Wszystko o pomidorach cz. 17
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Pomidory się same zapylają, zawsze uprawiam pod folią, nigdy nie miałam z tym problemów. Żadne wspomagacze nigdy nie były potrzebne, prędzej w drugą stronę robię - reguluję grona bo zbyt dużo zawiązków często jest.
- franus
- 50p
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdzieś czytałam że bazylia posadzona w tunelu przyciąga trzmiele i murarki i postanowiłam to wypróbować,
w ubiegłym roku posadziłam bazylię. Bazylia bardzo urosła i przy małym podmuchu wiatru zapach unosił się w powietrzu.
Murarki i trzmiele były bardzo aktywne a co najważniejsze grona były piękne.
w ubiegłym roku posadziłam bazylię. Bazylia bardzo urosła i przy małym podmuchu wiatru zapach unosił się w powietrzu.
Murarki i trzmiele były bardzo aktywne a co najważniejsze grona były piękne.
Pozdrawiam Longina.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję pięknie za duży odzew na moją wątpliwość. Po świętach zamawiam szklarnię. Może wreszcie zjem pysznego pomidorka z własnego krzaka, a nie to drewno ze sklepu!
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Na poliwęglanie się bardzo zawiodłam. Owszem jest ciepły ale po 3 sezonach było po szklarni bo połamał ją śnieg. To jest bardzo lekki materiał, wrażliwy na wiatr i śnieg. Poza tym jest mało trwały i szybko robi się kruchy. Ewentualne wymienianie płyt jest drogie. Do tego trzeba dobrze uszczelnić silikonem bo w komory włażą grzyby.dziad_Jag pisze:Ponieważ wiosny coraz dłuższe i zimniejsze zdecydowałem kupić szklarnię z poliwęglanu.
Podobne problemy są u innych znanych mi osób.
Pozdrawiam. Sławka
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
No cóż...Folia nie będzie bardziej trwała. Poza tym poliwęglan jest w różnych gramaturach mimo takiej samej grubości. Widocznie wsadzili Ci niską gramaturę. Niech wytrzyma trzy lata i fajnie. Na niewielką szklarenkę jaką chcę kupić ( 2 x 4 m) to wymiana płyt ok. 1000 zł. Nie tak źle!
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Przy takiej kalkulacji pewnie masz rację. Chociaż gdy kupowałam swoją szklarnię nie było nigdzie informacji o gramaturze poliwęglanu, tylko grubość można było wybrać.
Teraz zdecydowałam się po prostu na dobre szkło. Do folii na pewno już nie chcę wrócić.
Teraz zdecydowałam się po prostu na dobre szkło. Do folii na pewno już nie chcę wrócić.
Pozdrawiam. Sławka
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
I bardzo dobry wybór Sawka. Szyba to jest szyba i kropka. Siostrę tak coś kusiło od paru sezonów na poliwęglan, a bo to już stara ta szklarenka, szyby się obsuwaja, a to, a tamto. W końcu sąsiad złota rączka szklarenke odnowił, naprawił. Szyby wyczyścił, dał nowe futryny i jest Ok. Trzeba teraz pomyśleć o jakiejś siatce jako ochronie przed gradem.
Pozdrawiam! Gienia.
Dzień dobry. Mam proste pytanie. Czy pomidory gruntowe nadają się do tunelu? Wszystkie rozsady mam gruntowe, ale zaczynam rozważać zakup małego tunelu.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Raczej tak. Natomiast pomidory typowo szklarniowe do gruntu to nie za bardzo. Musisz pamiętać jednak, że pomidor jest wiatropylny i potrzebne jest solidne wietrzenie, najlepiej zrobić sobie jakiś wiatr czymkolwiek lub ręcznie potrząsać krzaczkami- kwiatostanami , ewentualnie sztucznie zapylać. Świetnie to robią jeszcze trzmiele, których wibracje ich ciałek powodują zapylanie. Poza tym w tunelu jest bardzo gorąco, nie wszystkie - tylko niektóre pomidory powyżej 30*C się zapylą, tunel trzeba cieniować.
Zdecydowanie doradzam tunel chociaż na część nasadzeń i zobaczysz jaka jest różnica.
Zdecydowanie doradzam tunel chociaż na część nasadzeń i zobaczysz jaka jest różnica.
Pozdrawiam! Gienia.
Wszystko jasne, ślicznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Ratunku
Pomidory przepikowane do "ziemi z biedronki" wymieszanej z perlitem tuż przed świętami. Zasilone jedynie azofoską około 10 granulek na pojemnik jakiś tydzień temu. Część dzielnie się trzyma i nawet rośnie
a część jak te na zdjęciach poniżej zamiera
Liście żółkną i usychają.
Czego im brakuje, czym je zasilić żeby chociażby część jeszcze uratować
Dodam że są na południowym słonecznym oknie i regularnie podlewane.
Pomidory przepikowane do "ziemi z biedronki" wymieszanej z perlitem tuż przed świętami. Zasilone jedynie azofoską około 10 granulek na pojemnik jakiś tydzień temu. Część dzielnie się trzyma i nawet rośnie
a część jak te na zdjęciach poniżej zamiera
Liście żółkną i usychają.
Czego im brakuje, czym je zasilić żeby chociażby część jeszcze uratować
Dodam że są na południowym słonecznym oknie i regularnie podlewane.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
morskin!
Po co takie małe sadzonki dokarmiałeś azofoską?
One już z gotowej ziemi biedronkowej miały dość nawozu!
I dlatego żółkną!
A czy nie mają za mokro?
Jaka to ziemia?
Po co takie małe sadzonki dokarmiałeś azofoską?
One już z gotowej ziemi biedronkowej miały dość nawozu!
I dlatego żółkną!
A czy nie mają za mokro?
Jaka to ziemia?
Za mokro chyba nie mają. podlewam na bieżąco. Ale od rana widzę że coraz to bardziej marnieją. Jak je poratować.
Azofoski dosłownie szczypta była bo ta ziemia z marketu raczej jałowa jest i to posypałem po dwóch tygodniach od przepikowania. Na górę ziemi bez mieszania z ziemią, więc przy każdym podlewaniu sie trochę rozpuszcza ten nawóz.
Azofoski dosłownie szczypta była bo ta ziemia z marketu raczej jałowa jest i to posypałem po dwóch tygodniach od przepikowania. Na górę ziemi bez mieszania z ziemią, więc przy każdym podlewaniu sie trochę rozpuszcza ten nawóz.