Nolina - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
madiqa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sty 2022, o 23:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nolina - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Witam, około miesiąca temu dostałam piękną nolinę. Od około tygodnia zauważyłam, że dzieje się z nią coś złego. Liście od strony okna pokryte są rdzawymi plamkami, kilka liści musiałam ściąć (uschły). Roślina stoi przy oknie od strony południowo zachodniej, więc światła ma sporo, podlewam raz na ok. 1.5 tygodnia, zraszam co 2, 3 dni. Zależy mi, aby dobrze rosła, jednak nie mam pojęcia jak jej pomóc. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie;)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Roślinę trzeba przesadzić do właściwego podłoża, co robimy zawsze niezwłocznie po zakupie. Znając życie cały czas jest w tym produkcyjnym podłożu.
Poza tym doniczkę stawiasz na podstawce, osłonka nawet wiklinowa nie jest najlepszym rozwiązaniem, co w połączeniu mało przepuszczalnym podłożu łatwo o przelanie. Jednych z pierwszych objawów są plamy na liściach albo ich żółknięcie.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni oczyszczając w miarę możliwości ze starego podłoża.
Odetnij liście z plamami, a przynajmniej te z największą ich ilością.

Inne kwestie związane z uprawą znajdziesz w wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kubson
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2022, o 18:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.

Moja nolina utraciła liście na wskutek działania wciorniastków. Obciąłem wierzchołek zgodnie z instrukcją w pierwszych postach. Zmieniłem ziemię na ziemię dla juk i palm dodając na dno doniczki 4 cm keramzytu. Wcześniej po lekkim oczyszczeniu korzeni włożyłem roślinę na minutę do miski z odstaną wodą w temperaturze pokojowej po czym wsadziłem ją do doniczki. Korzenie byly przesuszone ponieważ nolina była długo nie podlewana.
Pytanie jak mam ją podlać po przesadzeniu?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak była przesuszona to nie możesz namaczać w wodzie albo podlewać obficie. Co prawda minuta to nie jest dużo, ale nie powtarzaj tego. Wpierw korzenie muszą się zregenerować, więc w tym czasie podlewasz oszczędnie.
Prawidłowe podłoże do Noliny musi być bardzo przepuszczalne, nie sadzimy do samej ziemi, tylko do mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji około 2:1.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kama11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2022, o 10:34

Post »

Witam wszystkich. Mam od kilkunastu lat wiekową, 2-metrową nolinę, która do tej pory sprawowała się świetnie. Przesadzam ją raz na 4 lat, nawożę w sezonie wiosenno-letnim raz na miesiąc. Od 2 lat nolina stoi wraz z moimi cytrusami na zabudowanym balkonie, co oznacza, że przechodzi klasyczne zimowanie w temperaturze nawet 8-5 stopni. Poprzednią zimę zniosła bardzo dobrze, straciła tylko kilka liści na skutek suchego powietrza (zimą ze względu na niską temperaturę prawie jej nie podlewałam). Latem pięknie odbiła, miała spore przyrosty. Natomiast teraz - katastrofa! :( Musiałam usunąć prawie połowę liści, bo pojawiły się na nich liczne, drobne, brązowe plamki. Wyraźnie coś dolega pędom, bo te plamki są u nasady liści i występują na długości 10-20 cm, głównie na brzegach liści. Niestety obawiam się, że jedno z trzech podlań, jakie zrobiłam od połowy października do końca lutego, było po prostu za obfite... Inne przyczyny nie przychodzą mi do głowy. Pień jest twardy na całej długości, chorują pędy i liście. Nie wiem, czy to korkowacenie, czy po prostu jakiś grzyb (np. fusarium). Zamieściłam zdjęcie. Czy wygląda Wam to na fuzariozę? Jeśli tak, co zastosować? Opryskać, czy raczej podlać jakimś środkiem? Widziałam na forum, że często polecacie Topsin. Tymczasem przeczytałam w poradniku ogrodniczym, że ten środek został wycofany. Znalazłam natomiast coś takiego jak Sarfun 500. Czy ktoś ma doświadczenie z użyciem tego środka? Oczywiście zakładając, że to faktycznie fuzarioza...? Będę wdzięczna za wskazówki.

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimowanie Noliny w tak niskiej temperaturze nie musi być koniecznością, chociaż zalecane. Jednak istnieje ryzyko, że mogą się pojawić choroby grzybowe, którym sprzyja zbyt słabo przeschnięte podłoże albo możliwość pojawienie się wyższej wilgotności powietrza.

Chorób grzybowych jest trochę i część jest do siebie podobna, że tylko badanie w laboratorium może potwierdzić która to konkretnie. Mi to wygląda na plamistość liści.
Na pewno trzeba odciąć wszystkie chore liście i... zajrzeć do korzeni.
W takich sytuacjach infekcja grzybowa może być także tam.
Jeśli z korzeniami jest wszystko ok, to pozostaje potem zrobić oprysk preparatem grzybobójczym. Tego preparatu co podałaś nie kojarzę, natomiast z zamienników Topsinu widziałem Scorpion 325sc.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kama11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2022, o 10:34

Post »

Dziękuję za odpowiedź i sugestię. Na razie spróbuję oprysku jakimś środkiem grzybobójczym, może właśnie tym "Scorpionem". Do korzeni póki co zaglądać nie będę, bo to stara i wielka roślina, przesadzona rok temu i takie jakiekolwiek naruszanie korzeni na pewno nie poprawi jej kondycji... Ziemię ma dobrą i przepuszczalną.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli plamy będą się dalej pojawiać pomimo oprysku/-ów, to sprawdzenie korzeni nie unikniesz. Nolina ma wrażliwy system korzeniowy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ojtam
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 sty 2020, o 11:38

Post »

Obrazek

hej, jak nie urok to... Na razie spokój z usychaniem i lokatorami czy grzybem, tzn. jakaś cudownie ozdrowiona i naprawiona nie jest, ale nie pogarsza się jej, puszcza nowe liście , natomiast księżniczka osiąga powoli punkt krytyczny, rusza się jak mleczak i jeszcze trochę a chyba przewali mi się z donicy. Jak ją spionizować/zabezpieczyć? Podpora, obręcz, haczyki jakoweś???
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takiej sytuacji wbij palik kokosowy, tylko delikatnie przy samej ściance doniczki.
Podłoże normalnie przesycha, nie jest zbyt długo wilgotne?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ojtam
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 sty 2020, o 11:38

Post »

nie, raczej nie jest wilgotne, nie zauważyłam żeby było.
Ten palik to pod tę przechyloną część do podpierania czy z drugiej strony i sznurkiem pień do palika? A może jeszcze raz spróbuję ją wyjąć i ziemi podsypać pod ten przechył??
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Palik chyba lepiej dać od zewnętrznej strony wycięcia.
Zawsze możesz zaglądnąć do korzeni, to że roślina jest niestabilna może świadczyć o słabym ich rozwinięciu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Szymi88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2022, o 17:08

Post »

Witam

Mam problem ze swoją nolina która tak jak na zdjęciu jest duża stad również taka donica a nie inna bo nigdzie nie mogłem znaleść tak szerokiej donicy a jednocześnie płaskiej. Donica do połowy wypełniona jest keramzytem. Podłoże to mieszanka ziemi do kaktusów oraz palm z piaskiem a także kermazytem.
Roślinę posiadam z 3 lata i do grudnia wszystko było z nią Ok aż do czasu jak w grudniu na potęgę zaczęła mi wypuszczać nowe liście ( na pierwszym zdjęciu te jasno zielone) po czym najpierw zmarniały tak jakby sflaczaly po czym zaczeły gnić u podstawy przez co kilka pióropuszy liści odpadło a to co nie oberwałem sam)Roślinę podlewam w okresie zimowym rzadko( raz na miesiąc albo i rzadziej) w momencie jak widzę ze gleba jest przesuszona. Pień jest gruby i twardy, ostatnio nawet u dołu korzenia wyrosła mi nowa odnoga. Pytanie moje co może być powodem tak mocnego gubienia całych liści ostatnimi czasy. Zdjęcie zrobione w listopadzie.

Obrazek

-- 3 kwi 2022, o 17:26 --

A tutaj zdjęcie zrobione dzisiaj
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zasadnicze pytanie, ten pojemnik ma odpływ? Nie widzę podstawki?
Jeśli nie, to podstawowy błąd. Rośliny sadzimy wyłącznie do doniczki z odpływem.
Podłoże powinno być bardzo przepuszczalne, czyli mieszanka ziemi i rozluźniacza w proporcji około 2 :1.
Stanowisko powinno być blisko okna.

Gubienie liści może być efektem uszkodzenia korzeni, do tego zbyt ciemnego stanowiska, nieprawidłowego podlewania. Nolina wymaga podlewania dużo, a rzadko. Jedynie w okresie jesienno-zimowym ograniczamy nieco podlewanie.
Ale przede wszystkim doniczka musi mieć odpływ i być praktyczna, a nie jedynie "designerska".
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Szymi88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2022, o 17:08

Post »

Oczywiście ze ma.Czy ewentualna przyczyna której się dopatruje może byc podmuch zimnego powietrza który czasami zdarzał się przy otwieraniu drzwi na balkon ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”