Jagoda kamczacka cz. 4
-
- 50p
- Od: 30 gru 2015, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Pamir, może po kształcie jagody uda się ustalić jaka to odmiana, albo wskazać jaką odmianą na pewno nie jest. Wtedy łatwiej będzie wybrać zapylacza. Zobacz w sklepie ogrodniczym, które odmiany teraz kwitną i z tych wybierz. Długi okres kwitnienia ma Leningradzki Velikan (podobno ma smaczne jagody) i wytwarza dużo ziaren pyłku. Dobrymi zapylaczami są też odmiany Morena i Nimfa.
U mnie jagody kamczackie jeszcze nie kwitną.
U mnie jagody kamczackie jeszcze nie kwitną.
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najprościej wywalić, albo jeszcze lepiej dokup więcej krzewów, które są wzajemnymi zapylaczami i zaczekaj, a nuż trafisz, bo wywalić zawsze zdążysz.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Pamir. Przeczytałem twój post jeszcze raz. Skoro krzew od kilku lat utrzymuje pokrój kulisty, to może dobierz mu towarzysza rosnącego bardziej wzwyż? Są podobno takie odmiany.
Dzięki wszystkim za powyższe porady. Spróbuję jeszcze trochę poobserwować ten krzak tzn. kiedy skończy kwitnąć, kiedy zaczną dojrzewać jagody i jakiego będą kształtu. Wtedy może uda mi się dokupić jakiegoś zapylacza... Niestety w promieniu 3-4 metrów od obecnej jagody mogę wsadzić tylko jeden krzak, nie mam więcej miejsca dlatego tak kombinuję. Pozbywać się obecnego tak od razu chyba nie ma sensu, bo ten rośnie już 5-6 lat więc teoretycznie powinien wchodzić w pełnie plonowania.
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
W takim razie to ja bym wsadziła chociaż jeden krzaczek
odmiany polecanej jako dobry zapylacz.
Owoce zapylone własnym pylkiem nie są typowe dla odmiany
i gorszej jakości, drobniejsze przede wszystkim i mniej.
odmiany polecanej jako dobry zapylacz.
Owoce zapylone własnym pylkiem nie są typowe dla odmiany
i gorszej jakości, drobniejsze przede wszystkim i mniej.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jutro będe na działce, to dam znać jakie odmiany u mnie obecnie kwintą. Może nie będzie to super miarodajne, bo to sadzonki wysadxone jesienią ale jakiś trop będzie.
Pamir,
Posadziłbym jak najwcześniej sadzonkę odmiany ,, na chybił trafił'' bo prawdopodobieństwo dubletu jest znikome.
Sadzonka powinna mieć liście i pąki kwiatowe to jeszcze w tym roku dojdzie do zapylenia krzyżowego.
W ubiegłym roku, na początku maja posadziłem 10 sztuk kwitnących mikrusów i miałem w czerwcu kontrolne owocowanie.
Posadziłbym jak najwcześniej sadzonkę odmiany ,, na chybił trafił'' bo prawdopodobieństwo dubletu jest znikome.
Sadzonka powinna mieć liście i pąki kwiatowe to jeszcze w tym roku dojdzie do zapylenia krzyżowego.
W ubiegłym roku, na początku maja posadziłem 10 sztuk kwitnących mikrusów i miałem w czerwcu kontrolne owocowanie.
- BobejGS
- Kontakt:
Obecnie kwitną w większym lub mniejszym stopniu u mnie:
Honeybee
Boreal beast
Boreal blizzard
Aurora
Zojka
Atut
Wołoszebnica
Honeybee
Boreal beast
Boreal blizzard
Aurora
Zojka
Atut
Wołoszebnica
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystko zależy od lokalizacji - u mnie od północnej strony w cieniu domu nie ma mowy jeszcze o kwitnieniu.
-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Byłem w sobotę na działce u mnie jeszcze jagody nie kwitną dopiero zaczynają się budzić, kwitnie tylko dereń ale on szybko zaczyna
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
- BobejGS
- Kontakt:
Co z tego że u mnie już od ok tygodnia kwitną, jak żadnego zapylacza nie widać latającego i kwiatki opadają. Pytanie czy możliwe jest zapylenie się przez wiatr własnym pyłkiem czy raczej odpada. Sporo kwiatków już na ziemi leży.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
U mnie nawet rosyjskie jeszcze nie zakwitły. Co noc temp. spada poniżej zera.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris