Wszystko o pomidorach cz. 17
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Masz jakiś jeszcze worek po tej ziemi? Jaki skład? Jakie pH? Jakie zasolenie? Do czego konkretnie ta ziemia była dedykowana?
Pozdrawiam! Gienia.
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czekaj, ale tą amofoską posypałaś wierzch ziemi? Mogło popalić niestety, szczególnie jeśli nawóz dotknął łodyżki pomidorka. Staraj się nie podlewać za często, tylko jak przeschnie ziemia.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Coś dziwnego robi się z moimi pomidorami odmiany Promyk. Wysiane 4 marca. Jakieś takie blade, dziwne, dolne listki im zamierają, a na łodyżkach jakby jakiś nalot... Podlałam je w sobotę Superplonem K, może troszkę pomógł, ale nie do końca. Nie wiem czy je w ogóle wysadzać do ziemi, żeby i innych czymś nie zaraziły.
Gdy kliknie się na zdjęcie, to otworzy się w większym formacie.
A te plamki to niedobór magnezu?
Wszystkie pomidorki rosną w kompoście własnej produkcji. W doniczkach P9. Tak samo postępowałam z nimi jak w poprzednim roku, a jakieś ładniejsze chyba wtedy były...
Gdy kliknie się na zdjęcie, to otworzy się w większym formacie.
A te plamki to niedobór magnezu?
Wszystkie pomidorki rosną w kompoście własnej produkcji. W doniczkach P9. Tak samo postępowałam z nimi jak w poprzednim roku, a jakieś ładniejsze chyba wtedy były...
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
A kompost wymieszałaś z torfem odkwaszonym albo ziemią uniwersalną/do siewu, czy tak bezpośrednio w nim rosną? I czy nie mają za mokro?
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
-
Bezpośrednio w kompoście. Chwilę przed zrobieniem zdjęcia podlałam je tym Superplonem, ale tak to podlewałam dość oszczędnie, w sensie że czekałam aż ziemia troszkę przeschnie i dopiero.
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Proponuję zastosować saletrę wapniową.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
ekopom dziękuję. A czy zanim kupię saletrę wapniową poratować je nawozem, który mam już w domu? Na poniższym zdjęciu skład:
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Tej nocy sprawdzałem temperaturę w namiocie zrobionym w tunelu, niestety nie jest za ciepło, bez ogrzewania pomidory będą miały ciężko
Dziś w nocy sprawdzę jak sprawuje się ogrzewanie przy pomocy jednej świeczki na 1m2
Dziś w nocy sprawdzę jak sprawuje się ogrzewanie przy pomocy jednej świeczki na 1m2
Piotr
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
clem3, w niewielkiej liści nie zaszkodzi, chociaż azot w formie amonowej powoduje rozwój wegetatywny, chodzi bardziej o postać azotanową, który powoduje rozwój generatywny, a szczególnie trzeba uważać na to w odmianach malinowych. Takie zwijanie liści do spodu sugeruje niedobór wapnia, a ostre kąty liści ku górze niedobór azotu, ale także przy prawidłowych proporcjach NPK, może też wystąpić antagonizm w przyswajaniu ich.
pozdrawiam Ludwik