Ogród pod wierzbą 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 2

Post »

Lidziu, śnieżyca lubi kwaśną glebę, pewnie dlatego u mnie zaczęła się rozrastać dopiero kiedy gleba zmieniła pH i dlatego teraz nie chcą u mnie rosnąć sasanki, mimo odkwaszania ;:145 . Chociaż pod leszczyną, gdzie powinno być zasadowo, śnieżyca ma się najlepiej ;:oj .
Żywiec podobno jest ekspansywny, a u mnie coś nie chce, a mogłaby być ich choć mała łączka. Biały też byłby mile widziany.
Na zdjęciu jest właśnie irys Auchera. Tego mam już długo i choć się nie rozrasta, to jest i tylko w ubiegłym roku odpoczywał od kwitnienia. Zaglądam do niego każdej wiosny czy się pojawi, bo kupiłam jeszcze jednego, o trochę innym kolorze kwiatów, ale posadzony wiosną, zginął przed jesienią, nie kwitnąc ;:174 .
Piękne życzenia przygarniam i gorąco odwzajemniam ;:196

Lucynko, z tęsknotą mus się pogodzić, ale pogonić zupełnie jej się nie da ;:185 , mam wrażenie, że z wiekiem dokucza mi coraz bardziej :roll: .
Pogoda nie chce pomagać, bo zamiast słońca przyniosła deszczowe chmurzyska i tylko niedziela była pogodna choć chłodna. Dzisiaj znowu chmury przykryły niebo i obiecują deszcz ze śniegiem ;:145 , ale już niedługo ma być lato ;:306 .
Na zdjęciu jest kokorycz lakolistna (paprociolistna), jedyna, która się przyjęła z siewek od Jadzi :tan . W tamtym roku miała jakieś kwiatuszki, to wypatruję pilnie sieweczek ;:333
Hiacynty wdzięczne za pochwały ;:180 , rozkwitają mimo deszczu, a jak tylko słonko zaświeci, pachną cudnie!
Mam nadzieję, że Twoje życzenia już wkrótce się spełnią i zapanuje nam wiosna słoneczna i ciepła ;:196

Soniu, takie czasy nastały, świat zrobił się jakiś mniejszy i dzieci radośnie rozwłóczą się po nim, a nam pozostaje czekanie i tęsknota ;:145 . Żeby jeszcze nastał spokój na świecie, to odwiedziny byłyby częstsze!.
Nastał czas niebieskości w ogrodzie ;:333 , przynajmniej nisko, bo wyżej zaczynają królowanie narcyzy ;:138
Pięknych dni w ciepłych promieniach słońca, Soniu ;:196

Zimno nie powstrzymuje wiosennych kwitnień, a jak słońce poświeci to pachnie co może ;:138 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Narcyzy się rozkręcają

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulipanków przybywa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lilie wyrastają i poskrzypki się obudziły ;:223 . Wokół mojej białej schwytałam już sześć sztuk!

Obrazek

Obrazek

A ta schowała się w kwiatku ciemiernika cuchnącego! Nie wiem co mi kazało do niego zajrzeć ;:oj

Obrazek

I jeszcze kilka narcyzów, żeby nie kończyć tą piękną paskudą :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pierwiosneczki już pełnym rozkwicie, to takie małe słoneczka na rabatach, nawet jeśli są fioletowe ;:306 Super są te Twoje kolorowe rzeczki kwiatów. Masz ich tyle, że może są tak samo jak Mur Chiński widoczne z kosmosu? Tak na pewno jest ;:108 U Ciebie już nawet poskrzypka ma na czym żerować, a moje lilie i to jak na razie jedynie martagony, ledwo wystawiły nosy z ziemi. Inne jeszcze głęboko uśpione, żeby wiedzieć gdzie rosną, ciągle mam pozostawione badyle po nich.
Widząc Twoją kokorycz lakolistną skojarzyłam, że chyba też ją miałam ;:224 Muszę się za nią rozejrzeć, bo jakoś jej nie kojarzę z ostatniej wizyty, a już powinna kwitnąć. I przetacznik siwy się u mnie też nie utrzymał, był dwa lata i się zmył.
Przytulam Cię mocno ;:168 życząc zdrówka i słoneczka, żebyś mogła biegać po swoim ogródku ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Martuś :wit
Ale ty masz już dużo pięknego kwiecia wiosennego.
U mnie tyle jeszcze nie ma,
Ileż radości już sprawiają te kwitnące małe roślinki.
I te małe listeczki.Życie budzące się w przyrodzie i nas zawsze pozytywnie budzi :)
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Ależ masz przepiękne tulipany - jakie piękne odcienie i ciekawe liście! Ja za żonkilami nie przepadam, ale ten Twój ostatni jest przepiękny!
Tyle fioletów i błękitów, przepiękna wiosna! ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Martusiu nie dosyć ze kwiatki w hurtowych ilościach to i poskrzypka również .Moje lilie jeszcze śpią,a Twoim zachciało się zaszaleć i zaraz mają gości :wink: Wreszcie pogoda jakoś się zlitowała nad nami. Wiesz że jakoś ostatnio znów straciłam ochotę na ogródek chyba przez tę wycinkę drzew za siatką .Zdróweczka Martusiu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, u mnie te pierwiosnki same sobie tworzą rabatę, rozsiewając się w murawie, ja tylko wyrywam trawę, której nie dają rady same zagłuszyć. Być może mają ambicję być widoczne z kosmosu, bo każdego roku jest ich więcej? ;:306 Są bardzo wczesne, pierwsze zdjęcia mam z 22 lutego, teraz już powoli będą kończyć, kiedy inne odmiany zaczną rozkwitać.
Chciałabym bardzo, żeby moje lilie siedziały grzecznie pod ziemią, aż do zimnej Zośki, ale one wyłażą na potęgę, żeby przyprawiać mnie o ból głowy w okolicach 15-tego maja!
Przetacznik dostałam od Dorotki już dwa razy i wygląda na to, że znowu kicha, nic nie widać ;:185 , a kiedyś przecież rósł! To chyba coś z ziemią nie tak ;:223 , kokorycze kłączowe, też mi się wyprowadzają ;:145 , nawet złocista, która potrafi rosnąć jak chwast!.
Słoneczko się pokazało i nawet chwilami gorące, to ładuję baterie w ogrodzie ;:196

Aniu, :wit , nareszcie i Ciebie wiosna obudziła ;:138
W Twojej okolicy dłużej wiosna walczy z zimą, ale jeszcze tylko zimne Święta i ma być pięknie, to i Twój ogród rozkwitnie kolorami, czego życzę Ci gorąco, bo potrzeba nam jak najwięcej dobrych myśli ;:196

Marmarelko :wit w moim ogrodzie. Dziękuję bardzo za miłe słowa pod adresem wiosennych kwitnień, zwłaszcza tulipanków, bo to kwitną na razie te mniejsze, wczesne, a będzie więcej, zapraszam.
Narcyzy chyba szybko przekwitną, bo śpieszą się bardzo, a są moją wielką miłością ;:167 i tutaj sobie nagrabiłaś koleżanko ;:306 , jak to nie przepadasz za narcyzami ;:oj

Jadziu ;:168
Mojego ogródka nikt mi raczej nie odbierze, ale jak pomyślę, że kiedyś nie będę mogła się po nim szwendać, to ogarnia mnie rozpacz ;:145 , i ogromnie Ci współczuję niepewnego losu Twojego ogródeczka!
Ciągle mam nadzieję, że zostawią go w spokoju, przecież i tak muszą zachować jakąś odległość od zabudowań!
Nie trać ducha i ciesz się kwitnieniami, a dzięki wycince będziesz mieć więcej słońca dla róż ;:215
Spokoju i tylko dobrych myśli, Jadziu ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwiosnki sadzone 4-tego stycznia, ciągle kwitną i poza jednym, mają się całkiem dobrze

Obrazek

Obrazek

Ostatnie krokusiki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego świętowania w rodzinnym gronie w zdrowiu i spokoju :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Cudne. Po prostu cudne. Zwłaszcza te niebieskie pierwiosnki z białą obwódką… Tulipanki też śliczne – one mają taki lekko fioletowawy kolor płatków, czy to tylko tak na fotce wyszło?

Pozdrawiam!
LOKI
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ho, ho. Martusiu, w Twoim ogrodzie to już niemal maj! ;:138 ;:138
U mnie żonkile dopiero zaczynają, a u Ciebie już kwitną wszystkie odmianowe narcyzy. :shock:
Dziękuję za nazwanie nieznanej mi kokoryczy. ;:180 Ładniutka ona jest! ;:215
Ostatnie dni przed świętami, oprócz deszczowego czwartku, spędziłam na działce, w związku z tym jestem teraz zarobiona po łokcie, dlatego muszę szybciutko wracać do kuchni. ;:137

Życzę Ci zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt. ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kochana, moja mama ma od ponad 45 lat kwiaciarnię, moje całe dzieciństwo to czerwone róże
w ogromnych paczkach do czyszczenia i żonkile z tymi swoimi wiecznie nieustawnymi łodyżkami ;:306 chyba mam po prostu
z tymi dwoma kwiatami jaką nieuleczoną traumę ;:124
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś, ale masz kolorów w ogrodzie. :shock: Narcyzy odmianowe śliczne. ;:oj
Tulipany już Cię cieszą kwiatami, ;:215 a moje stoją w pąkach, jak zaklęte. Nie pamiętam, żeby tak późno zakwitały u mnie botaniczne.
Na czerwone potwory na liliach, też już polowałam. ;:161
Dobrego tygodnia. ;:168
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U Ciebie Martusiu wiosna się nie ociąga.. ;:oj ogród w pełnej wiosennej krasie! Można :shock: pozazdrościć! ;:138

;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, ;:180 , muszę przyznać Ci rację, są cudne :tan .
To tulipany Polychroma, otwarte są białe, ale na zewnątrz płatki są fioletowawe i to trochę przebija.

Lucynko, to dziwne, ale kwitnień coraz więcej, choć powietrze mroźne po nocnych przymrozkach, których końca nie widać ;:185 . To chyba wpływ opadów i kilku naprawdę ciepłych dni!
Święta jednak były pogodne, i można było pobiegać po ogrodzie, ale zimno było tak, że każde zdjęcie mam niewyraźne ;:306 .
Już niedługo maj i mam nadzieję, że piękny i ciepły! ;:65 ;:196

Marmarelko, no cóż, możliwe, że masz uraz, ale w ogrodzie narcyzy rosną bez układania, to może się przełamiesz i jednak je polubisz? Jest mnóstwo pięknych odmian, zupełnie odmiennych od tych kwiaciarnianych ;:215

Soniu, narcyzy uwielbiam, to i przez lata trochę ich nazbierałam, chociaż wiele też przepadło. Niektóre z czasem odradzają się z maleńkich cebulek :tan .
Ponieważ pojawiają się i znikają, nazwy, pod którymi je kupowałam, ulatują z pamięci i pewna jestem na 100% tylko dwóch :oops:
Tulipany nieśmiało rozkwitają gdzieniegdzie, ale zimno jest i kwiatki jakieś takie przykurczone, nie szaleją zbytnio. Ogólnie to nie będzie u mnie tulipanowej wiosny ;:185 . Z dużych cebul wyrosły w większości same uszy, a tam, gdzie nawścibiałam drobnicy, widać dużo pąków ;:oj . Trzeba będzie robić wykopki!
Poskrzypce chyba zimno, albo dobrze się chowa, bo na razie jej nie spotykam, ale ślimaczkom nic nie przeszkadza i buszują w najlepsze ;:14
Mogę nawet polować na poskrzypki, tylko niech już nareszcie będzie cieplutko! ;:196

Maryniu, ;:180 . Kwiatki kwitną, ale zimno nie pozwala im rozwinąć skrzydeł ;:174 , chociaż się starają. Rozkwitają też już drzewa i krzewy, czekając na ciepłe słońce i pszczółki, to zaczyna być kolorowo nie tylko przy ziemi, a i zieloności przybywa, w ogromnej liczbie odcieni ;:138
Z nadzieją na ciepło, pozdrawiam gorąco ;:196

Czas narcyzów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale żeby nie było, to coś tam jeszcze kwitnie poza nimi.
Przekwitłe już ciemierniki, ale oznaczone odmianowo, w markecie ze śubkami, koniecznie chciały do koszyka :tan

Ice N' Roses Red

Obrazek

Emma

Obrazek

Pink Frost

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może i racja, bo oglądając Twoje zdjęcia kilka takich pełniejszych i jasnych bardzo mi się podoba.
I przepraszam, ale znowu coś mi wpadło w oko po Twoich zdjęciach, ale nie wiem co to jest - jaka roślinka jest na przedostatnim zdjęciu?

Z tymi nasadzeniami na działce jestem ostrożna - na razie zastanawiam się nad krzewami i drzewkami, a dopiero później zastanowię się
nad "drobnicą", bo z nią jakby co będzie mniejszy problem z przesadzaniem. Może masz jakieś krzewy, bez których nie wyobrażasz
sobie swojego ogrodu?
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jakaś ta wiosna poplątana w tym roku :roll: Tak sobie patrzę na to co dzieje się w Twoim ogrodzie i porównuję ze swoją działką. Tulipany Polychroma już u mnie przekwitły, a żonkile i narcyzy ledwo ciasne pąki pokazują i to jeszcze nie wszystkie. a u Ciebie wszystko wespół w zespół kwitnie :tan Ale święta w święta miałam zupełnie odwrotną, niż czytam u Ciebie. Było zaskakująco słonecznie i całkiem ciepło, co ogromnie mi się podobało :heja
Ciemierniki, nawet jeśli już przekwitnięte, to piękne dorwałaś, a Pink Frost to już zupełne cudeńko ;:oj Mam nadzieję, że wszystkie będą rosły znakomicie, a Ice N' Roses Red będzie przynajmniej tak piękny, jak mój.
No i miałam posiedzieć przed kompem i nadrabiać braki, ale pogoda się klaruję, to chyba ruszę przynajmniej na rower, a może i na działkę?
Lepszej pogody, bo zimno wszędzie i zdrówka życzę ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marmarelko, miło czytać, że już jesteś nieco przekonana do narcyzów ;:138 Naprawdę jest w czym wybierać.
Na przedostatnim zdjęciu jest pierwszy kwiatostan niskiej krzewinki Epimedium Sulphureum, niestety już mu zmarzły kwiatuszki i pączki ;:174
Z ozdobnych krzewów nie wyobrażam ogrodu bez forsycji, lilaków, jaśminów, kalin, krzewuszek, oczarów, azalii i rododendronów. Barbule, obiela, guzikowiec, fortegilla też mają stałe miejsce w moim ogrodzie. Z drzew - magnolia - długo rośnie, chyba, że kupisz już dużą.
Piękne i pożyteczne pigwowce i czarny bez.
Z owocowych, obowiązkowo jagody kamczackie i borówki amerykańskie. Oczywiście porzeczki i maliny w trzech kolorach, różne agresty, porzeczkoagrest, winogrona, świdośliwa - to już trochę drzewko i morwa - u mnie duże drzewo, ale można uparcie ciąć i utrzymać krzew. A i jeszcze aronia, uwielbiam jej owoce na surowo, a najlepiej trochę podsuszone, chociaż są cierpkie ;:333
Pomogłam? :D

Iwonko, u mnie pogoda też się wyklarowała, ale na deszcz ;:306
Moje narcyzy szybko wystartowały, a potem długo sta)y w miejscu, wydawało mi się, że wszystkie będą karłowe, ale mieliśmy sporo deszczu i śniegu i szybciutko podrosły i rozkwitają na wyścigi. Za to tulipany jakieś opóźnione i ogólnie u mnie będzie niewiele kwiatów ;:185 , tylko mnóstwo liści.
Co do ciemierników, to w całej rozciągłości podzielam Twoje nadzieje ;:168 i będę bacznie im się przyglądać, bo korzenie miały sfilcowane tak mocno, że trochę się martwię, czy dadzą radę.
Udanej eskapady pod słonecznym niebem ;:196

Pierwszy dzwoneczek szachownicy kostkowatej

Obrazek

Pasażer na gapę - żywokost sercowaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek