Borówka amerykańska - 12 cz.
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 12 cz.
Dzięki Yogi,
Bedę obserwować te borówki. Zobaczę jak się zachowają w tym sezonie.
Myślę jednak, że to jakaś pomyłka odmianowa. Jak nie zaczną owocować to za rok się z nimi rozstanę
Bedę obserwować te borówki. Zobaczę jak się zachowają w tym sezonie.
Myślę jednak, że to jakaś pomyłka odmianowa. Jak nie zaczną owocować to za rok się z nimi rozstanę
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:32
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Popatrzę na stronie szkółki z której chcę zamówić dedykowane zapylacze, żeby wszystko było dobrze zaplanowane.
"Planując zakup sadzonek borówki amerykańskiej najlepiej kierować się zasadą, aby w bezpośrednim sąsiedztwie sadzić odmiany o zbliżonym terminie kwitnienia i jak najdalszym pokrewieństwie."
Z tabelki wynika, żeby pory kwitnienia wszystkich borówek zazębiają się. Pytałem bo trochę zrobił mi mętlik ten stopień pokrewieństwa danych domian.
"Planując zakup sadzonek borówki amerykańskiej najlepiej kierować się zasadą, aby w bezpośrednim sąsiedztwie sadzić odmiany o zbliżonym terminie kwitnienia i jak najdalszym pokrewieństwie."
Z tabelki wynika, żeby pory kwitnienia wszystkich borówek zazębiają się. Pytałem bo trochę zrobił mi mętlik ten stopień pokrewieństwa danych domian.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
Muszę dosadzić 5 borówek w kastrach . Jakie proponujecie proporcje mam torf, troty mieszane , ziemię z lasu , piasek , igliwie suche.
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 paź 2021, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co myślicie o ściółkowaniu borówki słomą ? Dużo lepszy efekt dają zrębki ? Zastanawiam się też nad agrotkaniną w ostateczności bo agrowłóknina 50g nie zdaje egzaminu niestety.
-
- 50p
- Od: 17 paź 2021, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oto moja wstępna lista odmian do uprawy w donicach: Duke, Patriot, Toro, Chandler, Darrow. Przy wyborze kierowałem się przede wszystkim różnym terminem owocowania oraz terminem kwitnienia (aby się wzajemnie zapylały). Dobry wybór?
Słoma długo się rozkłada, nadaje się raczej do ściółkowania warzyw. Agrowłóknina nie zakwasza i szpetnie wygląda pod borówkami.
Dla borówek najlepsza jest przekompostowana kora sosnowa, dalej przekompostowane trociny, igliwie, drobne zrębki oraz torf kwaśny.
Ogólnie to ściółkuje się dostępną i przekompostowaną kwaśną materią organiczną.
Ja na glebie piaszczystej ściółkuje głównie starym igliwiem sosnowym. Dodatkowo dla uzupełnienie wypłukiwanego torfu co trzy lata daję pod krzak w zależności od jego wielkości od 10 do 20 litrów torfu kwaśnego.
Dla borówek najlepsza jest przekompostowana kora sosnowa, dalej przekompostowane trociny, igliwie, drobne zrębki oraz torf kwaśny.
Ogólnie to ściółkuje się dostępną i przekompostowaną kwaśną materią organiczną.
Ja na glebie piaszczystej ściółkuje głównie starym igliwiem sosnowym. Dodatkowo dla uzupełnienie wypłukiwanego torfu co trzy lata daję pod krzak w zależności od jego wielkości od 10 do 20 litrów torfu kwaśnego.
-
- 200p
- Od: 30 lip 2020, o 19:27
W literaturze nie jest zalecane ściółkowanie samym torfem.
Torf daje się na etapie zakładania kwatery w głąb gleby jako jeden ze składników podłoża.
-- 26 mar 2022, o 00:58 --
Torf daje się na etapie zakładania kwatery w głąb gleby jako jeden ze składników podłoża.
-- 26 mar 2022, o 00:58 --
DobryDyluu pisze:Oto moja wstępna lista odmian do uprawy w donicach: Duke, Patriot, Toro, Chandler, Darrow. Przy wyborze kierowałem się przede wszystkim różnym terminem owocowania oraz terminem kwitnienia (aby się wzajemnie zapylały). Dobry wybór?
Trzyary,
Podajesz zalecenia dla upraw towarowych borówki. W uprawie amatorskiej ściółkowanie kwaśnym torfem sprawdza się nie tylko u mnie.
Podajesz zalecenia dla upraw towarowych borówki. W uprawie amatorskiej ściółkowanie kwaśnym torfem sprawdza się nie tylko u mnie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Można posypywać torfem kwaśnym lub ziemią do azalii, borówek. Warto jednak zrobić jeszcze ściółkę z kory iglastej bo torf szybko się przesusza. Borówka się w tym zakorzeni i będzie miała wodę nawet ze słabych opadów. Z czasem użyźnią się też głębsze warstwy gleby bo materiał będzie wypłukiwany.
Pierwsze swoje borówki posadziłem bez przygotowania podłoża i takie podsypywanie dużo dało i krzewy zaczęły rosnąć i coś z nich będzie.
Teraz przygotowuje podłoże w którym borówki rosną aż miło patrzeć. 50% tej mieszanki stanowi ziemia ogrodowa średnio kwaśna, 25 % ziemia do borówki, 25 % stanowi mieszanka drobnej kory podkładowej i kory iglastej niesortowanej.
Jak macie lekką ziemię to ją tak wymieszajcie do głębokości 30 cm w całym pasie przeznaczonym dla borówek.
Pierwsze swoje borówki posadziłem bez przygotowania podłoża i takie podsypywanie dużo dało i krzewy zaczęły rosnąć i coś z nich będzie.
Teraz przygotowuje podłoże w którym borówki rosną aż miło patrzeć. 50% tej mieszanki stanowi ziemia ogrodowa średnio kwaśna, 25 % ziemia do borówki, 25 % stanowi mieszanka drobnej kory podkładowej i kory iglastej niesortowanej.
Jak macie lekką ziemię to ją tak wymieszajcie do głębokości 30 cm w całym pasie przeznaczonym dla borówek.
Ja daje trociny iglaste, zrębki iglaste czasem kora się trafi - przysypuje to naprzemiennie trawą świeżo skoszoną. Po paru latach ładna próchnica pod krzaczkami się zrobiła.
-
Obornik granulowany można dać w małych dawkach. Spróbuję też z tymi humusami papką i węglem drzewnym w tych słabych miejscach gdzie gorzej rosną.
-
Granulowany nieznacznie podnosi pH ale jak nawozimy zakwaszającymi nawozami i siarką granulowaną to śmiało można obornik taki zastosować jako uzupełnienie dające dodatkową materię organiczną, którą borówka uwielbia.