Jabłoń 'Gold Milenium' ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń 'Gold Milenium' ?
Eeee, powiedz po ludzku, nie kumata jestem w skrótach ?
Pozdrawiam! Gienia.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To są odmiany jabłoni ozdobnych o drobnych owocach i są doskonałymi zapylaczami dla tej odmiany. Crab apple tree.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
aha, Ok. O, ania1590, Ty tez masz GM, która Ci owocuje, jakie masz zapylacze?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
gienia1230 super, że będzie Ci kwitła, ona późno kwitnie? Może krótkonóżka królewska by się sparowała, bo też późno kwitnie, ewentualnie M26, bo ona też późno startuje.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
gienia1230 pisze:aha, Ok. O, ania1590, Ty tez masz GM, która Ci owocuje, jakie masz zapylacze?
Gieniu nie wiem co ją zapyla, a w ogrodzie mam dużo odmian na jednej jabłoni, którą przeszczepiłam tym co mi w ręce wpadło. Z tego co mogę zidentyfikować to spartan, reneta złota, Julia, papierówka. W pobliżu rośnie James Grive i Chopin , który owocuje w tych samych latach co GM, czyli co drugi rok. Trochę dalej Witos, Sława Pobieditielom, i Panieńskie czeskie i Sudecka reneta- (Early Geneva?).
ania1590
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 maja 2022, o 22:01
Cześć, ja po raz pierwszy. Kupiłam i posadziłam tej wiosny jabłoń podobno Gold Milenium, ale ze sklepu, co do którego nie mam pewności. I właśnie oberwałam z tej jabłonki liść z ewidentnym początkiem parcha - słaby ze mnie znawca, ale jak się ma Szampiona od kilku lat, to się człowiek parcha napatrzy a napatrzy... Czy to możliwe, aby Gold Milenium miało w maju parchate liście?? Cały czas zastanawiam się, czy kupiłam to, co kupiłam...
-
Tak kwitła GM:
A tylko jeden zawiązek się ostał, i to nie wiadomo czy nie opadnie. No i mam problem: jest w okolicy jakiś zapylacz bo się jeden kwiatek zapylił czy nie ma a ten jeden zapylony to pewnie przez przypadek. Kupować James’a czy nie kupować?
A tylko jeden zawiązek się ostał, i to nie wiadomo czy nie opadnie. No i mam problem: jest w okolicy jakiś zapylacz bo się jeden kwiatek zapylił czy nie ma a ten jeden zapylony to pewnie przez przypadek. Kupować James’a czy nie kupować?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Gienia. Na kilkuletniej M26, rok temu na jednej gałązce zaszczepiłem GM.
Przyjęła się urosła około 10 cm, bo czego się można spodziewać po ziemi 6 klasy.
W tym roku ma zawiązane tyle jabłuszek, że będe musiał trochę poobrywać.
Widocznie ta podkładka M26 to jest dla niej dobry , czy nawet bardzo dobry zapylacz.
Być może jednak się mylę, bo obok rośnie Sawai Vltava.
Przyjęła się urosła około 10 cm, bo czego się można spodziewać po ziemi 6 klasy.
W tym roku ma zawiązane tyle jabłuszek, że będe musiał trochę poobrywać.
Widocznie ta podkładka M26 to jest dla niej dobry , czy nawet bardzo dobry zapylacz.
Być może jednak się mylę, bo obok rośnie Sawai Vltava.
-
Już kupiłam Jamesa Grieve w doniczce (dwuletnia). Ale w doniczce jest James Grieve Lired , chyba to nie ma znaczenia i zdolność do zapylania pozostała taka jak u Jamesa Grieve. Kupiłam bo nie mam na co czekać. Forumki podpowiedziały mi, że jest najlepszym zapylaczem. Zapylają pszczółki pyłkiem z kwiatów innych jabłoni, nie mam pojęcia czy podkładki mają wpływ na zapylanie. Myślę, że raczej na wzrost, ogólną kondycję , termin rozpoczęcia owocowania, i jeszcze coś tam. To fachowcy wiedzą z pewnością.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Gienia, całkowicie się nie zrozumieliśmy .
Podkładka M26, rośnie sobie jako normalne owocowe drzewo, bo ma w miarę dobre jabłka.
Na jednej z gałązek zaszczepiłem GM.
Skutek jest bardzo pozytywny.
Podkładka M26, rośnie sobie jako normalne owocowe drzewo, bo ma w miarę dobre jabłka.
Na jednej z gałązek zaszczepiłem GM.
Skutek jest bardzo pozytywny.
-
Masz może zdjęcie owoców podkładki M26?Darko52 pisze: