Jagoda kamczacka cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 4

Post »

adam_k27 pisze:No właśnie z tabelki wynika, że Boreal Beauty, Boreal Beast i Boreal Blizzard powinny kwitnąc 2-4 tygodnie później niż pozostałe. Mam te trzy odmiany, a także Aurorę, Boralis, Zojkę i Blue Banana. Wszystkie kwitną mniej więcej w tym samym okresie.
Te dane pochodzą z Kanady? U mnie te z serii Boreal kwitną podobnie jak Aurora i owocują też podobnie 2 połowa czerwca. W marcu nasłonecznienie nie jest jeszcze jak w lecie i niektóre mają więcej cienia i te będą kwitły nieco później od tych ogrzanych wiosennym słońcem.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy Wasze już kwitną? Moje jeszcze w pąkach, ale już tuż tuż. Dostały w tym roku wsparcie w postaci ulika z trzmielami, jestem ciekawa efektu :wink:
Pozdrawiam Lucyna
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje jagody się budzą ;:215
Obrazek

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Pączki widać ale chyba tylko jeden z nich jest na początku etapu otwarcia. Także jeszcze kilka ciepłych dni i oby jakiś wiosenny deszcz.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Obrazek
Jagoda Morena 27 marca. Na działce kwitną też Aurora, Borealis, Tundra, Sinogłaska , Bestia i inne ale są takie co nie kwitną i są wyraźnie w tyle jak Zojka, Wojtek oraz Piękna. Piękna i Bestia są dobrymi zapylaczami ale teraz zaczyna kwitnąć tylko ta druga. I właśnie dlatego warto mieć wiele odmian. Pierwsze kwiaty Bestii zapyli Aurora lub inna?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

U mnie tak.

Obrazek
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

mateo123 pisze:Witam, czy można sadzić jagody kamczackie w towarzystwie borówek amerykańskich? Chciałem posadzić trzy jagody w rzędzie, trzy metry odstępu i też trzy borówki. Czy nie będzie wtedy problemu z zapylaniem?
Wydaje mi się, że jeśli chodzi o zapylanie to liczy się odległość między krzakami jagód, a nie odległość jagód od borówek. A jedyny zgrzyt widzę w zakwaszonej ziemi pod borówkami, bo jagody takiej chyba nie potrzebują. Zakładając, że krzaki jagód i borówek będą średnicy docelowej 2m i tak daleko będą sięgać ich korzenie, to zostaje 1m zapasu czyli ziemi izolującej.
mateo123
100p
100p
Od: 26 lut 2021, o 22:32

Post »

Andrzej997 borówki i jagody będą rosły w osobnych grządkach oddzielonych trawnikiem.

Obrazek
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

No to zupełnie nie widzę problemu.
Awatar użytkownika
SETA
200p
200p
Od: 4 cze 2016, o 23:30

Post »

Mam kamczatki ruskie, polskie i kanadyjskie. Startują z liśćmi i kwiatami różnie, ale wielkiej przepaści nie ma. Natomiast dojrzałość zbiorczą łapią wszystkie prawie równocześnie. Maksymalna różnica między najwcześniejszą a najpóźniejszą to 2 tygodnie, a może i mniej. Tak więc w moim przypadku te podziały na wczesne i późne, to mogę między bajki włożyć.
W tym roku, pierwsza wystartowała Blue Banana. :tan
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
Pamir
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2022, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam, czy ktoś jest w stanie rozpoznać co to za odmiana jagody kamczackiej. Mam taki krzew od kilku lat, wysoki na ok 1m, pokroj kulisty, teraz kwitnie. Chcialbym dokupic drugi do lepszego zapylania bo kwiatow kazdego roku jest duzo, niestety owocow malo ale nie wiem jakiej odmiany najlepiej...

Obrazek

Obrazek
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Raczej nikt Ci nie doradzi konkretnej odmiany. Zwróć uwagę na termin dojrzewania twojego krzewu i kup odmianę owocującą w innym. Wcześniejszym lub późniejszym. Jeśli masz jeszcze jakieś miejsce, to wsadź dla pewności dwie. Może ktoś doradzi jakieś słabiej rosnące? Nie wiem jak to zrobić inaczej.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Też bym radziła dosadzić dwie ,muszą też kwitnąć w tym samym czasie co Twoja.
Pewnie jesteś z cieplejszego rejonu bo u mnie nie kwitnie jeszcze żadna z moich jagód
więc odmian nie doradzę. ;:173 Ale te dwie dobrać tak żeby nawzajem się zapylały no i
przy okazji tą Twoją np.Wojtek i Zojka albo Aurora i Honeybee...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”