Moi bracia mniejsi-roślinki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moi bracia mniejsi-roślinki
Witaj! Piękne okazy i widać, że kolekcja się rozwija. Tak trzymać
Jakie zadbane i ładne masz to okienko storczykowe.Tyle kolorów. Ja jeszcze wspomnę o tej uroczej begonii , piękny okaz begoni Bowera Tiger.
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ta Begonia, mniam. Pięknie wybarwiony storczykowy parapet. Ciussus dumnie króluje i ogląda świat z góry. Dieffenbachia, zazdroszczę - moja gubi dolne liście. Anturium - miałam, ale po kilku latach padło (znaczy... to ja skróciłam mu życie, bo go utopiłam). Kroton, oby Ci się utrzymał - nie umiem się z nim dogadać, po zabiciu dwóch odpuściłam. Hippeastrum są piękne - mam w tym roku 9 cebul i 3 młodziutkie, przybyszowe. Trzy kolejne oddałam sąsiadce, bo śliniła się na moje parapety od kwietnia do czerwca. No i wszystkie inne masz fajne. Z chęcią będę tu zaglądać, bo jest na co popatrzyć. Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Właśnie z krotonem to jest taka historia,ogołocił się od dołu a liście na czubku co jakiś czas opadają.
- ivonar
U mnie krotony wytrzymały może z tydzień, a później w dwa dni zgubiły wszystkie liście. Odpuściłam zupełnie. Jeżeli chodzi o storczyki - mam kilka doniczek. Stoją już kilka lat. Będąc dzisiaj na zakupach zawiesiłam nawet oko na regale z falenopsisami, ale po namyśle dałam spokój. Brakuje mi na nie miejsca. Odczekam aż hipeastrum przekwitną i wyniosę je na zewnątrz, wtedy zrobi mi się trochę wolnego parapetu.
Per aspera ad astra
- Kasia1007
- 500p
- Od: 19 maja 2012, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne hippeastra, storczyki i jakie dorodne geranium (wiem, że to zdjęcie sprzed kilku lat). U mnie, ani u mamy geranium jakoś nie chce rosnąć. I nawet nowe sadzonki ukorzenić za bardzo się nie chcą.
U mnie geranium czyli anginka nawet kwitło .Kwiaty lekko fioletowe ukryte w gąszczu liści.Zdjęć niestety nie mam.
- ivonar
Kasiu ukorzeniałam geranium i w wodzie, i w podłożu. W jednym i drugim przypadku szło "tak sobie". W wodzie chyba troszkę lepiej, ale zawsze jakieś straty były. Jak już się ukorzeniły, to dalej szło gładko. Nie miałam okazji oglądać jeszcze kwiatów, ta jak Magda Myślę, że to jest kwestia miejsca. Moje stoją w kuchni na północno-zachodnim parapecie i to bardziej po północnej stronie - mają mało światła, a ja nie mam dla nich lepszego miejsca. W tym roku chce wynieść je do ogrodu i zobaczą jak będzie.
Per aspera ad astra