Jabłoń - cięcie
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Jabłoń - cięcie
Szkoda, że to forum znalazłam tak późno... Nie znam się na cięciu, posłuchałam się rady rodziców i nie wiem czy zabytkowa jabłonka nie została zmarnowana. Nie zależało nam na mocnym cięciu, ale raczej na prześwietleniu. W dodatku zastanawiam się czy zostawianie takiego grubego kikuta jest dobrym pomysłem. Czy taka rana się zagoi? Pierwsze zdjęcie przedstawia stan drzewa przed cięciem.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kup w ogrodniczym Funaben w paście i zasmaruj dokładnie wszystkie rany po cięciu - jak najszybciej, żeby infekcja się jakaś nie wdała. Powinno się ładnie zagoić, bo cięcia wyglądają na czyste - niepostrzępione.
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam poproszę o poradę w sprawie cięcia tej młodej jabłoni. Jest to Grafsztynek Prawdziwy podkładka M26 sadzony w zeszłym roku z doniczki pod koniec września. Nie wiem czy usunąć górne mocne pędy rosnące jednak pod dużym kątem i zostawić tylko przewodnik czy zostawić drzewko tak jak było uformowane w szkółce?
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Ja bym obciął dwa oczka na przewodniku łącznie z pakiem szczytowym, czyli maksymalne skrócenie o 5 cm, żeby pojawiło się kolejne piętro i skrócił bym o 1/3 ten mocny przyrost pod ostrym kątem.
-
- 100p
A ten drugi duży przyrost pod większym kątem też skrócić o 1/3?
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Można mu tak samo kliknąć czubek jak u przewodnika, aby się rozkrzewił przy wierzchołku, a z niższych oczek może wytworzy krótkopędy.
-
- 100p
Dzięki za rady zastosuję się do nich. Przez pierwsze 2-3 lata nie zależy mi na owocach wolę żeby drzewko skupiło się na wzroście korony i rozbudowie systemu korzeniowego. W zeszłym roku na wiosnę posadziłem papierówkę i antonówkę też na M26. Dopuściłem do owocowania papierówki w efekcie dała dużo słabszy przyrost. Czy jak w drugim roku pojawią się kwiaty i owoce to pozwalacie drzewkom owocować?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Czy jest już za późno na letnie cięcie jabłoni?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Zależy jakie masz jabłonie, na te letnie to chyba już za późno ale na zimowe nie. Letnim odmianom wycinasz wilki 3 tyg. przed zbiorem a zimowym 6 tyg. przed zbiorem , tak do końca sierpnia raczej. Chodzi o to by nie zdążyły urosnąć nowe wilki.
Ja na gruszy wyłamuje - wyrywam póki małe, nie wszystkie bo zostawiam ze dwa albo trzy, jak mi pasuje miejsce w którym rosną .
Ja na gruszy wyłamuje - wyrywam póki małe, nie wszystkie bo zostawiam ze dwa albo trzy, jak mi pasuje miejsce w którym rosną .
Pozdrawiam! Gienia.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Gienia dziękuję. No właśnie o to mi chodziło, żeby nie nawypuszczały nowych,
bo przecież już by nie zdrewniały.
Ja je solidnie przycięłam wiosną i niektóre powypuszczały b.dużo pędów.
No, ale musiałam je ciachnąć, bo trochę je zaniedbałam i wreszcie w tym roku miałam czas,
żeby je spokojnie poprześwietlać.
bo przecież już by nie zdrewniały.
Ja je solidnie przycięłam wiosną i niektóre powypuszczały b.dużo pędów.
No, ale musiałam je ciachnąć, bo trochę je zaniedbałam i wreszcie w tym roku miałam czas,
żeby je spokojnie poprześwietlać.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw