Mech na trawniku
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kulko teraz produkują już wertykulator i aerator w jednym, czyli jeden napęd i wymienne wałki. Jeden wałek z nożami (wertykulator) drugi z drutami (aerator). Do tego kosz, bo urządzenie zbiera mech, chwasty i suchą trawę (wszystko co zgrabią druty) do kosza.
Jak się spisuje w praktyce jeszcze nie sprawdzałam, za mokro.
Jak się spisuje w praktyce jeszcze nie sprawdzałam, za mokro.
Dzięki Lila za informację. Nie wiedziałam, że już jest takie ustrojstwo "dwa w jednym". Gdybym teraz miała kupować to też takie bym chciała, ale dla moich 300 m - musi mi wystarczyć mój wertykulator
Wydaje mi się, że będziesz bardzo zadowolona, bo masę wcale nie lekkiej roboty Ci odpada![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Wydaje mi się, że będziesz bardzo zadowolona, bo masę wcale nie lekkiej roboty Ci odpada
Pozdrawiam serdecznie kulka
Ogladałam kiedyś program -miejski ogrodnik,tam właśnie pokazano jak zrobic żeby mech był na doniczkach i kamieniach posmarowac zsiadłym mlekiem kefirem, troche mi to dziwne sie wydawałoaurynka pisze:A co zrobić, aby mieć mech na głazach i w miejscach, których się chce? Słyszałam, że są jakieś metody, ale nie wiem jakie?
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
MóJ sposób na mech na trawniku:
Wczesną wiasną ruszam na niego z areatorkiem.
Następnie piaskuję cały trawniczek.
Powtarzam to Jeszcze raz w czerwcu lub w innym późniejszym terminie( jeśli trzeba)
Stosuję nawóz do trawników z żelazem przez cały sezon.
I od dwóch lat (prawie) go nie widać:D
Prawie bo cały trawniczek mam od północnej strony domu i jest tam ciemno i kwaśno![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Walka trwa cały czas i trwać będzie bo przeciwnik jest nie lada "twardzielem"
Ale efekt jest i to się liczy
Wczesną wiasną ruszam na niego z areatorkiem.
Następnie piaskuję cały trawniczek.
Powtarzam to Jeszcze raz w czerwcu lub w innym późniejszym terminie( jeśli trzeba)
Stosuję nawóz do trawników z żelazem przez cały sezon.
I od dwóch lat (prawie) go nie widać:D
Prawie bo cały trawniczek mam od północnej strony domu i jest tam ciemno i kwaśno
Walka trwa cały czas i trwać będzie bo przeciwnik jest nie lada "twardzielem"
Ale efekt jest i to się liczy
![Exclamation :!:](./images/smiles/icon_exclaim.gif)
U mnie mech pojawił się na rabatce. Rosną tam byliny , rośliny cebulowe , a reszta miejsca przeznaczona jest na kwiatki jednoroczne. Udalo mi się trochę mchu zedrzeć z wierzchniej warstwy , ale nie jest to doskonale i obawiam sie , że będzie powracało. Zaznaczam , że mech pojawił się dopiero po raz pierwszy. Doradzcie , co mam zrobić