Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Wciornastki, zrób oprysk Mospilanem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Dzień dobry ,
mam pytanie do mojej Monstery Deliciosy. Jest malutka (ok 20-25 cm), kilka większych łodyg i kilka mniejszych, jeszcze bez dziur.
Kupiłam ją jakiś czas temu w Biedronce (ok. miesiąca). Stoi wewnątrz mieszkania na średniosłonecznym stanowisku i chyba ma się dobrze, bo po aklimatyzacji w domu widzę, że ruszyła ze wzrostem. Podlewam raz w tygodniu. Nie nawozilam jeszcze. Teoretycznie - większych problemów brak.
Jedyne co mnie martwi, to ziemia, w której roślina jest posadzona. Ziemia wydaje się bardzo zbita, zwarta, kiedy podlewam monsterę to częściowo zamiast wnikać w środek wręcz spływa na boki doniczki jak krople deszczu po parasolu. Z jednej strony czytałam, aby za szybko nie przesadzać rośliny po zakupie. Z drugiej strony czytałam, że niektóre uprawy dają niskiej jakości ziemię i docelowo roślina w niej źle się rozwija, lepiej przesadzić w lepsze podłoże. Na razie nie robiłam nic, tylko przed podlewaniem patyczkiem do szaszłyków lekko rozpulchniałam ziemię z wierzchu żeby woda lepiej wnikała. Ale nie wiem czy docelowo to dobre rozwiązanie. Proszę o radę, czy zmienić podłoże i na jakie? Czy zostawić, skoro rośnie?
Pozdrawiam
mam pytanie do mojej Monstery Deliciosy. Jest malutka (ok 20-25 cm), kilka większych łodyg i kilka mniejszych, jeszcze bez dziur.
Kupiłam ją jakiś czas temu w Biedronce (ok. miesiąca). Stoi wewnątrz mieszkania na średniosłonecznym stanowisku i chyba ma się dobrze, bo po aklimatyzacji w domu widzę, że ruszyła ze wzrostem. Podlewam raz w tygodniu. Nie nawozilam jeszcze. Teoretycznie - większych problemów brak.
Jedyne co mnie martwi, to ziemia, w której roślina jest posadzona. Ziemia wydaje się bardzo zbita, zwarta, kiedy podlewam monsterę to częściowo zamiast wnikać w środek wręcz spływa na boki doniczki jak krople deszczu po parasolu. Z jednej strony czytałam, aby za szybko nie przesadzać rośliny po zakupie. Z drugiej strony czytałam, że niektóre uprawy dają niskiej jakości ziemię i docelowo roślina w niej źle się rozwija, lepiej przesadzić w lepsze podłoże. Na razie nie robiłam nic, tylko przed podlewaniem patyczkiem do szaszłyków lekko rozpulchniałam ziemię z wierzchu żeby woda lepiej wnikała. Ale nie wiem czy docelowo to dobre rozwiązanie. Proszę o radę, czy zmienić podłoże i na jakie? Czy zostawić, skoro rośnie?
Pozdrawiam
- norbert76
Rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie, właśnie ze względu na podłoże produkcyjne, w którym bardzo łatwo przelać, a zwłaszcza epifity. Te rośliny sadzimy do mieszanki, najprostszy skład: ziemia + podłoże do storczyków + perlit albo żwirek wszystko w równych proporcjach.
Poza tym nie podlewamy roślin cyklicznie co do dnia. W przypadku Monstery zawsze wierzchnia warstwa podłoża powinna porządnie przeschnąć.
A i stanowisko, nie może być parę metrów od okna. W przypadku Monstery mniej więcej taką graniczną odległością jest około 1,5 - 2 metrów w zależności od wystawy. Lepiej dać bliżej okna niż dalej. Inaczej roślina będzie wolniej rosnąć, wyciągać się, liście będą mniejsze, a w przypadku Monstery pozbawione fenestracji (dziur).
Poza tym nie podlewamy roślin cyklicznie co do dnia. W przypadku Monstery zawsze wierzchnia warstwa podłoża powinna porządnie przeschnąć.
A i stanowisko, nie może być parę metrów od okna. W przypadku Monstery mniej więcej taką graniczną odległością jest około 1,5 - 2 metrów w zależności od wystawy. Lepiej dać bliżej okna niż dalej. Inaczej roślina będzie wolniej rosnąć, wyciągać się, liście będą mniejsze, a w przypadku Monstery pozbawione fenestracji (dziur).
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
norbert76 Zrobiłem mieszankę, przesadziłem jak radziłeś i przestała płakać. Wcześniej kapało z niej nawet kiedy bryła była całkowicie sucha. Dzięki za pomoc.
Dziękuję bardzo za poradę mniej-więcej w takiej odległości właśnie stoi. W takim razie zabiorę się za przesadzanie, dziękuję serdecznie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 mar 2022, o 13:44
monstera - dziwne
Witam.
Posiadam kwiata doniczkowego o nazwie Monstera.
Ostatnio pojawiły się na kilku liściach plamy.
Proszę o porady. Czym może to być spowodowane. (liśc został zgnieciony wcześniej, dlatego taki pogięty)
Dziękuję.
https://imagizer.imageshack.com/img922/1918/huWsoj.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/244/IAEqpR.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/37/8wH1bZ.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/4586/tlwXQH.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/6325/M4H5dE.jpg
Posiadam kwiata doniczkowego o nazwie Monstera.
Ostatnio pojawiły się na kilku liściach plamy.
Proszę o porady. Czym może to być spowodowane. (liśc został zgnieciony wcześniej, dlatego taki pogięty)
Dziękuję.
https://imagizer.imageshack.com/img922/1918/huWsoj.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/244/IAEqpR.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/37/8wH1bZ.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/4586/tlwXQH.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/6325/M4H5dE.jpg
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 mar 2022, o 13:44
Re: monstera - dziwne
Czy można edytować post?
Bo wyraźnie nie wyszło mi wklejanie zdjęć.
Bo wyraźnie nie wyszło mi wklejanie zdjęć.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: monstera - dziwne
Faktycznie!
Regulamin forum § 3.7 wskazuje jaki rozmiar zdjęć jest dopuszczalny.
Regulamin forum § 3.7 wskazuje jaki rozmiar zdjęć jest dopuszczalny.
- norbert76
To jest grzyb.
Przyczyny typowe dla tych roślin:
1. Brak przesadzenia bezpośrednio po zakupie albo posadzenie do samej ziemi uniwersalnej, zamiast do tzw. xxx mieszanki ziemi, podłoża do storczyków/kory, perlitu w równych proporcjach plus drenaż na dnie doniczki.
2. Zbyt regularne podlewanie, zamiast podlewanie dopiero wtedy kiedy przeschnie porządnie wierzchnia warstwa podłoża.
3. Trzymanie doniczki w osłonce zamiast postawić na podstawce.
4. Zbyt ciemne stanowisko.
Przesadź oczyszczając korzenie ze starego podłoża i sprawdzając ich stan. Chore korzenie jak będą odetnij, zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
Przyczyny typowe dla tych roślin:
1. Brak przesadzenia bezpośrednio po zakupie albo posadzenie do samej ziemi uniwersalnej, zamiast do tzw. xxx mieszanki ziemi, podłoża do storczyków/kory, perlitu w równych proporcjach plus drenaż na dnie doniczki.
2. Zbyt regularne podlewanie, zamiast podlewanie dopiero wtedy kiedy przeschnie porządnie wierzchnia warstwa podłoża.
3. Trzymanie doniczki w osłonce zamiast postawić na podstawce.
4. Zbyt ciemne stanowisko.
Przesadź oczyszczając korzenie ze starego podłoża i sprawdzając ich stan. Chore korzenie jak będą odetnij, zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 mar 2021, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry.
Otrzymałam w piątek w prezencie monstere monkey. Podobno zakupiona w Lidlu. Dziś ją przesadziłam do nowej doniczki i zaczęłam czytać jak ją pielęgnować. Czytając poprzednią część forum zauważyłam zdjęcie tej monstery chorej na mozaikowatość i trochę mnie zaniepokoił wygląd mojej rośliny. Też ma takie pofalowane liście z wybrzuszeniami. Nie widać aż takich przebarwień, ale jednak te wybrzuszenia mnie zaniepokoiły. Obawiam się, że jeśli to ta choroba to rozejdzie się na pozostałe moje rośliny, ale z drugiej strony żal mi wyrzucić tego malucha, skoro nie jestem pewna czy to dokładnie ta choroba lub, że nie ma juz ratunku. Proszę o wskazówki.
- norbert76
To jest Monstera adansonii i to prawidłowa nazwa.
Natomiast zmiany to niedobory składników odżywczych. Po przesadzeniu odczekujesz 3 - 4 tygodnie i zaczynasz regularnie nawozić mineralnym nawozem co 2 tygodnie.
Do czego posadziłaś do samej ziemi czy mieszanki?
Natomiast zmiany to niedobory składników odżywczych. Po przesadzeniu odczekujesz 3 - 4 tygodnie i zaczynasz regularnie nawozić mineralnym nawozem co 2 tygodnie.
Do czego posadziłaś do samej ziemi czy mieszanki?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 mar 2021, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odpowiadając bezpośrednio nie cytujemy. Iwona
Dziękuję za odpowiedź.
Niestety przesadziłam do samej ziemi jedynie z keramzytem. Zgaduję, że to niestety źle :/ Chciałam ją wczoraj jak najszybciej przesadzić, bo ona w zasadzie w ogóle była bez ziemi, tylko taki "wałeczek" wystawał na powierzchnię... Szkoda, że nie pomyślałam żeby najpierw poczytać forum, a później przesadzić. Co najlepiej mogłabym teraz zrobić? Czy postarać się kupić składniki na mieszankę, których niestety nie posiadam i przesadzić roślinę po raz drugi? Czy dać jej chwilę odetchnąć i dopiero za jakiś czas przesadzić? Jeszcze raz dziękuję za rady.
Dziękuję za odpowiedź.
Niestety przesadziłam do samej ziemi jedynie z keramzytem. Zgaduję, że to niestety źle :/ Chciałam ją wczoraj jak najszybciej przesadzić, bo ona w zasadzie w ogóle była bez ziemi, tylko taki "wałeczek" wystawał na powierzchnię... Szkoda, że nie pomyślałam żeby najpierw poczytać forum, a później przesadzić. Co najlepiej mogłabym teraz zrobić? Czy postarać się kupić składniki na mieszankę, których niestety nie posiadam i przesadzić roślinę po raz drugi? Czy dać jej chwilę odetchnąć i dopiero za jakiś czas przesadzić? Jeszcze raz dziękuję za rady.
- norbert76
Od razu przesadzić, to Epifit więc potrzebuje bardzo przepuszczalnego podłoża.
Najprostsza xxx mieszanka ziemi, podłoża do storczyków i perlitu albo żwirku w równych proporcjach.
Najprostsza xxx mieszanka ziemi, podłoża do storczyków i perlitu albo żwirku w równych proporcjach.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta