Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2022, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie
Prędzej uszkodzenia mechaniczne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Te drobne, jasne plamki na drugiej fotce tez? 3 liście tak mają. Kwiatka dostałam kilka dni temu. Obserwuję, stan rośliny się nie zmienia.
- norbert76
Zdjęcie trochę ciemne. Część tych plam wygląda jak osad od spryskiwania twardą wodą. A część to może jakieś niedobory. Mogą to być też (chociaż mniej prawdopodobne) ślady żerowania szkodników, np wciornastków. Sprawdź dokładnie liście z obu stron.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- norbert76
To może były wcześniej.
Jeśli liść nie żółknie to nie ma co się przejmować.
Ewentualnie obserwować czy nie będą się pojawiać zmiany na nowych liściach.
Jeśli liść nie żółknie to nie ma co się przejmować.
Ewentualnie obserwować czy nie będą się pojawiać zmiany na nowych liściach.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lut 2022, o 11:59
Dracena szkodniki
Czesc,
Moja dracene zaatakowala jakas plaga. Wystarczyl wyjazd 3 tyg i cala roslina opanowana (byla podlewana przez znajoma). Prosilabym o pomoc bo chce uratowac roslinke. Wczoraj pojechalam do castoramy z kawalkiem liscia i nie potrafili mi powiedziec co to jest. Kupilam spray (karate spray) na szkodniki i juz roslinka zostala wypsikana. Moze jakies rady? Dracene mam 1 raz w zyciu. Zamieszczam zdjecia
Dziekuje za jakokolwiek pomoc. W domu mam inne roslinki niedawno kupione ale juz je oddzielilam i bacznie obserwuje tez inne.
Proszę o poprawną pisownię na forum. /Karo
Moja dracene zaatakowala jakas plaga. Wystarczyl wyjazd 3 tyg i cala roslina opanowana (byla podlewana przez znajoma). Prosilabym o pomoc bo chce uratowac roslinke. Wczoraj pojechalam do castoramy z kawalkiem liscia i nie potrafili mi powiedziec co to jest. Kupilam spray (karate spray) na szkodniki i juz roslinka zostala wypsikana. Moze jakies rady? Dracene mam 1 raz w zyciu. Zamieszczam zdjecia
Dziekuje za jakokolwiek pomoc. W domu mam inne roslinki niedawno kupione ale juz je oddzielilam i bacznie obserwuje tez inne.
Proszę o poprawną pisownię na forum. /Karo
- norbert76
Nie mam 100% pewności, ale to mogą być tarczniki:
viewtopic.php?f=19&t=1518&hilit=Tarcznik
viewtopic.php?f=19&t=1518&hilit=Tarcznik
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 mar 2022, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć, dostałam parę dni temu dracenę w prezencie i odstawiłam ją do obserwcji. Dzisiaj zauważyłam, że ciemnieją jej liście. Wyjęłam ją z doniczki i się okazało, że ziemia była cała mokra i zbrylona i prawie nic z korzeni nie zostało. Czy da się ją jeszcze jakoś odratować? Czy już spisana na straty?
- norbert76
Rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie do przepuszczalnego podłoża. Czasami nawet kilka dni może być zbyt późno.
Ta roślina zgniła z przelania. Dół nie do uratowania, być może coś będzie z samych wierzchołków. Trzeba odciąć i sprawdzić jaki jest przekrój. Jak będzie całkowicie jasny przekrój bez żadnych plam to można spróbować ukorzenić w wodzie.
Ta roślina zgniła z przelania. Dół nie do uratowania, być może coś będzie z samych wierzchołków. Trzeba odciąć i sprawdzić jaki jest przekrój. Jak będzie całkowicie jasny przekrój bez żadnych plam to można spróbować ukorzenić w wodzie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 mar 2022, o 20:50
Norbert, dzięki za szybką odpowiedź. Wierzchołki uciełam mniej więcej jak pokazałeś, aż doszłam do białej tkanki bez czarnych plam. Czekam aż się rana zasklepi i wrzucam je do wody, mam nadzieję że się ukorzenią.
Problem z moim DRACAENA MARGINATA
Witam Kochani. Na wstępie powiem ze jestem tu nowy a chciałem pomoc mojej roślinne.
Robiłem kąpiel w brodzik, nie pomogło.
Niżej w załączniku zdjęcie problemu.
https://iv.pl/image/GIV3MKr
Wybaczcie jak wkleiłem Nie tym miejscu
Robiłem kąpiel w brodzik, nie pomogło.
Niżej w załączniku zdjęcie problemu.
https://iv.pl/image/GIV3MKr
Wybaczcie jak wkleiłem Nie tym miejscu
- norbert76
Sam prysznic w przypadku wełnowców na pewno nie pomoże. Trzeba wejść z chemią. Zrób dokładny oprysk Mospilanem, powtórz po tygodniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 mar 2022, o 13:18
- norbert76
Trzeba zacząć od przesadzenia do właściwego przepuszczalnego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu. Mieszankę najlepiej przygotować samemu.
Doniczka z odpływem dopasowana pod wielkość bryły korzeniowej i stawiasz na podstawce.
Zmiany na liściach mogą być zarówno od zalegania wody w podłożu, jak od zbyt suchego powietrza. Jeśli zmiany będą postępować pomimo przesadzania trzeba będzie pomyśleć o nawilżaczu.
Doniczka z odpływem dopasowana pod wielkość bryły korzeniowej i stawiasz na podstawce.
Zmiany na liściach mogą być zarówno od zalegania wody w podłożu, jak od zbyt suchego powietrza. Jeśli zmiany będą postępować pomimo przesadzania trzeba będzie pomyśleć o nawilżaczu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta