Wszystko o pomidorach cz. 17
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
U mnie jeszcze co nie co jest na krzakach, bo posadziłem kilka wilków i z nich mam sporo pomidorów.
Jak już Gieniu wywołałaś temat k37, to powiedz mi czy u ciebie pomidory są głąbiaste ? U mnie tragedia jest, pomidor do połowy ma dużego głąba
I ogólnie taki średnio aromatyczny jest. Wiem że niektórzy go zachwalają ale dla mnie nic specjalnego, odmiana k37/3
Jak już Gieniu wywołałaś temat k37, to powiedz mi czy u ciebie pomidory są głąbiaste ? U mnie tragedia jest, pomidor do połowy ma dużego głąba
I ogólnie taki średnio aromatyczny jest. Wiem że niektórzy go zachwalają ale dla mnie nic specjalnego, odmiana k37/3
Piotr
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie były głąbiaste, teraz nie mam dojrzałego, żeby zrobić zdjęcie, ale jak coś dojrzeje, zrobię na pewno. Te na foto ze strzałami to kozulki, pewnie K37/3, ale co do numeracji nie mam pewności na 100%. Krzaki silne, owoców było dużo i jeszcze trochę jest. To z 3 lipca:
Ale u mnie żadne nie były głąbiaste, może to kwestia nawożenia? Tylko, że nic mądrego nie polecę, bo u mnie kompost, popiół, siarczan potasu do gruntu i w oprysku siarczan magnezu, albo PW z saletrą potasową i wszystko na wyczucie. Chyba miałam szczęście
Ale u mnie żadne nie były głąbiaste, może to kwestia nawożenia? Tylko, że nic mądrego nie polecę, bo u mnie kompost, popiół, siarczan potasu do gruntu i w oprysku siarczan magnezu, albo PW z saletrą potasową i wszystko na wyczucie. Chyba miałam szczęście
Pozdrawiam Eugenia
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Taki głąbiasty był u mnie Mymystery . Po wykrojeniu niewiele zostaje .
Też nie mam aktualnie dojrzałych , jak dojrzeją wstawię zdjęcie w przekroju .
Też nie mam aktualnie dojrzałych , jak dojrzeją wstawię zdjęcie w przekroju .
-
U mnie mymystery w poprzednim roku był praktycznie bez głąba , w tym roku go nie uprawiałem, ale w przyszłym na pewno go wysieje.
Nie mam pojęcia od czego zależy ten problem głąbiastego pomidora
Nie mam pojęcia od czego zależy ten problem głąbiastego pomidora
Piotr
Pomidory ukrainskie
Będac we Lwowie kupiłam nasiona ukraińskich pomidorów.Czy podchodzą one pod rosyjskie?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Re: Pomidory ukrainskie
Na Ukrainie mogłaś kupić różne pomidory, polskie , rosyjskie…. Napisz nazwy tych pomidorów
, wtedy ktoś może Ci odpowie na Twoje pytanie
Asia
, wtedy ktoś może Ci odpowie na Twoje pytanie
Asia
Cześć , czy mógłby ktoś doradzić czy cylindry do pomidorów o średnicy 25cm będą dobre ? W tunelu mam już bardzo wyjałowioną ziemię i chciałbym , posadzić pomidory w cylindrze do którego bym nasypał ziemi ogrodniczej.
-
Takie cylindry powinny wystarczyć, z tym że już są troszkę drogie. Nie wiem czy ci się nie będzie bardziej opłacało kupić doniczki produkcyjne 10l , kosztują około 3-4 zł, odciąć dno i troszkę wkopac. Ja u siebie planuję tak zrobić.
Piotr
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Planuję wysiać pomidory do gruntu 8 kwietnia, wg kalendarza ogrodniczego, ale zastanawiam się, czy to nie będzie za późno?
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
W ubiegłym roku część do gruntu siałam dokładnie 8 kwietnia. Urosły i owocowały dobrze. Tu na dole foto z 27maja i koniec lipca
Pozdrawiam Eugenia
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Widzę, że są tu ogrodnicy uprawiający pomidory pod folią. Ponieważ wiosny coraz dłuższe i zimniejsze zdecydowałem kupić szklarnię z poliwęglanu. Obejrzałem na ten temat mnóstwo filmików, ale żaden mi nie odpowiedział na zasadnicze pytanie. Mianowicie, co z zapylaniem w tunelu/szklarni? Wiem, że pszczoły nie wlatują do zamkniętych pomieszczeń; trzmiele tak, ale w moim rejonie jest ich bardzo mało. Czy konieczne jest "zapylanie" chemiczne?
Pszczoły to raczej nie interesują się pomidorami, ale trzmiele to jak najbardziej. Nawet jeden trzmiel obrobi tunelik z pomidorami. Jak się przyzwyczai, to będzie uprawę odwiedzał wielokrotnie. Od zapylania możesz go zrazić opryskami chemicznymi. Jeśli go nie zabijesz to i tak nie przyleci aby zapylić pomidory. Pomidory zapylają się same przez ruch powietrza. Czyli szklarnia otwarta. Od lat uprawiam towarowo pomidory, i od lat nie używam już zapylaczy np. betoxonu. Przeszkodą w zapyleniu pomidorów jest zbyt niska i zbyt wysoka temperatura.
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja używam boru i nie ma kłopotu by coś nie zawiązało. Każdy ma swoje sposoby.