Morela - choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Morela - choroby i szkodniki
To jakaś inna morela niż ta na fotce? Nigdy żadnej moreli nie miałam, brzoskwinie tylko u syna są, które dość mocno parę dni temu opitoliłam. Domyślam się, że też tak samo szybko morela przyrasta jak i brzoskwinia. Jeśli ma strasznie wydłużone baty to poskracaj. Nie potrafię Ci doradzić nic konkretnego, zresztą sama kieruję się intuicją, trochę wyrachowaniem (chciwość na owoce), ale i jestem ostrożna, bo można nawet bardzo zaszkodzić niewiedzą. Nie jestem z zawodu sadownikiem tylko amatorem. 

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2021, o 04:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z mojego doświadczenia morele rosną dużo słabiej, niż brzoskwinie. Przynajmniej u mnie. Brzoskwinia potrafi urosnąć o 100% w ciągu roku. Morele mają rocznie po kilkanaście centymetrów przyrostu gałązek.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Wszystko zależy od podkładki, odmiany i zasobu ziemii.
Co do przycinania moreli trzeba się teraz wstrzymać, b.łatwo się może trafić brzydka choroba.
Mam 2 morele : b.wczesną Poleskij Krupnopłodnyj i późniejszą Darinę, zawsze je przycinam po owocowaniu.
Co do przycinania moreli trzeba się teraz wstrzymać, b.łatwo się może trafić brzydka choroba.
Mam 2 morele : b.wczesną Poleskij Krupnopłodnyj i późniejszą Darinę, zawsze je przycinam po owocowaniu.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2021, o 04:01
Dzięki Biotit za informację!
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna część 3
Ja wycinam takie usychające, sekator dezynfekuję, pryskam tylko miedzianem raz wiosną
per aspera ad astra
-
Wyglada podobnie do brunatnej zgnilizny drzew pestkowych ( moniliozy). Obcinanie porażonych gałązek i oprysk miedzianem nie wystarczy. Choroba powraca co roku i atakuje coraz więcej i więcej gałązek ( i kwiatów).
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale czy teraz coś jeszcze można zrobić czy jest już za późno?
-
Obcinać zainfekowane gałązki , możesz jeszcze spróbować oprysku systemicznymi Score 250EC albo Signum 33, albo Switch-em (nie systemiczny).. W przypadku moreli nie wiem czy to coś da, bo grzyb, który ją atakuje to ten sam, który atakuje wiśnie i opryskiwać trzeba tuż przed kwitnieniem i w trakcie kwitnienia, i ostatni oprysk na miesiąc przed dojrzewaniem owoców. Ja opryskuję te o większych pestkach (np śliwy i brzoskwinie, ale to już jest inny grzyb) jeszcze raz jak mają już małe owocki jak się uda, bo z pogodą nie wygrasz. I to jest ostatni u mnie oprysk. A i tak trafiają się zgniłki.
A poza tym poczytaj o tej chorobie, tak na przyszłość.
A poza tym poczytaj o tej chorobie, tak na przyszłość.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
umiera mi już druga morela
W zeszłym roku obie owocowały na wiosnę a potem coś je dopadło i zaczęły usychać. W tym roku tylko jedna połowa drzewa wystartowała i niestety to samo. Jak je ratować?

Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
I niestety umarła do końca
nie wiem co to.

Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Re: umiera mi już druga morela
Takie prowadzenie drzew zawsze idzie w ...., każde drzewo powinno się prowadzić na 1 przewodnik.
Jak na pedach robia sie gęsto takie biale kropeczki, to znak, ze galazka obumiera?
Re: Morela - owocowanie
Byłem dzisiaj w sadzie i mam poważny problem wszystkie morele zostały zaatakowane przez szkodnika, wiekszość już prawie bez liści. Pełno małych otworków, które są zaklejone drobnymi wiórkami. Po rozpołowieniu gałęzi białe larwy. Czy to może być zwójka koróweczka? Chce jutro igłą wstrzykiwać mospilan w te otworki, miał ktoś już odczynienia z tym dziadostwem i może ewentualnie podpowiedzieć czy dobrą strategie obrałem.