Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, jednak mój rabarbar już się nie pokaże. Obiecywałam mu przesadzanie i odkładałam na za rok, aż w końcu się wkurzył i zniknął ;:306 . Nie mam problemu, bo znajomi mają plantację, to sobie przytargam ;:333 , a na przyszłość nie będę odkładać przesadzania. :roll:
Na wielkanocnym stole staną śliczne narcyzy ;:215 , a przy nim niech zagości mnóstwo radości świętowania z Rodzinką ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak pięknie kwitną Twoje narcyzy! ;:138 ;:215
W ogrodzie rzeczywiście coraz to bardziej zielono ;:303 , zresztą nie tylko w ogrodach, u nas za oknami pięknie zazieleniły się drzewa taką jasną młodziutką zielenią. Po czwartkowym deszczu wprost buchnęło czystą wiosenną zielenią. ;:63

Soniu, na Święta Wielkiej Nocy życzę Tobie i wszystkim Ci bliskim zdrowia, radości, rodzinnej atmosfery i oczywiście Wesołego Alleluja! ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję serdecznie za życzenia świąteczne. ;:196

Święta spędzone przy różnych stołach, :D za zimno na spacery.

Aniu dziękuję. ;:196 Mimo zimna ogród coraz bardziej zielony, wilgoć na moich piaskach w tym roku wyjątkowa. ;:215 Tylko tulipanów nie mogę się doczekać. ;:65
Martwię się podagrycznikiem, wybija poza karpę piwonii. Nigdy nie miałam go w ogrodzie, wiem jaki to uciążliwy chwast. ;:202

Obrazek

Obrazek

Martuś przykro, że rabarbar przepadł, ale jak masz dobre źródła, to ładną karpę dostaniesz. ;:108 Mojego w tym tygodniu chyba spróbuję.

Obrazek

Obrazek

Lucynko wykopałam w końcu narcyzy spod płotu, ale dwie kępki przegapiłam ;:173 i ładnie zakwitły. Posadzone w innym miejscu kret zniszczył. ;:145
Deszczu mamy w tym miesiącu dużo, mój ogród rzadko tak podlewany z nieba. Tylko za ciepłem tęsknię, nawet nie zabieram się za prace w ogrodzie. ;:222

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale masz juz zaawansowany warzywnik. Ja nawet jeszcze nie myślałam o nim.
Jakoś wydawało mi się, że jest za zimno.
Patrzę na Twoje rozchodniki i zastanawiam się dlaczego u mnie nie wszędzie chcą rosnąć.

Też czekam na piwonie . Też nie za bardzo do tej pory radziły sobie u mnie.
Ale chyba w tym roku już jest lepiej. Po przesadzeniu i porządnym dokarmieniu.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Wiem, że już o tym pisałam niedawno, ale zachwyca mnie ilość roślin kwitnących u Ciebie ;:oj
Szafirki uwielbiam! Tak jak przedmówczyni, zwróciłam uwagę na warzywnik i zaawansowane już wzrostem warzywka. Świetnie naprawdę :D Zawsze zastanawiałam się ci robić z lawendą, jak ciąć. Szkoły były różne więc na wszelki wypadek jej nie sadziłam na działce. Jednak skoro Twoja ma tyle lat to znaczy, że opieka nad nią Ci się sprawdza. W tym roku kupię sobie lawendę i wiosną tak samo ogolę ja Ty swoją ;:oj

;:3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu jestem pod wrażeniem Twojego warzywnika ;:63 a kwitnące truskawki pomimo tej chłodnej aury to naprawdę jest coś ;:333
Biały koliberek skradł moje serce, jest uroczy ;:167
Ładnie kwitną tulipanki i narcyzy, i kępy pierwiosnków w cukierkowym kolorku ;:215

Miłego tygodnia i wreszcie ciepła i słoneczka ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Mimo chłodu zrobiło się u Ciebie bardzo wiosennie :tan Może to zasługa deszczu, o którym podlewa Twoje rośliny? Bo i u mnie zimno, ale wiosny za bardzo nie widać. Sucho już było bardzo, od wczoraj na szczęście trochę pada. Piękny ciemiernik ;:108 i kwiat truskawki obiecujący przyszłe zbiory :tan Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, u Ciebie jakoś cieplej, Exotic Emperor już rozkwita ;:138 , kiedy mój się jeszcze ociąga. Ciemiernik cudny ;:167 i uratowany pierwiosnek odwdzięcza się bukiecikami kwiatuszków :tan , a szafirki ;:oj .
Swoje muszę przerzedzić, bo coraz słabiej kwitną, chyba im za ciasno i cebulki drobnieją. Zimno też nie zachęca ich do kwitnienia ;:185
Rabarbaru mogłabym nie sadzić w ogrodzie, bo zawsze dostałabym, ale wolę mieć swój, trochę chudszy, ale bez nawozów ;:333
Ciepełka i słoneczka, Soniu ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Oo pani - Exotic Emperor jest boski. Pomyśleć, że kiedyś myślałam, że nie będzie mi się chciało tych tulipanów
sadzić tyle, a teraz już się nie mogę doczekać!!! ;:167 wspaniały masz ogród - bardzo inspirujący ;:131
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu dziękuję, że mi przypomniałaś o włókninie na truskawkach :)
Podagrycznik mam, walka z nim to walka z wiatrakami ;:223
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu dobry gust ma Mikołaj, chyba bardzo kocha ogród :lol:
Jak nisko obcięłaś lawendę, chyba swoją za bardzo oszczędziłam, trzeba było niżej ciachnąć. Jak myślisz czy jeszcze mogłabym ją drugi raz przyciąć.
Ty masz wilgoć na piaskach, a moje wręcz pragną wody, skromny dzisiejszy poranny deszczyk tylko delikatnie wszystko zrosił.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, czasami przypadek sprawia nam miłą niespodziankę. ;:303 To dobrze, że nie wszystkie cebulki narcyzów pozwoliły się przenieść w inne miejsce ;:108 , bo dzięki temu kwitną teraz i cieszą. :D
U mnie większość cebulek po prostu wygniła, pozostały nieliczne, ale dają mi dużo radości i jestem im wdzięczna, że zechciały obronić się przed zgnilizną. ;:333
Śliczniutki ten pełnokwiatowy ciemiernik! ;:215
U mnie dzisiaj chmury, chmury, chmury ;:222 , a nad ranem musiało popadać, bo jeszcze jest mokro. Mam nadzieję, że u Ciebie słoneczko dogrzewa roślinki i rozwija pąki kolejnych wiosennych kwiatuszków. ;:3 ;:3
Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Miałam szczere chęci popracować dziś trochę w ogrodzie, było około 16 stopni. Niestety już od dwunastej zaczął padać deszcz. Zdążyłam pościągać włókninę z podwyższonych grządek, posadzić kilkanaście cebul, przesadzić cztery hosty i na tym moja praca się skończyła. ;:222

Gosiu mój warzywnik to dwie podwyższone grządki, około 7 metrów kwadratowych, przykryte włókniną i drugie tyle odkrytej gleby. Zawsze sieję wcześniej, żeby dzieciaki się cieszyły świeżymi jarzynami.
Wykop kępę rozchodnika i sprawdź, może opuchlaki podjadają korzenie. Moje przy hortensjach poszły do utylizacji, korzenie miały objedzone. Już nie mam ochoty na wykopywanie co kilka lat, bo zawsze jaja, albo całkiem młode larwy zostają. ;:223
Raczej nie doczekam się kwiatów piwonii, ale może jakaś niespodzianka się zdarzy. ;:65

Obrazek

Izo teraz kwiatów mniej, bo gryzonie zniszczyły ponad 200 cebulek tulipanów. ;:145 Kret tak przekopał rabatę z czosnkami przy różach, że z kilkunastu, ani jeden się nie pojawił. Na szczęście w innych miejscach czosnki ładnie zapączkowane.
Moje lawendy rosną w ekstremalnych warunkach. Przy samym tarasie z kostki i w dodatku na pochyłości. Wody mają w ciągu lata niewiele. Dwa lata temu odważyłam się przyciąć starą lawendę na 15 centymetrów. Ładnie odbiła ale trochę później kwitła. W tym roku pozostałe tak odmłodziłam.

Obrazek

Halszko truskawki tradycyjnie od początku marca pod włókniną, dopiero dziś zdjęłam, ładnie kwitną. Owoców za dużo nie będzie, jesienią posadziłam młode.
Różowa prymulka, to pierwszy kwiat, jaki został posadzony koło budowanego domu. Nawet płotu jeszcze nie było. W marcu minęło dziesięć lat.
Dziękuję, ;:196 słońce dziś ładnie świeciło, niestety krótko.

Obrazek

Iwonko chyba drugi taki rok w historii mojego ogrodu, że jeszcze podlewanie kropelkowe nawet nie zmontowane po zimie. Rośliny cieszą się z deszczówki. :tan
Ciemierniki, to moja kolejna fascynacja. Już siewki białego się pojawiły, nawet wiem gdzie je posadzę. ;:306
Truskawki młode, więc tylko dzieciaki będą mieć radość z podjadania.

Obrazek

Martuś płaczę za Exotic Emperor, ponieważ pięćdziesiąt sztuk na różance pożarły gryzonie. ;:161 Zostało tylko kilkanaście w doniczkach.
Niestety szafirki w dobrej glebie bardzo szybko się mnożą i bez rozgęszczania słabo kwitną.
Masz rację, lepsze własne zbiory, przynajmniej wiemy co jemy.

Obrazek

Marmelko dziękuję. ;:196 Lubię pracę w ogrodzie i staram się, żeby odpowiadał moim wyobrażeniom. Nie sadzę roślin kolekcjonerskich, raczej staram się tak sadzić, żeby mieć ładne widoki z okien, tarasu i od wejścia. ;:108
Już nie kupuję tulipanów, gryzonie większość posadzonych w gruncie zniszczyły. ;:110 Z około 350 sztuk zostało pewnie 40, które posadziłam w koszykach i doniczkach.

Obrazek

Kasiu jak zaczniesz przykrywać truskawki, to dzieciaki się ucieszą. :) Dwa tygodnie wcześniej będą mogły podjadać owoce.
Żal mi było piwonii, które miały wylądować w śmietniku, ale nie wiedziałam, że dostanę z chwastem. Jak podagrycznik będzie nadal odbijał, to w sierpniu wykopię i wybiorę korzenie. Jak sadziłam karpy, to myślałam, że to młode korzenie piwonii. ;:124

Obrazek

Dorotko ozdoby ogrodowe już powoli rdzewieją, są pokryte taką mieszanką, jak stal kortenowska. Nie wiem, czy już nie za dużo tych ozdób, ;:173 ale dzieciaki się cieszą, mogą przestawić w różne miejsca.
Jak lawenda ma nowe przyrosty, to szkoda ciąć, jak nie, to nie ma przeszkód.
Twój ogród też już nawodniony i wspaniale kolorowy. Najbardziej mnie zaszokowały iryski, tak szybko zakwitły. ;:oj

Obrazek

Lucynko dziękuję. ;:196 Zdrowie dopisuje, ale do ogrodu dopiero dziś się wybrałam na chwilę. Pada codziennie i zimno było przenikliwe.
Teoretycznie cebulki narcyzów wykopałam, ;:131 ale nie chciało mi się wybierać malutkich, więc za dwa, trzy lata, znowu będzie ich dużo pod hibiskusami. Skoro się im tam podoba, to niech rosną.
Dla roślin, które źle znoszą twoją mokrą glinę, możesz zrobić jedną wyniesioną rabatkę z pochyłością. Wtedy woda nie będzie zalegać i uda Ci się posadzić wrażliwe rośliny.

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Super kwitnienia! Na mojej "Syberii" tulipany jeszcze w pąkach. Mam pytanie odnośnie lawendy, czy zawsze ją tniesz tak mocno?
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, wczorajszy dzień zaczął się tak pięknie, a ja miałam do załatwienia sprawy urzędowe w miasteczku. Zgrzytałam zębami, bo grzmiało i odrobinę kropiło, ale było pięknie, a mnie nie było w ogródku ;:145 , a po powrocie okazało się, że u nas mocno lało w tym czasie ;:oj i po chwilowym rozpogodzeniu, znowu zaczęło! Od rana znowu sobie pada, ja już tracę nadzieję na piękną wiosnę, jak pogodnie, to straszny ziąb, a jak ciepło, to leje!
Tobie przynajmniej udało się coś zrobić ;:333 , a ja tylko potaplałam się w błotku :roll:
Na podagrycznika uważaj, o ile zacieniony w krzaku, nie będzie się pokazywał, to podstępna bestia wyrośnie nawet w dużej odległości. Dostałam go z liliowcami, żal mi było kwitnienia, a potem już było za późno i walczę z nim do dziś z marnym skutkiem. Teraz wykopałabym krzaki natychmiast i pod ciśnieniem płukałabym korzenie do czysta, bo do sierpnia może być już dobrze zadomowiony, nie tylko w piwoniach, ale i w korzeniach roślin rosnących w pobliżu!
Współczuję strat cebulowych ;:168 . Taki pogrom gryzonie zrobiły mi dwie zimy wcześniej, a i teraz jakiś u mnie pracuje pod ziemią ;:14 Dobrze, że ocalały donicowe i pięknie Ci kwitną ;:138 , a z czasem się rozmnożą :heja .
Śliczna sasanka ;:167
Czekamy na słoneczko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”