkodzony przez jakiś dziwny pęd, który się przez niego przebił. Nigdy wcześniej nie miałam takiej sytuacji - co tu się zadziało? Czy ktoś z was miał podobną sytuację? Wygląda to trochę jakby łodyga zaczęła się przebijać przez liść? Nie wiem jak to się stało

- Nuami
- 100p
- Od: 15 lut 2015, o 16:33
Według mnie po prostu jest to zalążek korzenia powietrznego. Tak jak w przypadku monster np.
Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
- norbert76
To żaden zalążek korzenia powietrznego, tylko ogonek liściowy. Tak się dzieje w przypadku niskiej wilgotności powietrza kiedy liść czopuje się w katafilu, tzn. ogonek liściowy wychodzi, a blaszka liściowa ma duże problemy.
Generalnie Philodendron melanochrysum wymaga wysokiej wilgotności powietrza, minimum około 70%.
W przypadku ułatwienia wychodzenia liści z katafilu, jest parę metod. Można na taki rozwijający się liść nałożyć mały woreczek foliowy, np z zamknięciem strunowym i delikatnie zamknąć. Pod wpływem wyższej wilgotności, liść powinien wyjść bez większych problemów i wtedy woreczek zdejmujesz.
Generalnie Philodendron melanochrysum wymaga wysokiej wilgotności powietrza, minimum około 70%.
W przypadku ułatwienia wychodzenia liści z katafilu, jest parę metod. Można na taki rozwijający się liść nałożyć mały woreczek foliowy, np z zamknięciem strunowym i delikatnie zamknąć. Pod wpływem wyższej wilgotności, liść powinien wyjść bez większych problemów i wtedy woreczek zdejmujesz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Super, dziękuję za radę! 
Faktycznie ostatnio miałam problem z wilgotnością w mieszkaniu, bo akurat padł mi nawilżacz i kilka dni byłam bez. Na szczęście teraz już kupiłam nowy i powinno być ok. Nałożyłam woreczek i będę obserwować co się dzieje. Podobny problem mam z alokazją (Macrorrhizos Lutea) - też mi się trochę poklinowały liście - tylko tutaj już nie wiem jak nałożyć woreczek. Wilgotność jest już u mnie na stałym poziomie ok. 65%, ale mimo to na razie nowe liście są zaklinowane :/

Faktycznie ostatnio miałam problem z wilgotnością w mieszkaniu, bo akurat padł mi nawilżacz i kilka dni byłam bez. Na szczęście teraz już kupiłam nowy i powinno być ok. Nałożyłam woreczek i będę obserwować co się dzieje. Podobny problem mam z alokazją (Macrorrhizos Lutea) - też mi się trochę poklinowały liście - tylko tutaj już nie wiem jak nałożyć woreczek. Wilgotność jest już u mnie na stałym poziomie ok. 65%, ale mimo to na razie nowe liście są zaklinowane :/
- norbert76
To są rośliny wymagające podwyższonej wilgotności powietrza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witajcie. W grudniu zakupiłam green dragona z takim liściem jako na zdjęciu. Załozylam że są to niedobory i raz na dwa tyg dostawał nawoz do roślin zielonych florofil. Podłoże Ziemia perlit i podłodze do storczyków jeszcze od właścicielki, podobno przesadzany wiosna zeszłego roku. U mnie postawiony ok 40-50 cm od szyby balkonowej kierunek wschodni. Wilgotność 50-60% Kolejny liść że zdjęcia wyszedł już u mnie. To jest ten sam pęd. Czy to na pewno są niedobory?

- norbert76
To nie jest 'Green Dragon', tylko 'Golden Dragon' i te ciapki to cecha charakterystyczna tego Filodendrona.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
hm...kupilam jako green i pozostałe szesc lisci ma calkiem zielone...
Bardzo proszę o poprawną pisownię na forum.
Dziękuję.
bab...
Bardzo proszę o poprawną pisownię na forum.
Dziękuję.
bab...