Aronia i jesion
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zywoplot
Aronia.
Poradź sąsiadowi, żeby robił z niej sok na jesień i konserwował spirytem w proporcjach 3-4 części soku i 1 część spirytusu. Wzmacnia naczynia krwionośne i serce, obniża ciśnienie krwi, i inne cuda robi.
Potem codziennie po małym kieliszeczku na zdrowie.
Smacznego.
Poradź sąsiadowi, żeby robił z niej sok na jesień i konserwował spirytem w proporcjach 3-4 części soku i 1 część spirytusu. Wzmacnia naczynia krwionośne i serce, obniża ciśnienie krwi, i inne cuda robi.
Potem codziennie po małym kieliszeczku na zdrowie.
Smacznego.
Dziekuje
To sąsiad "dzielnicowy" my się nie znamy
To teraz drugi problem: na tym samym krzewie są gałęzie z innymi liśćmi. W zeszlym roku bylo ich kilka, w tym widzę ich bardzo dużo. Ja bym sobie chętnie od sąsiada gałązke ukorzeniła, ale jak to się tak wydzicza, to może jestem z góry skazana na porażkę?
To sąsiad "dzielnicowy" my się nie znamy
To teraz drugi problem: na tym samym krzewie są gałęzie z innymi liśćmi. W zeszlym roku bylo ich kilka, w tym widzę ich bardzo dużo. Ja bym sobie chętnie od sąsiada gałązke ukorzeniła, ale jak to się tak wydzicza, to może jestem z góry skazana na porażkę?
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
To się nie wydzicza. To jest zupełnie coś innego.
Wg mnie to jest jesion, który sobie wykiełkował między aroniami z nasion z wiatrem przyniesionych.
Wg mnie to jest jesion, który sobie wykiełkował między aroniami z nasion z wiatrem przyniesionych.
To z jednego pnia jest. Bardzo dokładnie sprawdziłam, bo w zeszłym roku też myślałam, że coś pomiędzy wyrosło. Co któraś gałązka jest taka, a u sąsiada zza płotu to widziałam takie wychodzące spomiędzy tawuły! Tylko tawuła ę, to nie wiem gdzie jest początek tego dziwnego dodatku, a aronia jest póki co przejrzysta, więc wątpliwości nie mam. Sąsiad od aronii pozwolił żywopłotowi o pół metra pójść w górę, i to dopuściło do głosu te obce liście. Ja bym to wycięła, ale przecież nie zrobię obcemu porządku po swojemu w ogrodzie...
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Zdecydowanie to jest jesion.
Wycięcie nic nie da, to silne drzewo, będzie odrastać i to nawet kilkoma pędami.
Koniecznie trzeba wykopać oba krzewy i wówczas zobaczysz,że to dwie różne rośliny.
Wycięcie nic nie da, to silne drzewo, będzie odrastać i to nawet kilkoma pędami.
Koniecznie trzeba wykopać oba krzewy i wówczas zobaczysz,że to dwie różne rośliny.
Re: Aronia i jesion
Dziękuję za odpowiedzi
Przyłapałam sąsiada na ogródku i mu przekazałam złe wieści. Nie wiem co zrobią, w najgorszym wypadku nic To młodzi ludzie, bez zapału do ogrodnictwa.
Przyłapałam sąsiada na ogródku i mu przekazałam złe wieści. Nie wiem co zrobią, w najgorszym wypadku nic To młodzi ludzie, bez zapału do ogrodnictwa.