Pachira (Pachira aquatica) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Anaria
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lut 2022, o 16:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pachira (Pachira aquatica) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Rośnie w ziemi przykrytej keramzytem. W osłonce, teraz bym już jej nie posadziła się ten sposób, jednak dostałam ją "w spadku". Bardzo dziękuję. Z tego co wiem, perlit mogę zastąpić keramzytem? Aktualnie nim dysponuję.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przede wszystkim odpływ musi być i doniczka na podstawce żeby do korzeni docierało powietrze, a podłoże mogło szybciej przesychać. Keramzyt z wierzchu zbędny. Ziemię oczywiście lepiej wymieszać z perlitem tak około 2:1.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
drakoo320
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lut 2022, o 20:55

Post »

Cześć,
od jakiegoś czasu coś nie dobrego dzieje się z moja pachirką, liście zaczęły jej odpadać miałem ją w małej doniczce w której ją kupiłem, więc postanowiłem ją przesadzić jakiś miesiąc temu. Teraz znajduje się w zwykłej docznice ogrodniczej z dziurkami na podstawce, ma warstwę drenażu z keramzytu, podłoże wymieszane z perlitem. Ale nadal umiera, początkowo miała 5 pędów głównych tych grubych zdrewniałych, 2 już zgniły zrobiły się miękkie i odpadły, może ją przelewałem? podlewam ją raz na tydzień w okresie zimowym. Stoi przy samym oknie, ale od strony północnej. Kupiłem nawóz do roślin zielonych który niby zapobiega żółknięciu liści, nie wiem czy to coś da... Co może być z nią nie tak?

Obrazek
gemma_brogan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2022, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

proszę o pomoc, pachirę kupiłam we wrześniu. Rosła sobie spokojnie, nic z nią nie robiłam tylko podlewałam. Niestety po zapoznaniu się z jej wymaganiami (kiedy zaczęła marnieć) okazało się, że wszystko robię źle - stała w osłonce, nie przesadzona, nie nawilżałam powietrza i wietrzyłam pokój. Tydzień temu przesadziłam ją, korzenie nie były zgnite, dobrałam jej odpowiednią mieszankę ziemi, rozluźniłam perlitem, na spodzie ma drenaż z keramzytu i stoi na podstawce. Doniczka jest ta sama, ma 28-30 cm średnicy. Obcięłam jej suche liście, przetarłam wszystkie zielone wilgotną szmatką, bo był biały osad od spryskiwania. Jednak widzę obecnie, że nadal dzieje się to samo - liście się zwijają jakby, od czubka robią się suche, jakby na wpół przezroczyste. Co robić? stoi ok 2m od okna, okno w dachu (velux) od strony zachodniej. Czy to co się z nią dzieje to może byc grzyb?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W wątku było wiele razy podawane, że 2 metry od okna to za daleko, za mało światła. Pachira ma stać przy oknie.
Poza tym roślina musi odchorować błędy uprawowe i to nie będzie parę dni, ale wiele tygodni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
gemma_brogan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2022, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a czy może stać przy oknie koło kaloryfera? niestety takie mam własnie ustawienie. Czyli to co na zdjęciach to rozumiem nie jest grzyb? Te liście zostawiać co marnieją czy obcinać od razu? I czy spryskiwać ją np. wodą ze spryskiwacza dodatkowo?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

1. Nie może stać przy kaloryferze.
2. Spryskiwanie liści nic nie daje oprócz ryzyka załapania infekcji grzybowej, tylko nawilżacz powietrza.

Czyli jeśli nie masz innego okna bez grzejnika, to przykręć go i postaw w pobliżu nawilżacz.

Powtórzę to, co odpisałem Tobie w drugim wątku. Kupując roślinę trzeba mieć wiedzę, czy mamy albo inaczej mówiąc jakie warunki trzeba jej zapewnić.

Podstawowe warunki uprawy:

* Światło
* Temperatura
* Wilgotność powietrza.

Każda roślina może mieć różne wymagania, niektóre dobrze sobie radzą w suchym powietrzu, inne niestety nie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kacha85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 mar 2022, o 08:19

Post »

Witam. Czy ktoś może wie co dolega mojej Pachirze i jak mogę to naprawić? Chodzi mi o ten jeden pień, liście z jego konaru żółkną i opadają a on sam zrobił się jakiś dziwny. Nie znam się na uprawie i proszę o wskazówki

Obrazek
Obrazek
Magmag
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2022, o 09:05

Post »

Pewnie jeden pień został wykończony przez pozostałe, ja to się zwykle dzieje w formie warkocza. Jest miękki?
Kacha85
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Powiedziałabym że bardziej to zdrewniałe niż miękkie. Może miejscami bardziej sflaczałe. Niżej pień jest twardy jak pozostałe
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Magmag
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2022, o 09:05

Post »

Ona w ogóle była przesadzona po zakupie? Jak podlewana, jakie stanowisko?
Kacha85
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zakupiona w sierpniu ubiegłego roku jeszcze jej nie przesadzalam. Podlewam jak obeschnie ziemia ok raz na tydzień. Stoi na zachodnim oknie stanowisko dość jasne ale nie na słońcu. Do tej pory nie było problemów o szkoda mi kwiatka
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie, a nie trzymamy w produkcyjnym podłożu i pewnie jeszcze w osłonce.
Ten jeden pień gnije.
Przejrzyj wątek, albo przynajmniej kilka, kilkanaście ostatnich stron, a znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Trzeba bezwzględnie przesadzić, odciąć chory pień i posadzić do nowego przepuszczalnego podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”