Brzoskwinia, morela, nektaryna część 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna część 3
No to właśnie masz. Zapobiegawcze. Interwencyjnych nie ma, przynajmniej ja o takich nie słyszałam. Może ktoś wie o takich. Działaniem „interwencyjnym „ można by nazwać obrywanie pokręconych, porażonych liści. Wstrzelić się w odpowiedni termin - to jest najwazniejsze.
Pozdrawiam! Gienia.
Sadownicy stosują Syllit.90chrzan pisze:Jaki oprysk na kędzierzawość stosują sadownicy? Miedzian i Syllit mam, ale potrzebuję coś profesjonalnego.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
No to ciekawa jestem jak będzie. Na jesieni pryskałam. Zobaczymy.Jokaer - Nie przejmował bym się tak. Jeśli opryski na jesieni poszły zgodnie z planem, to nie powinno być problemu. Tak wynika przynajmniej z mojego doświadczenia.
A generalnie to jak już się ciepło zrobi jest sens jeszcze tym syllitem opryskać powtórnie
czy to już musztarda po obiedzie będzie?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Ja pryskam znacznie później niż większość osób tu piszących. Praktycznie przed samym pękaniem pąków, jak są już mocno nabrzmiałe i to wystarcza. Kiedyś też pryskałam przy pierwszym, większym ociepleniu, ale w którymś roku nie miałam czasu i pryskałam późno i okazało się, że to się sprawdziło. Od tamtej pory tak robię już kilka lat. Z tym, że pryskam dwa razy w odstępie tygodnia i pryskam bardzo obficie.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym opryskał. Też czekam na cieplejszą pogodę z drugim, wiosennym zabiegiem. Co roku jest taka loteria, czy pogoda pozwoli opryskać we właściwym odstępie czasu czy nie. Zawsze to coś da. Chociażby spokojną głowę A strzeżonego...
anulab pisze:Też jestem ciekawa skąd podejrzenie , że ktoś mnie zrobił w balona ?
Po czym to poznałeś ?
Na jednym z drzewek już widać , że ma bordowe listki . Jesienią przed opadnięciem liści różniły się między sobą .
Między innymi kolorem liści .
Nektaryna to de facto brzoskwinia, ciężko poznać na tym etapie, po owocach poznacie.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Dzisaj zrobiłam oprysk sylitem. Zostało mi jeszcze trochę, zamierzam powtórzyć za dwa tygodnie.
Kupiłam opakowanie na 4l wody.
Asia
Kupiłam opakowanie na 4l wody.
Asia
Czyli jak w nocy jest minus 7 a w dzień plus 6 stopni to możemy drzewka pryskać? I to zadziała? Czy lepiej jeszcze poczekać ?
ja zamierzam jutro prysnąć, ważne żeby temperatura po oprysku przez kilka godzin była powyżej 6 stopni, w okolicach Krakowa jest cieplej niż u mnie (mam 25 do Krakowa), żeby się nie okazało, że będzie za pózno (pąki popękają)
-
- Kontakt:
Skorzystałam z pogody, było około 10 stopni. Nie zastanawiałam się ile będzie w nocy. Oprysk powtórzę,
Jak już będzie cieplej i w nocy.
Asia
Jak już będzie cieplej i w nocy.
Asia
Czym zostały pokropione ?
-
- Kontakt:
Silitem ,a jesienią miedzianem
Mam 45 g Sylitu i chciałbym popryskać brzoskwinie którą już tydzień temu potraktowałem miedzianem i ile wody dodać do 45g Sylitu ?