Brzoskwinia, nektaryna - choroby i szkodniki
Re: Brzoskwinia, nektaryna - choroby i szkodniki
Mszyce na śliwkach to chyba standard U mnie co roku plaga na śliwach i czereśniach. A mam pytanie na temat kędzierzawości. Mimo oprysków jesienią i wiosną na 2 z 3 drzewek pojawiło się trochę zarażonych liści. Czy jest sens je obrywać, albo nawet wyciąć zarażone pędy? Drzewko i tak je zrzuci, a wtedy będą już sypać zarodnikami.
Krzysiek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 maja 2022, o 22:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Owocowe drzewka u mnie tak samo i zasychają liście mam trzy brzoskwinie chętnie posłucham co to będzie.
Kędzierzawość liści. Na poprzednich stronach wątku są na to rady. Swoją drogą, to mam wrażenie że problem jest chyba poważniejszy niż w poprzednich latach.
Krzysiek
Kylo mówisz że problem większy też zauważyłem po prostu masakra
Ja pryskałem jesienią miedzianem i na przedwiośniu sylitem, a i tak mam chorobę. Co prawda tylko niewielka część liści, ale jednak. Może ciepła zima jest przyczyną. Gdzieś czytałem, że jak zimą przygrzeje, to pączki mogą się otworzyć na krótko i wtedy dochodzi do zakażenia, a kto myśli żeby zerkać na brzoskwinie w styczniu? Z drugiej strony sąsiedzi nie pryskają i z 500m widzę te pomarańczowe liście, noto jak ma nie być zarazy.
Krzysiek
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna część 3
Nie zrobiłem oprysku na jesień oraz wczesną wiosną.Teraz pojawiła się zaawansowana kędzierzawość.Co robić ?
Re: Plamy na liściach brzoskwini
To nie jest kędzierzawość liści
Wygląda na żerowanie jakiegoś szkodnika. Jakiejś zwójki.
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna część 3
Czekać do jesieni. Zebrać wszystkie liście i spalić. Zacząć pryskać w terminie i dokładnie.danter pisze:Nie zrobiłem oprysku na jesień oraz wczesną wiosną.Teraz pojawiła się zaawansowana kędzierzawość.Co robić ?
Krzysiek