Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
Właśnie ten blady wierzchołek niepokoi. Widzi mi się głodny jest czy cóś?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tu jest chyba pies pogrzebany.Darek26 pisze:Są trzymane pod lampą doswietleniowa 24/h
Pomidory potrzebuję 6-8 godzin nocy.
Dorota
-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaco1978 mi to wygląda na objaw edemy. Gdzie je trzymasz? w growboxie?
Witam,
Mam problem z rozsadą pomidorów. Wysiałem ok. 20 marca, ładnie wzeszły, liścienie rozwinęły się prawidłowo, ale już liście właściwe gorzej tzn. są wydłużone i podwinięte do spodu. Nie wiem czy to jakaś choroba czy niedobory. Może przelane? Może za dużo światła lub za mało? Są pod oświetleniem ledowym 12h dziennie ok 8000lux, temperatura ok 18-20C, podłoże do wysiewu Ceres, woda do podlewania odstana z kranu... Gdzie szukać przyczyny?
Mam problem z rozsadą pomidorów. Wysiałem ok. 20 marca, ładnie wzeszły, liścienie rozwinęły się prawidłowo, ale już liście właściwe gorzej tzn. są wydłużone i podwinięte do spodu. Nie wiem czy to jakaś choroba czy niedobory. Może przelane? Może za dużo światła lub za mało? Są pod oświetleniem ledowym 12h dziennie ok 8000lux, temperatura ok 18-20C, podłoże do wysiewu Ceres, woda do podlewania odstana z kranu... Gdzie szukać przyczyny?
-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
Nadmiar azotu powoduje zawijanie młodych liści do dołu. Nawet jeśli nie dokarmiałeś jeszcze, mógł być już dosypany w podłożu.
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja prawdopodobnie przez ziemiorki straciłem kilkanaście odmian w tym wiele bezpowrotnie (ostatnie nasiona) innego powodu nie podejrzewam. Nigdy ziemiórek nie miałem, nie idzie tego wytępić od lutego . Tyle pracy nad rozsadami i wszystko na darmo.
Mario77 podloze to substrat kokosowy Ceres typ B, typowe do wysiewu warzyw: pomidor, ogorek, niby profesionalne, dodatkowo nic nie nawozilem jeszcze... W zeszlym roku mialem takie samo podloze, ale typ A, ubozsze w skladniki typowo pod np. sałatę i ten efekt skrecania lisci tez wystepował. Dodatkowo wtedy bylo widac duze niedobory fosforu, teraz nie ma tego problemu.
Nie chce rozsady przelewac, aby zmiejszyc stezenie azotu bo wtedy pojawi sie pewnie problem z fosforem... Sprobuje im zwiekszyc moc swiatła i czas naswietlania do 14h. Moze wtedy szybciej przejedza azot
Nie chce rozsady przelewac, aby zmiejszyc stezenie azotu bo wtedy pojawi sie pewnie problem z fosforem... Sprobuje im zwiekszyc moc swiatła i czas naswietlania do 14h. Moze wtedy szybciej przejedza azot
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
W miniony piątek wyniosłam na deszcz sadzonki pomidorów. Tak pod chmurkę, na 2 godziny. Było ciepło, deszczyk to taka grubsza mgiełka. Sadzonki małe, 3 dni po pikowaniu. W oczach podrosły, nabrały wigoru. Jest dobrze.
Re: sadzonki pomidorów - co to jest?
Porażenie słoneczne
Nic im nie będziePamir pisze:Witam,