Hej Beatko
Miło Cię znów gościć w moim wątku.Dzięki za odwiedziny i bardzo sympatyczny post
Jestem zachwycony sposobem Twojego pisania,redagowania i opisywania cech charakterystycznych roślin jak również poczynionych przez nie postępów.Cenię Twoją spostrzegawczość i obserwacje świata roślin.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do kolejnych odwiedzin.
18.05.2022.
g.16:00
Wandziu -
Beatko
Dzięki raz jeszcze za odwiedziny w moim wątku i bardzo miłej treści posty
Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości

i zapraszam do kolejnych odwiedzin
W dzisiejszym poście:
1.Kliwia-kolejne kwitnienie
2.Difenbachia młode pokolenie
3.Fikus'Robusta'-udane cięcie
4.Filodendron'Birkin' i jego postępy
5.Dracena wonna i jej wzrost
6.Dracena obrzeżona-młode pióropusze.
Kliwia -
Klivia
Nasza Kliwia,którą mamy od już sześciu lat w tym roku całkowicie nas zaskoczyła.W lutym tego roku zakwitła po raz czwarty,żeby po raz piąty zakwitnąć w tym miesiącu.Myśleliśmy,że nas wzrok myli patrząc na tyle co wyłaniające się z pomiędzy liści malutkie pąki kwiatowe.
Okazało się jednak,że to jej kolejne kwitnienie,co etapami widać na załączonych mini zdjęciach.
Na razie ma trzy kwiaty a będzie miała ich sześć!
Każde kwitnienie naszych roślin bardzo nas cieszy ale kwitnienie kliwii szczególnie ze względu na jej wyjątkowe kolorowo-pomarańczowe kwiaty
Difenbachia -
Diffenbachia
Na zdjęciach poniżej dorosły już jeden z wielu odrostów naszej matecznej Difenbachii hodowanej od kilku dobrych lat.
Difenbachia, diffenbachia – rodzaj roślin z rodziny obrazkowatych, obejmujący 57 gatunków, pochodzących z tropikalnej Ameryki, od Meksyku do Argentyny i Paragwaju. Źródło tekst:Wikipedia.
Fikus 'Robusta' -
Ficus 'Robusta'
Poprzez odcinanie wierzchołków i ukorzenianiu ich w wodzie uzyskaliśmy w ciągu lat kilka młodych egzemplarzy.
Na zdjęciach fikus po odcięciu wierzchołka wypuścił dwa boczne odrosty i o to mi chodziło,żeby rozrastał się na boki.
Jeden z odrostów niestety jest silniejszy-rośnie szybciej i wypuszcza duże liście czy słabszy go dogoni?
Filodendron 'Birkin' -
Philodendron 'Birkin' Odmiana White Measure czyli biały środek.
Jest u nas od stycznia tego roku i trafiłem na niego w markecie przez przypadek i ku mojej uciesze bo.....Gdy zobaczyłem go po raz pierwszy na naszym forum u jednej z naszych Forumowiczek,to bardzo mnie zaciekawił jego wygląd.Zastanawiałem się skąd u niego taka nazwa skoro podobieństwa do filodendrona brak?
Po sięgnięciu do literatury okazało się że: 'Birkin' jest nową hybrydą i uważa się, że pierwotnie rozpoczął życie jako mutacja Philodendrona Rojo Congo, która następnie została oddzielona i uprawiana jako odrębny kultywar. Inna teoria sugeruje, że jest to hybryda odmian Rojo Congo i Green-Leaf pochodzącej z Tajlandii.Źródło tekst:GOOGLE.
Jego stanowisko to stół-ława a dokładniej na skraju ławy stojącej stycznie do okna w świetle słonecznym średnim i jasnym,pośrednim.
Wypuścił już cztery ,młode listki o jasno-zielonym kolorze z przewagą białego i pojawił się już zawiązek kolejnego piątego liścia.Wg mnie ładnie się prezentuje i traktuję go jako ciekawostkę.
Dracena wonna -
Dracaena fragrans
Mamy ją od zeszłego roku a poczyniła postępy-chodzi o wypuszczenie większej ilości liści po zmianie stanowiska ze stołu-ławy na podwieszenie podsufitowe za firanką na wprost okna.
Jest to kultywar dużo mniejszy od formy typowej dziko rosnącej w tropikalnych obszarach Afryki-gatunek z rodziny szparagowatych.Źródło tekst:GOOGLE.
Dracena obrzeżona-
Dracaena marginata
Jest u nas trzeci rok a do ścięcia jej kilkuletnich pióropuszy zmusił mnie ich niezdrowy wygląd.Wypuszczała karłowate blado-zielone liście.
Nie wiem jaki był tego powód,ponieważ rośnie w dobrym przepuszczalnym podłożu bogatym w składniki pokarmowe a na dnie doniczki jest drenaż z kawałków styropianu.Być może popełniałem błąd przy podlewaniu-wystarczy dracenę przesuszyć i już rośnie nie tak jak powinna.
Na zdjęciach dracena z młodymi dwumiesięcznymi,zdrowymi żywo-zielonymi pióropuszami.Mam nadzieję,że tym razem czegoś nie przegapię w jej dalszej hodowli?
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do kolejnych