Wszystko o pomidorach cz. 17
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Dzięki
...A to dopiero początek upałów.
Pierwszy rok mam tunel. Wszystko pootwierane. Teraz są bardziej pochmurne dni (oby z deszczem). Zobaczymy.
W zeszłym roku ten sam malinowy wyglądał o.k. pod chmurką.
...A to dopiero początek upałów.
Pierwszy rok mam tunel. Wszystko pootwierane. Teraz są bardziej pochmurne dni (oby z deszczem). Zobaczymy.
W zeszłym roku ten sam malinowy wyglądał o.k. pod chmurką.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Moim zdaniem do czegoś się dobrał i mu zaszkodziło a liść z tyłu chyba niedobór magnezu ?
- kuneg
Ziemię mam lekko zasadową z raczej nadmiarem magnezu, a że młodociane liście obumierają, to mnie to nie martwi. Prędzej będzie im brakować żelaza przy lekko alkalicznej glebie. No, może zrobię oprysk z magnezem i porównam na kilku roślinach.
Sadzonki poszły do tunelu pod koniec kwietnia. Pod korzeń dostały zeszłorocznego obornika. Całość przy przekopywaniu była zasilona kompostem.
Zastanawia mnie, jak wyglądają objawy zasolenia gleby. Podpowie ktoś?
Gdzieś wlazło mi w oczy, że szczególnie malinowe są na to wrażliwe.
Sadzonki poszły do tunelu pod koniec kwietnia. Pod korzeń dostały zeszłorocznego obornika. Całość przy przekopywaniu była zasilona kompostem.
Zastanawia mnie, jak wyglądają objawy zasolenia gleby. Podpowie ktoś?
Gdzieś wlazło mi w oczy, że szczególnie malinowe są na to wrażliwe.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 maja 2020, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomidory szykują się już do kwitnienia a nadal są w doniczkach. Do gruntu planowane wysadzenie w sobotę. Czy usuwać pojawiające się kwiaty?
- kuneg
Miałaś rację. Dziękianulab pisze:Moim zdaniem do czegoś się dobrał i mu zaszkodziło a liść z tyłu chyba niedobór magnezu ?
Przyjrzałam się im dzisiaj dokładniej i faktycznie, braki magnezu lub problem z przyswajaniem. Do tego jakiś kłopot z fosforem. Obornik trefny jakiś, czy co?
Nic to.
Prysnęłam zestawem przeciw brązowieniu iglaków, czyli magnez z potasem, żelazem i innymi mikro Agrecol, bo akurat miałam pod ręką.
Za 2-3 dni podleję lekkim roztworem Azofoski. No i muszę nastawić gnojówkę z pokrzyw.
Nie usuwać. Nie ma znaczenia w jakiej fazie są przesadzane pomidory.kamiln1993 pisze:Pomidory szykują się już do kwitnienia a nadal są w doniczkach. Do gruntu planowane wysadzenie w sobotę. Czy usuwać pojawiające się kwiaty?
- agnieszka1972
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 maja 2013, o 08:54
Dzień dobry,
W połowie marca były podkiełkowane na waciku i potem poszły do ziemi bez torfowej. Przez miesiąc w ogóle nie rosły ,stały w miejscu. Po miesiącu przesadziłam do ziemi do rozsad Kronen i wtedy dopiero ruszyły. Podlałam je połową dawki biohumusu w odstępie 2 tyg. Pewnie niepotrzebnie ,ale człowiek mądry po szkodzie. Czy ,to jest jakiś wirus ,czy da się coś zrobić z tym ?
W połowie marca były podkiełkowane na waciku i potem poszły do ziemi bez torfowej. Przez miesiąc w ogóle nie rosły ,stały w miejscu. Po miesiącu przesadziłam do ziemi do rozsad Kronen i wtedy dopiero ruszyły. Podlałam je połową dawki biohumusu w odstępie 2 tyg. Pewnie niepotrzebnie ,ale człowiek mądry po szkodzie. Czy ,to jest jakiś wirus ,czy da się coś zrobić z tym ?
Pozdrawiam Agnieszka
-
- 50p
- Od: 22 cze 2019, o 21:20
Trochę wygląda jakby zmarzły.
- agnieszka1972
- 20p - Rozkręcam się...
Martwią mnie te wierzchołki poskręcane i odbarwienia.Emejcz pisze:Trochę wygląda jakby zmarzły.
Pozdrawiam Agnieszka
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dostały skrętu od nadmiaru dobrobytu . Podlewać , za jakiś czas powinny to przetrawić .
Wirus też skręca rośliny , ale tym razem to chyba nie to .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Tak jak pisze Anula, nie zasilaj, tylko podlewaj czystą wodą. te poskręcane liście już się nie wyprostują. Następne i wilki powinny być normalne.
Pozdrawiam! Gienia.
- agnieszka1972
- 20p - Rozkręcam się...
Bardzo dziękuję, już chciałam je wyrzucićanulab pisze:Dostały skrętu od nadmiaru dobrobytu . Podlewać , za jakiś czas powinny to przetrawić .
-- 18 maja 2022, o 20:03 --
Dziękuję ,ulżyło migienia1230 pisze:Tak jak pisze Anula, nie zasilaj, tylko podlewaj czystą wodą. te poskręcane liście już się nie wyprostują. Następne i wilki powinny być normalne.
Pozdrawiam Agnieszka
- atymtym
- 100p
- Od: 18 sie 2019, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko napisz proszę czy pomidorki przeżyły, miałem w jednym kartoniku takie i poszły do utylizacji (pewnie zasiliłem dwa razy przez pomyłkę), a może wystarczyło poczekać i dać im szansę
AT