Te dane pochodzą z Kanady? U mnie te z serii Boreal kwitną podobnie jak Aurora i owocują też podobnie 2 połowa czerwca. W marcu nasłonecznienie nie jest jeszcze jak w lecie i niektóre mają więcej cienia i te będą kwitły nieco później od tych ogrzanych wiosennym słońcem.adam_k27 pisze:No właśnie z tabelki wynika, że Boreal Beauty, Boreal Beast i Boreal Blizzard powinny kwitnąc 2-4 tygodnie później niż pozostałe. Mam te trzy odmiany, a także Aurorę, Boralis, Zojkę i Blue Banana. Wszystkie kwitną mniej więcej w tym samym okresie.
Jagoda kamczacka cz. 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy Wasze już kwitną? Moje jeszcze w pąkach, ale już tuż tuż. Dostały w tym roku wsparcie w postaci ulika z trzmielami, jestem ciekawa efektu
Pozdrawiam Lucyna
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Pączki widać ale chyba tylko jeden z nich jest na początku etapu otwarcia. Także jeszcze kilka ciepłych dni i oby jakiś wiosenny deszcz.
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Jagoda Morena 27 marca. Na działce kwitną też Aurora, Borealis, Tundra, Sinogłaska , Bestia i inne ale są takie co nie kwitną i są wyraźnie w tyle jak Zojka, Wojtek oraz Piękna. Piękna i Bestia są dobrymi zapylaczami ale teraz zaczyna kwitnąć tylko ta druga. I właśnie dlatego warto mieć wiele odmian. Pierwsze kwiaty Bestii zapyli Aurora lub inna?
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
Wydaje mi się, że jeśli chodzi o zapylanie to liczy się odległość między krzakami jagód, a nie odległość jagód od borówek. A jedyny zgrzyt widzę w zakwaszonej ziemi pod borówkami, bo jagody takiej chyba nie potrzebują. Zakładając, że krzaki jagód i borówek będą średnicy docelowej 2m i tak daleko będą sięgać ich korzenie, to zostaje 1m zapasu czyli ziemi izolującej.mateo123 pisze:Witam, czy można sadzić jagody kamczackie w towarzystwie borówek amerykańskich? Chciałem posadzić trzy jagody w rzędzie, trzy metry odstępu i też trzy borówki. Czy nie będzie wtedy problemu z zapylaniem?
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
No to zupełnie nie widzę problemu.
Mam kamczatki ruskie, polskie i kanadyjskie. Startują z liśćmi i kwiatami różnie, ale wielkiej przepaści nie ma. Natomiast dojrzałość zbiorczą łapią wszystkie prawie równocześnie. Maksymalna różnica między najwcześniejszą a najpóźniejszą to 2 tygodnie, a może i mniej. Tak więc w moim przypadku te podziały na wczesne i późne, to mogę między bajki włożyć.
W tym roku, pierwsza wystartowała Blue Banana.
W tym roku, pierwsza wystartowała Blue Banana.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Raczej nikt Ci nie doradzi konkretnej odmiany. Zwróć uwagę na termin dojrzewania twojego krzewu i kup odmianę owocującą w innym. Wcześniejszym lub późniejszym. Jeśli masz jeszcze jakieś miejsce, to wsadź dla pewności dwie. Może ktoś doradzi jakieś słabiej rosnące? Nie wiem jak to zrobić inaczej.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Też bym radziła dosadzić dwie ,muszą też kwitnąć w tym samym czasie co Twoja.
Pewnie jesteś z cieplejszego rejonu bo u mnie nie kwitnie jeszcze żadna z moich jagód
więc odmian nie doradzę. Ale te dwie dobrać tak żeby nawzajem się zapylały no i
przy okazji tą Twoją np.Wojtek i Zojka albo Aurora i Honeybee...
Pewnie jesteś z cieplejszego rejonu bo u mnie nie kwitnie jeszcze żadna z moich jagód
więc odmian nie doradzę. Ale te dwie dobrać tak żeby nawzajem się zapylały no i
przy okazji tą Twoją np.Wojtek i Zojka albo Aurora i Honeybee...